Çağrı sonuçtan hiç memnun değil

14 Kasım 2024 13:36

Herkesin bahsettiği Arçelik marka 2070 MB model derin dondurucuyu 2020 yılı ortalarında aldım. Garanti bitim süresi üzerinden 6 ay geçti ve çalışmamaya başladı. Servis geldi. Nokta atışı tespit yaptı ve 8.500 TL tamirat ücreti çıkarttı. Tamiratta motorun tamamen değişmesi gerektiği belirtildi. Servisinde hızlıca sorunu tespit etmesinin hikmetini sikayetvar.com'a girince öğrendim. Ürün ayıplı ve üretim hatası olarak boru bağlantı noktası neredeyse tüm ürünlerde aynı yerden çürümüş. Motordan dolap içerisine uzanan yaklaşık 1.5 metrelik boruda sadece 3-5 cm'lik bir yer çürüyor (bütün şikayetlerde aynı yer) ve son kullanıcı olarak bizlerin bunu dolap çalışmayacak hale gelene kadar fark etmesi imkansız. Marka bu model ve serideki sağlam olan (kaldıysa) ürünlerini bile ayıplı-hatalı ürün kategorisinde değerlendirip çağırması gereken yerde bozukları bile kullanıcı hatası diyerek tamir etmiyor. Dolap misafir odamda evin içinde duruyordu. Gaz kaçağı ve tasarım hatası teller birbirine sürerek şükür ki sadece çürüme yapıp dolabı kullanılamaz hale getirmişti. Elektrikle ve statik sistemde gazla çalışan bu ürün herhangi bir şekilde yangına ya da zehirlenmeye sebebiyet verse firmanın bu konudaki yaklaşımı ne olacaktı? Merak ettiğim kısım ise kullanıcı hatası olan şey tam olarak nedir? 1.5 metrelik borunun 3 cm'lik kısmı ayrı bir noktada dolabın kalanı ayrı bir noktada mı ki kullanıcı hatası kaynaklı, ya da tüm kullanıcılar aynı noktada mı hata yapıyor ki hep aynı problem buralara yazılıyor? Dünyaca ünlü markalar aradan yıllar geçse bile fark ettikleri ya da iletilen hataları kabul edip ürünleri geri çağırıp hak kaybının önüne geçerken, misyonunuzda belirttiğiniz güvenilir çözüm ortağı olmak bunun neresiyle örtüşmektedir. Elinizdeki tek savunmanız garanti süresi doldu diyerek hatanızın üstünü örtmeniz. Öyle ki marka kaliteniz ve anlayışınız olarak sattığınız bir ürün 3 yıl sonra çöp olmalı ve insanlar size tekrar muhtaç olmalı. İnsanların yerli malı hassasiyetini kullanarak sattığınız ürünlerin ayıplı mal oluşunu kabullenmediğiniz ve insan hayatını tehlikeye attığınız için sizi tebrik eder ve Arçelik marka kalitenizi ne hale düşürdüğünüze dikkat çekmek isterim. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun yakın tarihli ilgili kararları incelendiğinde özetle teknolojik ürünün ömrü, garanti süresi daha kısa olarak belirlense bile, 10 yıl olduğu belirtilmiştir. Ücretsiz değişim veya tamirat talebim karşılanmaz ise buradaki süreçlere müteakip yasal haklarımın takibine başlayacağımı belirtirim.

19 Kasım 2024 11:21

Arçelik 2070 MB derin dondurucu herkesin malumu olduğu üzere üretim ve tasarım hatası kaynaklı ayıplı bir üründür. Bendeki ürün de herkesle aynı şekilde garanti süremin bitiminden 4-5 ay sonra boru yerinden delindi motor ve gaz kaçağı kaynaklı önce dolaptaki her şeyi çöpe attım sonra gelen servis tamirat için 8.160 TL ücret istedi. İlgili süreçlerin benim hatam olmadığı aşikarken hakkımı aramak için önce Arçelik servisiyle sonra burası aracılığıyla sonra da Tüketici Hakem Heyeti aracılığıyla şikayette bulundum. İşin garip tarafı buraya yazana kadar yetkili servisin beni takmayıp sürekli üst yetkilime ileteceğim demesiydi. Buradaki şikayetime müteakip üst yetkili artık kimse olumsuz dönüş yapmaya karar vermiş. Çağrı merkezi görevlisi de beni arayarak sadece durumu bildirdi ve yetkisi olmadığını beyan etti. Şikayete konu asıl olay ise sözde yerli olan markanın bunu bilerek bir taktikle yapıyor olması. Dünyanın neresinde olursa olsun garantisi bitse bile aynı ürün aynı yerden o serideki ürünün neredeyse tamamı için hata veriyorsa o sorun kroniktir. İnsanları mağdur ederek kar elde ettiğini sanan işletmenin marka değerini ne hale düşürdüğü de ortadadır. Aynı ürüne ait neredeyse her gün yeni bir şikayet düşmektedir. Firmanın amacı şikayet konusunu sündürerek hukuken zamanaşımına sokmak istemesidir. Ben dolabın fiyatı kadar ürünü çözüldüğü için çöpe atarak zarar ettim. İnşallah aynı ürünü kullanan kimsenin evinde yangın çıkmaz ya da zehirlenme olmaz. Yargıtay hukuk kurulunun ilgili kararları "Elektronik bir Ürünün garanti süresi 10 yıldan az olsa bile makul kullanım süresi değişmekle beraber budur. Cihaz garanti süresi dolduktan sonra ağır ayıptan dolayı kullanılamaz hale gelmiş ve zaman aşımı süresi geçmiş olsa bile tüketici, haklarını kullanabilir." demektedir. Hukuken alacağım emsal kararları buradan herkese örnek olması adına paylaşacağım. Nasılsa kimse hakkını aramaz diyerek, kar hırsı uğruna insanların bir senelik yiyeceklerini çöp etmenin karşılığını almanız dileğiyle.

19 Kasım 2024 11:18

profile profile profile
14 Kasım 2024 15:17 (Şikayetten 1 saat sonra)
18 Kasım 2024 13:07

Arçelik çağrı merkezinden aranarak önce beklemem gerektiği söylendi 4 gün sonra aranarak olumsuz dönüş yapıldı. Bekletilme sebepleri süreci uzatarak bezdirmeyi amaçlamaları. Önce Tüketici Hakem Heyeti sonra Tüketici Mahkemesi olmak üzere süreci başlatıyorum. Firma hatasının farkında olmasına rağmen belki bıkar da şikayet etmezler diye bezdirmeye çalışıyor. Bence herkes hakkını sonuna kadar aramalı. Aldığım emsal kararı da paylaşacağım.

Burhan
Burhan
Şikayeti Çözüldü

Bende de benzer süreçler yaşandı ve Tüketici Hakem Heyeti'ne verdim 2 ay içinde karar çıktı, tavsiye e diyorum.

Ahmet
Ahmet

Aynı sorun aynı yerde paslanma oldu malzemelerin buzu çözülmeye başladı garanti süresi daha bitmediğinden ücretsiz tamiri yapıldı ama tekrar arıza vermesi ne kadar sürer bakacağız

Yonca sonucu yetersiz buldu

30 Ocak 2025 18:48
Gamze sonuçtan hiç memnun değil

27 Mayıs 2024 21:43
Selda sonucu yetersiz buldu