Sosyal Güvenlik Kurumu Hakkında
İnsanlar yaşamları boyunca kendi iradeleriyle veya iradeleri dışında ortaya çıkabilecek çeşitli mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklere maruz kalmaktadırlar. Bu risklerin ortadan kaldırılması ve sonuçlarının onarılması ihtiyacından doğan “sosyal güvenlik” kavramı Türkiye’de de önemli kavramlardan biridir. Sosyal Güvenlik Kurumu ülkemizdeki sosyal güvenlik faaliyetlerini yerine getiren kurumdur. Sosyal Güvenlik Kurumu ya da kısa adıyla SGK’nın tarihi 1960’lı yılların başlarına dayanmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde, işçi statüsünde çalışanlara ilişkin sigorta kollarına ait çeşitli kanunlara dağılmış olan düzenlemeler, sosyal güvenlikle ilgili özel hükümler içeren 1961 Anayasası’nın yürürlüğe girmesini takiben yeniden gözden geçirilmiş ve 1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda birleştirilmiştir.
Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması ve norm birliğinin sağlanması amacıyla sosyal güvenlik reformu yapılması gerekli görülmüştür. Bu amaçla, osyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğünü aynı çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 2006 yılında kurulmuştur. 2006’daki bu reformla sigorta hak ve yükümlülüklerinin eşitlendiği, mali olarak sürdürülebilir tek bir emeklilik ve sağlık sigortası sistemi öngörülmüştür.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hizmetleri
Sosyal güvenceniz ile ilgili pek çok sorgulama, bilgi alma, borç ödeme ve evrak takibi gibi işlemleri SGK online sitesinden ya da SGK şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. SGK borç sorgulama, borç ödeme, evrak takip, prim sorgulama, rapor sorgulama gibi işlemlerinizi online olarak oturduğunuz yerden yapabilirsiniz. Çalışansanız ya da emekliyseniz; Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesi üzerinden çeşitli konularda da bilgi alabilirsiniz. Çalışanların sigortalılık kapsamı, sigortalılık statüleri, çalışan hakları, işçi yükümlülükleri, bağımsız çalışanların yükümlülükleri, kısmi süreli çalışanların yükümlülükleri gibi merak ettiği alanlarda kanunlara göre tüm bilgiler “Çalışan ve İşveren” sayfasında açıklanmaktadır. “Emekliler” menüsünden ise; yaşlı aylığı, malullük, ölen sigortalının hak sahipleri, iş kazası ve meslek hastalığı, sağlık hakkından yararlanma gibi konularda bilgi alabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra; kişinin isteğe bağlı olarak prim ödeme suretiyle, uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan “İsteğe Bağlı Sigorta” ile ilgili sorularınız ve işlemlerinizden de yine SGK yükümlüdür.
SGK İletişim Kanalları Nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sizlere sunduğu haklardan haberdar olmak, çalışan veya emekli haklarınızı öğrenmek ya da aklınıza takılan diğer konular için SGK iletişim kanallarını kullanarak kurum ile irtibata geçebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu iletişim kanalları arasında; SGK telefon numarasını arama, SGK şubelerini ziyaret etme, canlı destek hattını kullanma gibi seçenekler bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığınız hizmet ya da diğer konularla ilgili deneyim, yorum ve şikayetlerinizi ise sayfamızda paylaşabilirsiniz. Yayınlayacağınız SGK şikayet ve yorumlarınız hem kurum hem de diğer tüketiciler tarafından görülebilecektir.