Sosyal Yardım
Mukades Şikayetini Yayından Kaldırdı
Hacer sonuçtan çok memnun
Hacer
10 Mart 2023 12:10

"Sorun çözüldü para hesabıma yattı çok teşekkürler."

Hacer Şikayetini Yayından Kaldırdı

İsmail
10 Mart 2023 08:59

Fatih
10 Mart 2023 07:30
Bahri sonuçtan hiç memnun değil

Bahri
10 Mart 2023 07:05

Nazlınur
10 Mart 2023 05:41
Rabia sonuçtan çok memnun

Rabia
10 Mart 2023 03:51
Derya sonuçtan hiç memnun değil

Derya

10 Mart 2023 00:47
Sezen sonuçtan çok memnun
Sezen
10 Mart 2023 00:41

"Hesap tanımlanmış olduğundan hesabıma yattı az önce teşekkürler"

Sezen Şikayetini Yayından Kaldırdı

Şeyma
10 Mart 2023 00:33

Emel
10 Mart 2023 00:27
e-Devlet | Turkiye.gov.tr Kategorileri

Sıkça Sorulan Sorular

2 bin TL yardım kimler alabilir?
2 bin TL yardım, resmi olarak “Öksüz ve Yetim Yardımı” kapsamında sağlanır. Bu yardım, ihtiyaç sahibi öksüz ya da yetim çocukların bakımını üstlenen kişilere, çocuğa ait aylık 1 000 TL tutarının iki ayda bir toplu ödenmesi şeklinde gerçekleşir. Hak Sahibi Kimlerdir? - 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olmak. - Annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş çocuğun bakımını üstleyen kişi olmak. - Çocuğun ve bakımını üstlenen kişinin Türkiye’de ikamet etmesi. Başvuru ve Ödeme Süreci - Başvuru, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ilgili birimlerine yapılır; e‑Devlet üzerinden “Sosyal Yardım Başvurusu” sekmesi kullanılabilir. - Gerekli belgeler arasında çocuğun doğum belgesi, vefat eden ebeveynin ölüm belgesi ve bakımını üstlenen kişinin kimlik bilgileri bulunur. - Onaylandıktan sonra, her iki ayda bir 2 000 TL tutarı banka hesabına yatırılır. Diğer 2 000 TL Destekler - Bayram veya kış dönemlerinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından tek seferlik 2 000 TL’ye kadar nakdi destek verilebilir. Bu yardımlar “diğer aile yardımı” kapsamında olup, düzenli bir ödeme değildir. Bilgi Notu: Öksüz ve Yetim Yardımı, düzenli bir sosyal yardım değildir; ödeme periyodu iki aydır ve tutar çocuğun sayısına göre artar (çocuk başına 1 000 TL). Kısaca: - Öksüz/Yetim çocuğun bakımını üstleyenler 2 bin TL alabilir. - İhtiyaç ve ikamet şartları 3294 sayılı kanuna göre belirlenir. - Başvuru e‑Devlet üzerinden yapılır, onay sonrası iki ayda bir ödeme gerçekleşir. - SYDV gibi yerel vakıflar da zaman zaman tek seferlik 2 bin TL destek sağlayabilir.
Alo 150 nerenin numarası?
Alo 150, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından sağlanan bir idari başvuru hattıdır. Vatandaşlar bu numarayı arayarak şikayet, ihbar, dilekçe ve bilgi edinme taleplerini doğrudan valilikteki CİMER temsilcisine iletebilirler. Hattın amacı, devletle iletişimi kolaylaştırmak ve resmi başvuruları kayda almaktır. Alo 150’yi nasıl kullanırım? Alo 150’yi aradığınızda, aramanız otomatik olarak bulunduğunuz ilin valiliğindeki CİMER temsilcisine yönlendirilir. Temsilci, taleplerinizi dinler, tutanağa geçirir ve ilgili kurumlara (bakanlık, belediye vb.) sevk eder. Alo 150 üzerinden hangi hizmetleri alabilirsiniz? - Şikayet ve ihbarların kayda alınması - Dilekçe ve bilgi edinme başvurularının oluşturulması - Başvuruların ilgili kamu kurumlarına yönlendirilmesi Alo 150 kullanım kuralları nelerdir? - Günlük başvuru limiti: Her telefon numarası üzerinden günde 1 başvuru yapılabilir. - Kimlik zorunluluğu: Başvuru sırasında T.C. Kimlik Numarası doğrulaması gerekir; isimsiz başvuru kabul edilmez. - Sonuç sorgulama: Başvuru sonucunu öğrenmek için 0312 590 20 00 numaralı CİMER hattı kullanılmalıdır. Bilgi Notu: Alo 150, bir “İmdat Hattı” değildir; yalnızca idari başvuru ve şikayet toplama amaçlıdır. Kısaca: - Alo 150, CİMER’e ait idari başvuru hattıdır. - Arama, valilikteki CİMER temsilcisine yönlendirilir. - Şikayet, ihbar, dilekçe ve bilgi talepleri kaydedilir. - Günlük bir başvuru limiti ve kimlik doğrulaması zorunludur.
e-Devlet 4A hizmet dökümü nedir?
e-Devlet üzerinden 4A hizmet dökümü, eski SSK kapsamında özel sektörde çalışan sigortalıların sigorta geçmişini gösteren ve barkodlu doğrulama kodu içeren resmi belgedir. Bu belge, vize, kredi ve iş başvurularında kullanılır. 4A hizmet dökümü nedir? 4A hizmet dökümü, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre özel sektörde (eski SSK) çalışanların işe giriş‑çıkış tarihleri, prim günleri ve PEK tutarlarını kronolojik olarak gösteren resmi rapordur. Barkodlu 4A hizmet dökümü nasıl alınır? 1. e‑Devlet’te ilgili hizmeti bulun – turkiye.gov.tr adresine T.C. kimlik numarası ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Ünvan Listesi” yazın. 2. Doğru raporu seçin – çıkan sonuçlarda “Tescil ve Hizmet Dökümü” başlığını tıklayın; bu ekran sigortalının tüm hizmet dökümlerini listeler. 3. Barkodlu belge oluşturun – sayfanın üst veya alt kısmındaki “Barkodlu Belge Oluştur” butonuna tıklayın. Sistem, verileri PDF’ye derler ve benzersiz bir barkod ve doğrulama kodu ekler. 4. İndirin veya e‑posta ile gönderin – “Dosya İndir” seçeneğiyle PDF’yi bilgisayarınıza kaydedebilir, isteğe bağlı olarak “E‑Posta Gönder” seçeneğiyle kendinize e‑posta yoluyla da alabilirsiniz. Doğrulama ve geçerlilik - Barkodlu belgeyi talep eden kurum, turkiye.gov.tr/belge-dogrulama adresine belge üzerindeki T.C. kimlik numarası ve barkod kodunu girerek doğrulama yapabilir. - Belgenin geçerlilik süresi genellikle 1 aydır; süresi dolduğunda aynı adımlarla yeni bir barkodlu döküm alınmalıdır. Bilgi Notu: Barkodlu belge oluşturulmadığında sadece ekranda gösterilen “bilgi amaçlı” hizmet dökümü resmi belge olarak kabul edilmez; vize, banka ve konsolosluk gibi kurumlar yalnızca barkodlu sürümü talep eder. Kısaca: - 4A hizmet dökümü, özel sektördeki SGK prim geçmişini gösterir. - e‑Devlet’te “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” hizmeti seçilir. - “Barkodlu Belge Oluştur” butonu ile PDF ve barkod alınır. - Belge, turkiye.gov.tr/belge-dogrulama ile doğrulanabilir; geçerlilik süresi 1 aydır.
Materyali yardım ne demek?
Materyal yardım, sosyal hizmetlerin bir parçası olarak, bireylerin veya hanelerin belirli bir ihtiyacını (eğitim materyali, tıbbi cihaz, barınma malzemesi vb.) karşılamak amacıyla sağlanan hedefli destektir. Bu yardım, doğrudan mal teslimi ya da o malzemenin alınabilmesi için şartlı nakdi transfer şeklinde gerçekleşir ve genel geçim desteği değildir. Materyal Yardımının Tanımı Materyal yardım, vatandaşların eğitim, sağlık veya barınma gibi temel alanlardaki eksiklerini gidermek için verilen, amaca özgü bir sosyal yardımdır. Yardım, ya fiziksel olarak mal (örneğin okul çantası, tekerlekli sandalye) verilir ya da o malı alabilmeleri için belirli bir tutar nakit olarak ödenir. Kimlere Verilir? - Sosyal güvenlik kapsamı dışında, geliri düşük haneler. - Eğitim çağındaki çocukları olan ve kırtasiye, okul kıyafeti gibi malzemelere ihtiyacı olan aileler. - Sağlık raporu ile tıbbi cihaz (protez, işitme cihazı vb.) gerektiren kişilere. Başvuru ve Sonuçlanma Süreci 1. Başvuru: e‑Devlet üzerinden ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) şahsen yapılır (1 gün). 2. Sistem Kontrolü: Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (BSYBS) gelir ve mülk sorgularını gerçekleştirir (1‑2 gün). 3. İnceleme: Gerekli görülürse sosyal inceleme görevlisi hane ziyareti yapar (3‑15 gün). 4. Heyet Kararı: Mütevelli Heyeti dosyayı değerlendirip karar verir (7‑15 gün). Toplamda 15‑30 gün içinde karar alınır ve karar sonrası 7‑15 iş günü içinde para hesaba aktarılır. Bilgi Notu: Materyal yardım, “genel geçim desteği” değil, sadece belirli bir ihtiyacı karşılamaya yönelik olduğundan, yardım miktarı ihtiyaç maliyetine göre değişir; sabit bir tutar yoktur. Kısaca: - Materyal yardım, amaca özgü mal veya o malın alınması için şartlı nakit desteğidir. - Eğitim materyali, tıbbi cihaz gibi ihtiyaçları kapsar. - Başvuru e‑Devlet üzerinden yapılır, süreç 15‑30 gün sürer. - Yardım miktarı ihtiyaç maliyetine göre belirlenir, sabit bir rakam yoktur.