THY Business Class Uçaktan İniş Problemi

Seda
27 Aralık 2023 19:37

Ekonomi biletlerinin en az dört-beş katı olmasına rağmen iş gereği bir yerlere yetişmem gerektiği için çaba sarf ederek Türk Hava Yolları Business Class bileti almaya çalışıyorum. Bunun için bütçe ve zaman ayırıp önceden plan yapıyorum ki konforlu ve hızlı seyahat edebileyim. Pandemiden sonra uçakta ikram iyileştirildi, lounge kullanımı ve personelin yaklaşımı konusunda, check-in dahil hiç sorun yaşamadım. Ancak uçak yere indikten sonra sıkıntılar başlıyor. Asıl amacımız uçaktan inip gitmek istediğimiz yere hızlıca ulaşmakken, öncesindeki prosedürler ve izzet ikramlar yüzünden sanki amaçtan sapılmış gibi oluyor. Büyük uçaklarda Business bölümü ayrı olduğu için genellikle sorun yaşanmıyor; ancak küçük uçaklarda tam bir kabusa dönüşüyor. Tekerlek yere değer değmez, beşinci, altıncı sıradan itibaren ekonomi yolcuları kendilerini öne atmaya çalışıyor. Son Ankara-İstanbul uçuşumda yanım boş kalsın diye dördüncü sıraya check-in yaptım. Business'ta toplam altı-yedi yolcu vardık. Tam yerimden kalkıp üst bölmeden eşyamı alacakken, arkadan gelen yolcular 'biz çok daraldık' diyerek önüme geçmeye başladılar. Ben de bir şeyler söyledim ancak kavga çıkmasını istemedim. Halbuki uçaktan önce inebilmek için beş kat ücret ödemiştim. Sonunda o kadar geriye itildim ki ekonomi sınıfında yukarıdan eşyasını almaya çalışan bir yolcunun bavulu üzerime düştü. Ben rahatlıkla kendi hakkımı koruyup uçakta sesimi yükseltebilirim; ancak bunu yapmak zorunda kalmamak için buraya yazıyorum. Bu bir sınıf ayrımı yazısı değil, hak talebi yazısıdır. Ekonomi sınıfında ön sıralar ücretli olduğu gibi ve koltuğa ekstra para ödeniyorsa, on beşinci sıradan altıncıya koşup insanlar o kişilerin başında dikilemez. Uçaktan sırayla inilmelidir; önce inmek isteyenler vakit veya para ayırıp önceden bunun için çaba harcamalıdır. Türk Hava Yolları'ndan talebim, inişi koordine etmeleridir. Yemek servisinde perdeyi kapatmak yerine inişimizi düzenlemeniz daha uygun olur. Aksi takdirde yolcular birbirine girer ve kendi haklarını savunmak zorunda kalır ki bu durum kavgaya yol açabilir. Ben bir sonraki ihlalde kavga çıkaracağım. İniş sırası karışınca Business shuttle'ına da bu insanlar biniyor; yani arkada oturup bizi ezerek öne atladıkları için ödüllendiriliyorlar. Tüm bu sorunları atlatıp uçaktan inebildiğimizde ise en az kırk beş dakikalık bir bagaj bekleme süreci yaşanıyor. 'Öncelikli' olarak etiketlenen bagajlar nedense en son geliyor. Özetle, ayrıcalıklı hizmet böyle olmamalı. Girişteki lounge'ınız da, yemek ikramınız da sizin olsun; uçağa binişi ve uçaktan inişi doğru bir şekilde organize etmenizi talep ediyorum.

profile profile profile

Selçuk
Selçuk

Katılıyorum. Business Shuttle'a bu sebeplerden dolayı yetişemedim be kapı kapanırken yöneldiğimde de "yalnız orası business yolcuları için" diye uyardığında benim de o yolcu olduğumu belirtmek zorunda kaldım. Business Shuttle'a ise bizi itip, ezip geçenler binip gittiler. Bagaj bekleme sorunu da aynı şekilde devam ediyor.

Nedim
19 Temmuz 2023 22:20