Çağlar sonuçtan hiç memnun değil

26 Kasım 2024 23:41

Kamu çalışanıyım, 2023 senesinde kurumum ile Halkbank arasında imzalanan protokol kapsamında promosyon aldık. Kurumum tarafından gördüğüm atama ile bölge değiştirdim. Bu süreçten sonra ilgili şube tarafından sıkça telefon ile aranarak promosyon'un (belli bir kısmının) iadesi talep edildi. Daha sonrasında bankada kayıtlı adresime 7 gün içerisinde promosyon iadesinin yapılmaması durumunda aleyhimde yasal işlem başlatılacağını bildirmişler. Nitekim beklediğim "ilamsız takiplerde ödeme emri" Mernis adresime geldi. Evde yoktuk, muhtara bırakıp 7 günlük yasal itiraz sürem bu vesile ile başlamış oldu. Tabii yasal faiz, mahkeme ücreti, avukat ücreti derken rakam yükselmiş. İtirazımı UYAP üzerinden yaptım. Yasal süreç içinde yaptığım itiraz ile bahse konu icra dairesi tarafından borcun tamamına itiraz edilmesi nedeniyle takibin durdurulmasına, yeterli masraf avansı depo edildiğinde itiraz dilekçesinin bir suretinin alacaklı/vekiline tebliğine, itiraz ve şikayet yolu açık olmak üzere karar verildi.

Kamu personelinin maaşlarının ödenmesi için ilgili kurumlarla anlaşan bankalar, söz konusu malı haklara ilişkin protokoller akdetmekte ve bu protokoller gereğince elde ettiği gelirler üzerinden “promosyon” adı verilen ek malı imkanları ilgili kurumlara sağlamaktadır. Bankaların sunduğu bu imkanların, kamu kurum-kuruluşları tarafından ne şekilde değerlendirileceği ve personelin bunlardan yararlanıp yararlanmayacağına ilişkin 20/07/2007 tarihli ve 26588 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi hazırlanmıştır ve bahse konu Genelgede hiçbir şekilde ödenen promosyonun geri iadesine ilişkin husus barındırmamaktadır.

Bu süreçte İlgili bankaya şunu sormak isterim : “Promosyonun personel tarafından bankaya iade edilmesi hususu ve iade şartları; ödemeler yapılmadan önce bahse konu protokol Ek-3’de belirtilen banka ile personel arasında yapılacak taahhütname ile personelin bilgilendirilmesi banka tarafından yapılacaktır" ifadesi açık açık yazıyor. Promosyon geri iade taahhütnamesine imza attırmadınız ki promosyonu geri istiyorsunuz, imzalı belge elinizde olsa zaten mahkemeye sunarsınız. Ama olmadığını ben biliyorum çünkü ben imza atmadım. E o zaman neden bu ısrar? X kamu bankası atama ile gittiğim bölgede taahhütnamesini imzalatmadan promosyonu yatırmadı. Doğru olanı yaptı.
Sizler kendi yaptığınız hatanın üzerine ısrarla hata yapmaya devam ediyorsunuz.

profile profile profile
27 Kasım 2024 09:02 (Şikayetten 9 saat sonra)

27 Kasım 2024 12:13

Müşterimize e-mail kanalı ile bilgi verilmiştir. Sayın Müşterimiz; ürün ve hizmetlerimizle ilgili öneri, istek ve şikâyetlerinizi; 7/24 hizmet sunan Halkbank Dialog'un ve Halkbank Kurumsal Dialog’un telefonlarından, faks ve web sitemizden iletebilirsiniz. Saygılarımızla, T. Halk Bankası A.Ş.

02 Mayıs 2025 18:49
promosyon-iadesi-ve-bankanin-yanlis-uygulamalari-1.jpg

İcra davasını durdurduğum için, icra durdurma iptali öncesi arabuluculuk davası açtılar, arabuluculuk davasında "anlaşmazsizlik" ile neticelendiği günden bir gün sonra bir hukuk bürosundan SMS geldi. İhbarvari bir yaklaşımla benim iyiliğimi düşünen bir yer gibi, kısmen de dolandırıcı olma ihtimali üzerinde durdum, çünkü söylemsel hatalar içeren bir metin yollamış.

Yorumlar (8)

Semra
Semra

Merhaba çağlar bey Halkbank ile aynı sorunu bende yaşıyorum oruç hukuk diye bir yerden iş bırakma tayin sebebiyle promosyon iadesini yapmanız gerekiyor diye mesaj geldi telefonla da aradılar Halkbank sözleşmeyi vermedi eski iş yerim emeklilik ve ölüm dışında iade edilmesi gerekiyor dediler benim işten çıkışım emekliliğe hak kazanma olarak gösterildi banka bu defa emeklilerinde maaşı bizden alması şartı ile promosyon iadesini almıyoruz diğer türlü iadesi gerekiyor dedi iade taahhütnamesini imzaladım mı onu da bilmiyorum icraya düşmeden ödeyin diğer türlü avukatlık ücretide eklenir daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir dediler. Normalde tüketici mahkemelerinde arabulucuya gidiliyor direkt hukuk bürosu ile icraya verebilirler mi bankanın sana gönderdiği herhangi bir mesaj ve ihtar yok

Çağlar

Merhaba Semra Hanım; Öncelikle taahhütnameye imza atıp atmadığınızı net olarak hatırlamanız gerekir, sonrasında banka ile kurumunuz arasında imzalanan protokole ulaşmalısınız detaylar orada yazıyor aslında. İcra başlatmalarına çok takılmadın sadece UYAP üzerinden kontrol edin, posta memuru tebligatı eve getirdiğinde evde bulamayabiliyor muhtara bırakıyor o an sizin itiraz süreniz başlamış oluyor. Yasal itiraz süreniz 7 gün. İtiraz ettiğinizde icra işlemi durduruluyor. Bankanın ya da anlaştığı hukuk bürosunun bir sonraki hamlesi Arabuluculuk davası. Eğer imzanız varsa taahhütnamede, promosyonu geri almamaları için şartlara imzalanan protokolden bakın, bizimkinde de sadece emekli maaşını ilgili bankadan alırsanız promosyonu geri iade etmezsiniz diye bir madde vardı hatırlıyorum. Kafanıza bir şey takılırsa [email protected] üzerinden bana ulaşın lütfen.

Ali

Çağlar bey merhaba son durum nedir? Bilgi verebilir misiniz? Benzer süreç bizim de başımıza geldi.

Çağlar

İsmimi ve soy ismimi Google' a yazmayı denediniz mi? Linkedin'den ulaşabilirsiniz. Veya [email protected] adresine mail atın isterseniz telefonumu oradan paylaşayim.

Ali

Cevap için teşekkür ederim Çağlar bey sizin süreciniz bize de fikir verecektir. Size nasıl ulaşabilirim acaba?

Çağlar

Merhaba, Tüketici Mahkemesi'ne "satıcının açtığı itirazın iptali" davası açtılar, asliye hukuk mahkemesine düşen davayı hakim direk kapattı, Tüketici Mahkemesinde olay su an. Ama durum şu şekilde, kurum ile banka arasında imzalanan sözleşmede, kurum yöneticilerinin attığı imza bireysel borç doğurmaz. Bana borç yükleyebilmesi için şikayetimde belirttiğim Ek-3'ün tarafımdan imzalanması gerekiyor. Çünkü protokol, tüm personeli kapsayan genel hükümleri içerir, ancak bireyin taahhüt altına girmesi için kendi rızası ve imzası gerekir. Banka borç tahsili için bireysel takibe geçemez, çünkü ortada borç ikrarı veya taahhüt yok. Kişisel imza bulunmayan taahhütnameler ve sözleşmeler kişisel sorumluluk doğuramaz. Promosyonu hesaba yatırdıklarına dair dekont falan eklemişler, haksiz zenginleşme demişler bir de. Sadece güldüm :) boşuna masraf yapıyorlar dava açarak.

Yusuf
Yusuf
Şikayeti Çözüldü

Hesabımdan çekti aynı banka Tüketici Hakem Heyeti'ne verdim. Maas protokolünde taahhüt imzalamaması durumunda banka zararı ilgili personele rücu ettirilir diyor. Anlayacağınız banka kendi zararlarını personelden değil müşteriden almaya çalışıyor

Çağlar

Aslında hesabınızdan parayı (sizin rızanız dışında) çekmeleri de yasal değil. Hangi kurum ya da protokol kapsamında aldınız promosyonu bilmiyorum gerçi.

Promosyon İadesi Baskısı Ve Sözleşme Bilgisi Verilmemesi

13 Mayıs 2025 10:40