E Devlet (isim Değişikliği )

Aysun
24 Kasım 2021

İsim değişikliği başvurusu yapmaya çalışıyorum, yalnız sistemde yaşanan teknik arıza sebebiyle leminiz yapılamadı hatası alıyorum, 160 ı aradım birden farklı tarayıcıda deneyin dediler denedim fakat aynı problem devam ediyor. Acil yardım rica ederim.

profile profile profile

Popüler Şikayet Konuları

Bu konuyla ilgili çözüm önerileri ve ipuçlarını inceleyin.

E-Devlet (Turkiye.gov.tr) İsim Değişikliği Başvurusu Cevaplanmadı

24 Nisan

6 ay önce yapmış olduğum isim değişikliği talebi için hâlâ tarafıma olumlu ya da olumsuz dönüş sağlanmadı. Sisteme girdiğimde planlı bakım çalışması dolayısıyla geçici olarak kapanmıştır yazıyor. CİMER 'e de yazdım. Gerekli bilgilendirme artık sağlanmalıdır.

E-Devlet (Turkiye.gov.tr) İsim Değişikliği Sorunu

Adelia
12 Nisan

4 ay önce yapmış olduğum isim değişikliği için hala dönüş sağlanmadı. Sisteme girdiğimde planlı bakım çalışması dolayısıyla geçici olarak kapanmıştır yazıyor. Olumlu veya olumsuz dönüş yapılması gerekli. Lütfen e devlet bir açıklama yapsın. Bakım çalışması olmadığını düşünüyorum.

347 Yorum

Ali

Ayın 24 ü son gündü. Artık e devletten yapılmayacaktı. Muhtemelen bundan dolayı işlem yapamamışsınızdır.

Zeynep

Evet eve geldi kimlik kartım e devleeten nüfus değişikliği için sıra aldım nüfusa gittik değiştirdim eve geldi 10 gün sonra

Benim isim degisklikim onaylandı

Demhat
Demhat

Yeni kimliğiniz adrese geldim acaba

Semra
Semra

Nasıl sonucunu öğrendiniz?

Ece
Ece

Merhaba nasıl değişti bende başvurdum ama ayrıca bilgilendirileceksiniz yazdı olumlu olumsuz bir şey dememişler aylardır bekliyorum

Kifayet

Onaylandığını nereden bakıp gördünüz acaba

Kifayet

Merhaba. Ben de başvurdum ve adresime yazı geleceği yazıyordu. Yılbaşından önce bankada bir işim vardı ve orada ismimin düzeldiğini fark ettim. Ama diğer yerlerde değişmemiş e devlette düzelmiş görünüyor. Bundan sonra ne yapmamız gerekiyor bilginiz var mi

Hanım
Hanım

Bende 70 gün önce işim değişikliği başvurusu yaptım hâlâ olumlu ya da olumsuz bir cevap yok. Sizce kimlikte Hanım olan ismimi Hande olarak değiştirdim kabul ederler mi?

Değişir bence benim 3 ay oldu neredeyse

Çağrı

Merhaba bir sonuç aldınız mı acaba Oğluma isim eklemesi yaptım onaylanirmi

Ezgi

Bize de red gelmiş talebiniz reddedildi yazıyor

Bahar

Aaa iyi bari en azından birkaç haftaya sonuçlanacağını öğrendiniz. Biraz geçsin ben de sorayım

Ezgi

Az önce bağlı bulunduğum nüfus müdürlüğünü aradım çok yoğunluk olduğu için şu an işlemler devam ediyor 1-2 haftaya sonuçlanır dedi ama bakalım 🤷‍♀️

Ezgi

Yeter hanım acaba gerçekten öyle olma ihtimali var mıdır ya🤔 yani artık e devletteki başvurulara bakmama gibi çünkü bayağı uzamış herkesin sonucu

Bahar

Bence kabul edilir. Sizin isminiz de dalga konusu olabilecek bir isim benimki gibi. Ama bu kadar uzun sürmesi beni de şaşırtıyor. Acaba artık bakmıyorlar mı e devletten.

Zeynep

Geçen yıl 2021 kasımın ilk haftası Nüfus müdürlüğüne gittim görevli bana bir kağıt uzattı üzeri otomatik olarak doldurulmuş sadece noktalı boş yerlere eski ve yeni adımı yazıp imzaladım. Görevli kağıda bakarak bu ikisi arasında dağlar var kesinlikle kabul etmezler dedi nedense hevesimi kırmasına rağmen kulak asmadım yazdım çıktım. Günler günleri kovaladı ben unutmuştum bile Bir buçuk ay sonra 2021 aralığın 23 korona pozitif cıktı 14 karantinam 2022 Ocağın 5 bitti baktım ki ağrılarım devam ediyor gece özel bir hastaneye acile gittim danışmaya kimliğimi uzattım kadın tereddüt ederek adımı sordu benimde haberim yok ya eski adımı söyledim kadın nasıl olur SSK kayıtlarda zeynep yazıyor demeye kalmadı degişmişmi diye sessiz bir çığlık attım kadınlar durumdan habersiz şaşkın bakıyorlar bekleyin deyip e devlete baktım o ara sevinçten ölecektim Tesadüf korona olduğum gün aralık 23'te kurulda oylanmış Korona'nın songunu 2022 Ocağın 5'de kayıtlara tescillenmiş bende Ocağın 13 'de hastanede öğrendim 23 yıllık hayaldi 💜

Devran
Devran

Zeynep hanım bende 23.12.2022 başvuru yapmıştım bugün e devletten değiştiğini gördüm. Önemli olan bundan sonra ki süreç ne yapmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim

Zeynep

Hayırlı olsun o duyguyu Çok iyi bilirim. Bazı insanlar keyfiyen isim değiştirildiğini sanıyor. Bizimki gibi isimler kurulun kıreterine uyduğundan değişti Yinede çok şanslıyız

Naz

Zeynep cim ismim değişmiş hayatım ay çok sevindim inş herkesin değiştirsinler

Zeynep

Önce e devletten yapmak istedim ama e imza falan baktım uzadıkça uzayacak düşündüm başka bir yolu var mıdır diye Google'dan araştırdım bunu bağlı bulunduğum nüfus müdürlüğündede yapabileceğimi görünce aynı dakika bir hışımla yerimden fırladım randevu falan yok Gidip isim deglstirmek için dilekçe vereceğim dedim zaten bundan sonrakini yukarıda anlattım

Kübra

Merhaba bir şey sormak istiyorum nüfus müdürlüne randevu mu alıp gittin nasıl yol izledin rica etsem anlatır mısın

Havva

Merhaba ben de değiştirmek istiyorum iki ismim var ikisini de, ikisini de değiştirirler mi acaba sizin isminiz neydi?

Yoonseul
Yoonseul

23 yıllık hayalin gerçekleşmesi ne kadar güzel kendim yaşamış kadar mutlu oldum umarım darısı bana da nasip olur.

Bahar

Çok güzel bir his olmalı :) ben de birkaç sene önce nüfus müdürlüğünde yapmaya çalıştım ama oradakiler isminiz toplum içinde kullanılan bir ad biz bunu değiştiremeyiz deyip geri göndermişlerdi. Sizin isminizin değişmesi dediğiniz gibi mucize gibi bir şey olmuş☺️

Bahar

Ben de 26 Eylülde başvuru yaptım. Çok küçük bir ilde yaşıyorum ama hala onay veya red gelmedi. 5 ay bekleyen varmış umarım o kadar sürüp de bir de red gelmez. Sizce Yeter ismini Bahar olarak değiştirirler mi?

Kübra

Ben 13.09.2021 de e imza satın alıp e devletten isim değiştirme için başvurmuştum 2 tane ismim var birini sildirmek için hala talebiniz nüfus müdürlüğü tarafından incelenme aşamasındadır diyor umarım silinir.

Bahar

Sizinki kaç gün içinde sonuçlandı

Tc Peri
Tc Peri

Ben perihan olan adımı peri yaptım kabul edilmedi diye yazı geldi😂

Havva

Benim adım Havva Nur ikisini de değiştirirler mi acaba, öyle bir risk alayım mı sizce

Bahar

Aynen öyle yapın veya siz Asel ismini kullanın evde ilerde o da isterse mahkeme kararıyla herkes beni bu isimle tanıyor diye değiştirir.

Ezgi

Zaten pek adıyla seslenmiyorum bir de illaki bendeki kötü hisleri enerjileri alıyordur hissediyodur yani ve bunun kötü etkileri kalır diye korkuyorum😔

Bahar

Aynen Ezgi hanım Zeynep çok güzel bir isim. Umarım değiştirirler. Değişmezse bile bence ismini sevmeye başlayın çünkü çocuk üzerinde kötü bir etki yaratabilir. Veya mahkeme ile Güzel bir mazeret bulup veya ismini değiştirebilirsiniz.

Ezgi

Ezgi benim kendi adım ben kızımın ismi için başvurdum çok saçma ama kızıma Zeynep ismini verdik ve ben sonra çok pişman oldum ağladım günlerce ama iş işten geçmişti isim önemli değil sağlığı yerinde şükür diye kendimi teselli ediyorum ama olmuyor derinde bir yerde beni çok rahatsız ediyor öyle bir umut başvurdum Asel yaptım ama muhtemelen olmaz red gelir. Zaten herkeste Zeynep Aselden çok daha güzel diyor bakalım 🤲

Bahar

Ezgi hanım sizin şu anki isminiz ne bu arada. Benim ismimde birini görmüştüm değiştirebilmişti bu platformda.

Bahar

Çok sevindim sizin adınıza. İsim değişikliği sonrası neler yaptınız ve hangi amaçla değiştirmiştiniz adınızı

Ezgi

Sizin adınıza sevindim emrullah bey inşallah bizim de olumlu olur. Peki sizin harf hatası ya da gülünç isim flanmıydı

Emrullah
Emrullah

Bende başvuru yapmıştım 2 aya belli oldu onayladı

Bahar

2 ayı geçerse ben bizzat gidip sormayı düşünüyorum.

Bahar

Bence de 8 ay çok uzun bir süreç. Nüfus müdürlüğüne gidip öğrenemez misiniz acaba neden bu kadar uzadı diye

Ezgi

Şeyma hanım şaka yapamıyorsunuz değil mi 8 ay ne kadar uzun insan merakla beklemekten yorulur ben her gün e devlete kaç kere giriyorum. Girmeyeceğim 1-2 gün diyorum dayanamıyorum.

Bahar

Değişmiş olmasına çok sevindim. Darısı bize :) her gün girip bakmak yordu keşke daha erken sürede açıklansa. Biraz ara vereceğim en azından beklentim azalır.

Şeymanur
Şeymanur

8 aydır bekliyorum söyleyeceklerim bu kadar... Dilerim sizin süreciniz daha hızlı sonuçlanır. Bir arkadaşımın iki ayda sonuçlandı. Değişiyor muhtemelen

Bahar

Aynen benim de gördüğüm çok oldu değişmez dediklerimiz değişmiş ya da tam tersi. Nüfus müdürlüklerinin insafına kaldık sanırım. Sizin 2 ay dolmuş umarım en yakın zamanda sonuçlanır.

Benimki 1.5 ay civarı sürdü eski adım intizar yeni adım eda

Ezgi

Ben 23 ağustosta yaptım Kocaeli'nde yaşıyorum bize de olumlu olumsuz bir cevap gelmedi inşallah beklediğimize değer 🤲 isminize gelincede vallahi neye göre karar veriyorlar anlamadım kimisi sadece harf hatasını düzeltmek için başvurup red almış kimisi alakası olmayan isim yazıp olumlu sonuç almış kurulun inisiyatifi herhalde inşallah bize olumlu cevap verenler denk gelir iyi yanlarına geliriz 😁

Hüseyin
Hüseyin

(13.04.2022) Tarihinde başvuru yaptım ancak hâlâ sonuç alamadım. Asıl ismin Hüsamettin, Hüseyin olarak kullanmaya başladım ama

6 ayı geçmiş bu kadar uzun sürmemesi lazım ya çok saçma

Şafak
Şafak

Benim adım Şafak ilk ismimin yanına Nil ismini ekleyerek e devletten başvuru yaptım. Ama kabul olacağından emin değilim. Zaten yıllarca sıkıntı yaşıyor adlarından memnun olmayan insanlar, aileye kabul ettirmek de zorken niye ben davayla falan uğraşmak zorundayım. Biri yardımcı olabilir mi acaba ismimin değişme ihtimali nedir?

Kamuran

Benim de ismim Kamuran erkek ismi olduğu için nereden aranırsam aranıyım bey diye hitap edildiği için rahatsız oluyorum bunun için Kamuran Eda olarak değiştirilmesini talep ettim red geldi o yüzden mahkemeye başvuru yapacağım bende

Mahkemeye gidip 600 TL ver diye

Çağrı

Benim neredeyse 5 ay oldu cevap gelmedi beklemede ne zaman sürer bilmiyorum çok uzun sürüyor 😔

Çağrı

Bu işlem kaç ay sürüyor anlamadım

Iam

Arkadaşlar adım müslüm. Değişmek istedim. 63 gün sonra red geldi. İsmimde harf hatasıda var değişir dedim. Ama olmadı. Bende farklı bir isim yazdım. Herkes beni Vela olarak tanıyor. Tüm arkadaşlarım ailem dostlar vs. Sosyal medyadaki adımda Vela. Olmadı kısmet değilmiş. Bu arada bana 15 gün önceden red verilmiş. Ama e devlette ayın 25inde sisteme girilmiş. (başvuru 22 Ağustos) (Red 25 Ekim) bu arada Vela ilginç isim demeyin Türkiye ne ilginç isimler var. Umarım her şey dilediğiniz gibi olur.

Çağrı

Bunun bir süresi yok mu tahmin 6 ay olabilir ya da benim talebimi unuttular 😂 değiştirin kardeşim sicilim temiz haberlerde 5 dakika dediniz 5 ay ol hala bekliyorum milletin 60 63 gün diyor benim 150 gün oldu

Çağrı

Bende 36 yıl sonra inşallah olur adım değişecek ama şaka bir yana benim oğlum olsa Muhammed Alparslan koyardım kısmet bana vallahi çağrı hiç sevmedim be böyle bir fırsat geçti denedim bekliyorum 5 ay bana çok uzun geldi vallahi bu kadar uyuyacağını tamın etmedim hani benimkinde bir umut

Hakan
Hakan

Vallahi Arkadaşlar Sırf Gırgırına Soy İsmi Değişikliği Başvurusu Yaptım Kabul Oldu Allah'tan Saçma Supuk bir şey Yazmamışım Öyle Yok Yanlış Harf Yazım Hatası Filan Hikaye Şu Anki Soy İsmimle Öncekinin Alakası Bile Yok 37 Yıl Sonra Soy İsmim Değişti Ve Geri Dönüşüde Yokmuş :) )

Ezgi

Bizim de olumlu olacağını sanmıyorum bende şansımı denedim ama 4-5 ay uzun bir süre ya. Bir önceki yorumda lam adlı kullanıcıda red geldi yazmış acaba onun adı neydi ve ne yapmak istiyordu yani normal ismi olanları hiç kabul etmiyorlar sanırım

Çağrı

Adım çağrı ben Muhammed Alparslan yapmak istiyorum sadece şansımı denemek için yaptım ama daha bir sonuç alamadım herhalde 5 6 ay sürüyor bu kadar sürmesini anlamadım olmazsa mahkeme ile değiştireceğim bir yanıt bekliyorum 😃

Ezgi

Bizim de 63 gün oldu az önce yine baktım cevaplanmamış acaba sizin adınız neydi ve ne yapmak istiyodunuz yazar mısınız acaba

Iam

Bir cevap alırsam yazarım demiştim. 63 gün sonra maalesef red verdiler.

Yusuf

Cemre Hanım, isminiz neydi ve ne yaptınız söyler misiniz?

Iam

61 gün oldu. Hala sonuç yok. Bir anlam veremedim.

Cemre

Yusuf bey e devlete girip baktığımda başvurunuz kabul edilmiştir tarzında uzun bir yazı var isim güncelleyi tıklayınca sistemde hemen değişti benim adım

Yusuf

Seda Hanım, başvuru onaylandığı zaman orada ne yazıyor tam olarak?

Çağrı

Benim kasımın 10 da 6 ay olacak bilmiyorum inşallah olumlu olur bu kadar beklemeye değsin beri millet 1 2 ay işi hallediliyor benim 6 olacak böyle giderse

Seda

E devlete girdim bir baktım ismim seda olmuş başvuru yerinde işleminiz olumlu sonuçlandı diye yazı var

Ezgi

Hımm evet pek duyulmamış ve telaffuzu zormuş ondan onaylanmış olabilir. Peki bir şey daha sorucam onaylandığını e devletten mi gördünüz yoksa eve kağıt ya da bir yerden bildirim aranma falan mı oldu boşuna her gün bir umut e devlete girmeyeyim bari ☺️

Bence de ondan değiştirdiler

Seda

Eski ismim sedriye telafu zor olduğu için ve de bir anlamı olmadığı için değiştirdiler galiba

Ezgi

Seda hanım eğer sakıncası yoksa eski adınız neydi acaba yani ne tarz isimleri onaylıyorlar onu merak ettiğimden soruyorum

Çağrı

Seda hanım büyük ihtimalde sadece nüfus müdürlüğüne gitmen yeterdi oradan otomatik her şey değişiyor

Yalova da yaşıyorum

Seda

Ben 12 Ağustos da başvurdum kabul edildi sonrasında izleyeceğim işlemler neler değiştirmem gerekenler hakkında yardımcı olursanız sevinirim

Iam

Çağrı kardeş benim bildiğim araştırdığım en fazla 4 buçuk ay sürüyor. O da İstanbul İzmir Ankara vs benzeri büyükşehirler için. Sonuç aldıysan buraya yaz. Öğrenmek isterim kardeşim. Bemde alırsam yazacağım 2 gün sonra 2 ay olacak benimde

Ezgi

5 ay oi ne kasar uzun olmuş 😒 nerede yaşıyorsunuz acaba benim 2 ay oldu her gün bir heyecanla bakıyorum e devlete ama yok

Okks
Okks

Bende ökkeş olan ismimi mert olarak düzeltmek için başvuru yaptım cevap olarak il idare kuruluna intikal etmiş diye cevap geldi sizce ökkeş ismi değişirmi hani İnsanlar bazen dalga geçmek için ökkeş misin sen diyor karşıdaki insana

Gül

Gülsade olan ismimi. Gül ravza olarak değiştirmek istedim sizce. Değişir mi. Bir de kaç günde. Sonuçlanıyor arkadaşlar?

Ezgi

Cemre hanım eski adınız neydi acaba bir sakıncası yoksa söyleyebilir misiniz

Ben de 2 ay önce değiştirdim ama az önce başvurum sonuçlandı ve kabul edildi

75 gündür bende bekliyorum bir sonuç gelmesini

Merhaba. Değişirmi bilmem ama benim 50 gün oldu hala sonuç yok

Şehnaz ismini Şeyma yaparlar mı acaba 2 ay oldu başvuralı :(

Şeyma hanim degistimi isminiz

Şeyma

Sonuca göre buraya tekrar yazarım 😊

Murathan
Murathan

Siz konuyu çok yanlış anlamışsınız. İsim soy isim değişimi Hatalı yazımlardan kaynaklı değişiyor. Öteki türlü mahkeme kararı olmaksınız e devlete girdiniz de başvuru yaptınız diye isim değişmez. Doğum belgesi ile kayıt esnasında zamanında bilgisayar değil de daktilo varken bir harfe basmayı unutup nüfus memuru da uğraşmak istemeyip Şehnaz olan isminizi Şehnz ya da Şenaz olarak yapsalardı değişirdi. Döndü Yandanverdi ismi bile değişmiyor mahkeme kararı olmaksınız.

Naz

Cnm inşallah değişir bende değişmesini istiyorum ismimin 45 gün oldu bir de bir konuyu aydinlatiyim nüfus ta çalışan arkadaşım var heyette değil ama ben ona sordum neden bu kadar uzun suruyo r diye bana verdiği cevap şu ki ay ay kutula giriyor ve ağustos ayında başvuru yapanlar su an kurulda ben ekim de başvuru yaptım 20 25 gün sonra kurula girecek yani hemen red ya da onaylandı yazmıyor yanlış bilgiler yazılmasın insanların kafasını karıştırmaya gerek yok

Gül

Sevgi hanım red kaç günde geliyor? Bilginiz var mı?

Ezgi

Bizim de 50 gün oldu inşallah olumlu gelir o zaman 🤲 Acaba yaşadığımız yerin nüfus oranıyla alakalıda olabilir mi ben Kocaeli'nde yaşıyorum kalabalık şehir sonuçta

Iam

Sevgi hanım benim 50 gün oldu yani kabul edilme ihtimali yüksek mi? Cevap verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

Sevgi
Sevgi

Red gelmediyse yapacaklardı benim 1 ay sonra onaylandı ama onaylanmayana hemen red geliyor

Dilber
Dilber

Merhaba adım dilber ama ben değiştirmek istiyorum bir sorun olur mu

Değişir bence

Naz

Zeynep hanim benim hayrinaz ismi halenaz olarak değişirmi sizce

Zeynep

Ezgi evet kaldırdım postun altına birisi yorum yapmıştı eski o hiç kabullenemediğim yıllardır psikolojimi bozan ismi boşluğuma gelip yazdım sonradan gördükçe rahatsız oldum o yüzden tamamen sildim Neyi merak ediyorsan cevaplarım

Naz

Hayır cnm daha ekim ayı başvuruları heyete girmedi bir 20 gün sonra tekrar kontrol edeceğim

İsminiz degisdimi?

Ezgi

Zeynep hanım sizin isim değişikliğinizin onaylandığını anlattığınız postunuzu arıyorum ama çıkmıyor artık kaldırdınız mı acaba oradaki birkaç yorumu bir daha okuyacaktım konuyla alakalı ama silinmiş sanırım

Zeynep

Tabii ki insan yeniden doğmuş gibi oluyor aralıkta 1 yıl dolacak bende hala inanamıyorum o prosedürlerde tatli telaş

Gül

Teşekkürler Zeynep hanım. Evet biraz uğraştıracak beni ama hep istediğim bir şeydi. Bu kadar kolay ve mahkeme ile uğraşmadan olması da çok güzel

%100 değişir

Zeynep

Gül tamam evet bende kesin gözüyle bakmıştım Yeni adın hayirli olsun şans getirsin inş. E devlet gibi bazı kamu kurumlarında adın otomatik güncellenirken bazı yerlerde de gidip senin güncellemen gerek mesela ben İstanbul'dan Samsun'a annemlere gittim hasta olunca hastaneye gittik danışmada belirtmedim Çünkü güncellendiğini sanarak söylemedim ama randevu ekranında eski adimi görünce danışmaya gidip kimliğimi uzatıp guncelestirmesini istedim normalde olmaması gereken bir şey orada da otomatik güncellenmesi gerekiyor t. C. Nosundada çıkıyor ama oradaki kadının dikkatsizliği olabilir. Ehliyetin araban çocukların yoksa sadece kendi kimliğinden sonra telefon faturası ev internet varsa onun güncellenmesi gibi şeyler yapıyorsun. Ben çok şeyler değiştirdim Bitti şükür

Gülfire idi Zeynep hanım

Zeynep

Gül eski adin neydi hatirlatirmisin bana

Gül

Zeynep hanım benim ismim değişmiş. Size sormuştum siz değişir demiştiniz öyle de oldu 😊

Pembe

Üzüldüm ben değişmemesine y tekrar bir daha hakkımız olsa

Zeynep

Pembe güzel kulağa hoş gelen bir isim bunu sen bebekken nüfus memuru penbe olarak yazmış kurulda penbe adini haliyle pembe olarak değiştirmen gerektiğine karar vermiski o yüzden onaylanmamış. Bence talep etmen gereken isim pembe olmalıydı Birbiriyle alakasız isimler değişiyor evet ama kurul bakiyorki eski isim tamamen anlamsız anlamı yok telafffuzu zor ya da farklı sebepler varsa zıt bir isimle degisterebiliyor yani penbe pembeyle düzeltilebilecekken yanına ne koyarsa koysun neye bağlamaya çalışırsa çalışsın anlamı olmayacak isimleri değiştiriyor. O yüzden istisnalar oluyor kısacası adam olmayacak isimler deşiyor 🙈

Pembe

Benim kine de red geldi zeynep hanım ya

Zeynep

Bana kalırsa değişir ama kuruldan bir kişinin düşünceside seyri değiştirebilir. Bu aralarr değişmesine kesin gözüyle bakılan isimlere bile tolerans gösterilmiyor. Hayri erkek naz kız ismi ben umuyorum değişme ihtimali var

Havva

Bende kimlikte hava olan ismimi havva yapmak istedim düzeltilir mi acaba?

Yüksek ihtimalle düzeltirler.

Sümeyra
Sümeyra

Merhaba benim ismi sümeyra ismimi değiştirmek istiyorum çünkü "r" harfini söyleyemiyorum insanlar sürekli tekrar tekrar ismimi soruyor bende bundan rahatsız oluyorum ama e devlette başvuru yaparken açıklama kısmı olmadı için bunu açıklayamadım sizce ismi mi değiştirilir mi sümeyra yerine Açelya olmasını istedim

Fatma

Maalesef değiştirmezler keyfi olarak görürler ancak mahkeme yoluyla düzeltilir

Çiğdem

Edep ayıplı gülünç isimler e devlet düzeltiyor diğer turlu mahkeme ve şahit ile dava açılmalıdır toplam masraf 2500 TL Link çalışmıyor ise başka tarayıcıdan veya gogoleden denyiniz

Pembe

İsimlerini başka isim yazanlarınki onaylanmış ama

Filiz
Filiz

Ama penbe ismi pembe olarak değiştirmek istememişsin ki başka isim yazmışsın ondan red almışsın.

Pembe

Benim ismim de yazım yanlışı vardı ama

Ahmet

Ahmed olan ismimi Ahmet olarak değiştirmek için başvuru yaptım. Onay alır mı sizce? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

İsmail

Evet muhtemelen onay alır. E devlete girdiğinizde yukarıda adınızın yazdığı yeri kontrol edin, eğer orada Ahmet olarak yazıyorsa onaylanmış demektir. İnceleme aşamasında yazdığına bakmayın onaylanmışsa direkt e devlet ve mobil bankacılık uygulamalarında adınızın yeni hali karşınıza çıkıyor.

Bende tam 60 gün oldu bugün ama hala bir gelişme yok bakalım bekliyoruz 🤷🏻‍♂️

Iam

Arkadaşlar isim değişikliği başvurusu 42 günü geçti hala sonuçlanmadı. Eski adımla yeni adımın alakadı bile yok. Değişirmi sizce? Red gelmiş olsaydı şimdiye kadar gelmesi lazımdı. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

Cansu
Cansu

Zeynep hanim merhaba ben kızımın adını değiştirmek için başvuru yaptım kızımın iki ismi var ilk ismi kaynananın anasının adı onu sildirmek istedim bazı nedenlerden dolayı diğer adı kalacak yani kabul olma ihtimali nedir sizce

Zeynep

Busenur adını buse nora olarak tabii ki değiştirmezler hem keyfi olarak değerlendirilir hem de busenur diğerinden daha anlamlı bunu kurul görüyor olumsuz olacaktır

Buse
Buse

Zeynep hanım ismim Busenur ve Buse Nora olarak değiştirmek istiyorum imla hatası olarak sayılabilir mi şu an intikal ettirildi idare kurulunun kararına yönelik haber verilecektir yazıyor

Pembe

Benimki red geldi sizinki gelmez inşallah

Ezgi

Teşekkür ederim pembe hanım muhtemelen bizimkide red gelecek ama yinede heyecanla bekliyor insan

Pembe

İnceleme aşaması yazan yerde yazıyor

Ezgi

Başvuru kısmında mı yazıyor peki cevap. Yani bizim şu an il/ilçe kurul incelemesinde yazıyor o kısımdamı red yazıcak yoksa başka biyerdenmi baktınız

E devletten gördüm Ordu 'da yaşıyorum

Ezgi

Pembe hanım eve kağıtmı geldi yoksa e devletten mi gördünüz red cevabını bir de nerede yaşıyorsunuz bende 23 ağustosta başvurdum Kocaeli/Darıca da yaşıyorum ama hâlâ il/ilçe kurulunda diyor

Pembe

24 Ağustos da yapmıştın Evet bugün gördüm bir de benim ismim yanlış yazılı idi yanı pembe değil de penbe yazılı

Bedir

Ne zaman başvuru yapmıştınız ve bugün mü ekranda göründü reddedildiği?

Benimki reddedilmiş 😔

Zeynep

Ahmet olarak düzeltilir merak etmeyin

Ahmet

Zeynep hanım ben Ahmed olan ismimi Ahmet olarak değiştirmek için başvuru yaptım. Onay alır mı sizce? Malum Türkiye'de bu isim "t" ile yaygın. Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Pembe

Bende il ilçe olarak yazmıyor sadece ilçe olarak yazıyor ama

Benimde aynı şekilde uzun süre oldu 2 aya yakın oldu hala cevap bekliyorum

İnceleme aşamasında diyor 1 ay geçti ama başvuru yapalı

Pembe

Benimkinde sadece ilçe olarak yazıyor

Bedir

Başvuru yaptığın yerde yazıyor il/ilçe idare kurulunun kararına yönelik diye

Kurula gittiği nereden gözüküyor

Bedir

4 ağustosta isim değiştirmek için başvuru yaptım. Fakat Hala beklemekteyim. Kurula gideli de çok oldu. Bedrettin olan ismimi Bedirhan olarak değiştirme başvurusunda bulundum. Daha öncesinde buna benzer değişim yapılmış mı bilgisi olan var mı? Kabul edilir mi?

Zeynep

Cansu hanim isim eklettirme veya silme yapmıyorlar kesin bilgi bu yani. Bir de son zamanlarda bu yasanın mülteciler için çıkarıldığına dair haberler ve baskılar olunca daha ince eleyip sık dokuyorlar kişinin ismi gülünçte olsa artık onu bile değiştirmeleri mucize gibi görünüyor yani kriterlerine uyan değişmesi gereken isimlere bile tolerans gösterilmiyor mucize gibi bir şey yani

Binnaz
Binnaz

Bende isim değişikliği için baş buru yaptım fakat red vermişler tekrar başvuru yaptım ama sadece tek hakkım varmış

İsim değişikliği aşağı yukarı 3+5 ay sürüyor

Pembe

Nr kadar zamanda red cevabı geldi

Rabia
Rabia

Merhaba Zeynep hanım bende kimlikteki adım Kezban yazıyor Rabia olarak değiştirmek için başvurdum. Şimdi baktığımda ilçe idare kuruluna intikal ettirilmiştir diyor. Sizce değiştirilir mi. Bende babamın rahmetli ablasının adını taşıyorum ama korkmuşum adımdan kullanmıyorum sadece resmi yerlerde.

Caner
Caner

Yorumuna cevap vermek için kayıt oldum üşenmeden 😀 geçen cuma tiktkta bir videoya denk geldim Kezban diye bir arkadaş adını Tuğçe olarak değiştirmiş ve onaylanmış. İl ilçe kurullarının inisiyatiflerine bağlı bir şey ama sanırım sizinde onaylanır

Ezgi

Kezban hanım kaç gün sonra cevap geldi acaba bir de nerede yaşıyorsunuz küçük yermi bende kızım için 23 ağustosta başvurdum hâlâ bekliyoruz heyecanla kesin red gelecek biliyorum ama yinede bir umut işte 😬

Kezban

Bende başvurdum kabul edilmedi.

Zeynep

Bir de bence şöyle bir şey var Adın kurulun değiştirme kategorisine giriyor TM ama karşısına yazdığın yeni isimde onların kararını etkiliyor. Mesela Senin kimlikteki adın kezban Ama karşısına yazdığın isim rabia güzel anlamlı ve kulağa hoş geliyor. Bu da onlar için büyük bir neden. Karşısına kezbandan daha saçma bir isim onların kabul etmeyeceği bir şey yazılsa onu da kabul etmezler.

Zeynep

Kezban olan adın büyük bir ihtimalle değişir sabırla bekle mesaj gelmezse e devlet ana ekrandan anlarsın onu da unutursan sende benim gibi hastanede ya da eczanede resmi yerlerde öğrenirsin eminim ki o an yaşayacağın sevincin tarifi yok

Zeynep

Evet ama bir şansımı denedim zaten son dört harf değişecek bakalım süreç nasıl olacak

Zeynep

Merhaba benimde kimlikteki adım zeliha zeynep olarak başvuru yaptım sizce olur mu çünkü ben hep zeynep kullandım o ismi hiç kabullenmedim psikolojik olarak zaten iş yerimde de zeynep resmi kurumlarda o isim inşallah değişir.

Benim reddedilmiş

Zeynep

Tabii ki içinde uhte kalmamış oldu hayırlısı inş

Zeynep

Bence Zeliha ismini zeynep olarak değiştirmezler keyfi olarak değerlendirilir. Siz bunun için mahkemaye başvurmanız gerekir

Zeynep

2021 Kasım ilk haftası ismimi değiştirmeye karar verdim hemen nüfus müdürlüğüne telefon ettim oradan da yapabileceğim söylendi aynı gün gidip ücretsiz dilekçemi yazdım. Eski adim ve yeni adimi boşluklara yazdım zaten gerisi otomatik doldurulmuş sadece eski ve yeni adimi boşluklara yazıp imza attım oradaki görevli eski adımla yeni adıma baktı seni üzmek istemem ama sadece harf ve imla hatası olanlar değişiyor bu isimden direkt buna kesinlikle değiştirmezler dedi bende buruk bir şekilde olsun gelmişken vereyim dedim ola ki bir mucize oldu kabul edildi nereden öğrenebilirim diye sordum oda e devlet ana ekrandan anlarsınız dedi üzüntülü bir şekilde ayrıldım aradan iki ay geçti aralık 23 günü korona testim pozitif çıktı 14 karantinam bitti bittikten sonra ağrılarım devam edince 2022 ocağın 13 'de hastanede öğrendim o an hastanede sevinc çığlıkları attım. Tesadüf korona olduğum gün 23 aralıkta kurulda oylanmış Korona'nın son günü tescillenmiş.

E Devlet (isim Değişikliği )
Zeynep

Notere gittim Fotograf ya da eski kimliğe gerek yok denildi isimimin değiştiğini belirttim onlarda nüfus geçmişini inceleyip cikatttilar ve o kağıdı da bana verdiler. Geçen ocak ayında değiştirdim Sadece 300 TL gibi bir ücret ödedim. O kadar. Kısacası ne foto ne eski kimlik hiçbir şey istenmedi ismim değişti rusati yenilemeye geldim dediğimde nüfus geçmişini çıkarttılar ona göre ücreti alıp değiştirdiler.

İsmail

Zeynep Hanım "araç ruhsatı değişimi" için neler gerekiyor, adım değişti de henüz evime kağıt gelmedi şimdiden öğrenmek istiyorum, teşekkürler.

Asuhan
Asuhan

Merhaba. İsmim Asuman. Aslen Asuhan koyulacakken o zamanlar nüfusta yanlış yanlış yazılmış. Çocukluğumdan beri de herkes Asuhan diye hitap ediyor. Bende düzeltmek için 22 ağustosta başvurdum. 1 harf değişimi için sorun yaratırlar mı acaba. E devlet başvurularında gerekçe beyan edemiyoruz maalesef ki. Bir de ortalama ne kadar süreçte sonuçlanıyor

Zeynep

Sahidenmi? İnanın bende kesin değişir demiştim. Çünkü geçen yıl tanıdığım birkaç kişinin kurul kararıyla kezban adı değişti. O şöyle olmuş olabilir TM isim değişmesi gereken bir isim yalnız kuruldan bir kisi bunun tam tersinin düşünüyorsa tartışmaya sunabilir bu da kararı etkiler. Bunu aşağıda başka birisinede yazmıştım. Ama bana kalırsa son zamanlarda çıkan haberlerde bu uygulama mülteciler için çıktı diye yüklenildiğinden artık daha çok seçerek karar veriyorda olabilirler. Umudunu kaybetme yerinde olsam yılmam mahkemeye kadar giderdim. İnş bir gün istediğin olur

Kezban

Zeynep hanım başvurum reddedildi.

Zeynep

Şunu da söyleyeyim İsmin değişmesi tabi ki sıkıntılı heyecanlı belki korku içinde beklemek gibi bir durum fakat kurul kriterine uyan isminiz değiştiğinde asıl maraton o zaman başlıyor. Ben yazdıklarımın hepsini değiştirdim. + Kimliğim. + Çocukların kimlikleri. + Evlilik cüzdanı + Ehliyetim. + Arabamın ruhsatı. + Kasko poliçem. + Trafik sigortası. + Evde internet faturam. + Cep telefonu faturam... + Pasaportum. + çocuğun üni diploması yeni verildiğinden hemen anını yakalayıp ona da eski adımın yazıldıgı yere yenisi yazıldı... Birtek kendi diplomalarım değişmedi maalesef olmuyormuş. E devlet ya da resmi kurumlarda otomatik guncellenmişken Güncellenmeyen bazı yerlerde gidip kendim güncellemem gerekiyor. Dediğim gibi hem maddi hem manevi olarak yoran bir süreç ama bana tatlı yorgunluk gibi geldi 😇

Zeynep

Gülfire yani kurula ulaşmış Kurulda oylanmayı bekliyor Gülfire ismin gül olarak değişir Bence tellaffuzu zor anlamı olmayan bir isim

Gül

Merhaba Zeynep hanım. Bende gülfire olan ismimi gül olarak değiştirmek için başvurdum, beklemedeyim kurula intikal ettirildiği bilgisi yazıyor. Sizce değiştirirler mi

Snnsns
Snnsns

104 gün oldu hâlâ bekliyorum arkadaşların henüz 1 ayı dolmamış heyecanlılar galiba 😊😊

Zeynep

Aylin hanım başvurunuz daha yeni sabırla bekleyin adınızın aylin olarak değişmesi çok çok yüksek ihtimal

Zeynep

Bence yeni adınız Aylin olarak değişir. Çünkü kezban ismi alay konusu olan bir isim

Kezban

Kezbanı Aylin olarak değiştirilmesi için başvuru yaptım. 25.08.2022 tarihinden beri kurul kararındadır. Sizce değişir mi.

Zeynep

Ezgi hanım babaanne kurbanıyım bende. Anneannemin adı zeynep annem annesinin adını koymak istemiş Babam inat edip kendi annesinin adını koymuş yıllardır çok çektim psikolojim ait üst oldu o ismi hiç kabullenemedim ama hep Zeynep olarak kullandım. Şahine iken zeynep oldu. Kızınızın adını değiştirmezler Çünkü çok güzel

Ezgi

Zeynep hanım acaba sizin kimlikteki eski adınız neydi? Bende 6 aylık bebeğime Zeynep adını verdim sonra pişman olup değiiştirmek istedim başvuru yaptım 1 ay oldu sonuçlanmadı ama muhtemelen red gelecek zaten biliyorum öylesine bir ihtimal diye başvurdum

Asiye hanım bence değişmez

Asiye
Asiye

Asiye ismi değişir mi sizce başvuran oldu mu bu isimle?

Zeynep

Kezban hanım yenisini ne olarak yazdınız

Zeynep

Yusuf bey onlar öyle değerlendirir onların kriteri var ama bana kalsa istediğinizi onaylardım. İns istediğiniz olur

Kezban

Zeynep hanım ismim kezban bende 25.08.2022 tarihinde e devletten başvurdum halen onaylanmadı. Başka bir isim olarak başvurdum sizce değişir mi

Yusuf

Zeynep hanım, benimki keyfi değil ki? Sizde biliyorsunuzdur, toplumda ismimle nasıl dalga geçildiğini, alay konusu olduğunu. Ben dalga geçilmesinden bıktım artık.

Zeynep

Sana kabul edilmez demiştim Senin imlâ hatası olmayıp değişenler varmış dediğin isimler onların kriterlerine uygun olan mesela gülünç telaffuzu zor alay konusu olabilecek isimler Kadına erkek ismi verilmiş ya da erkeğe kadın onlarda değişiyor senin ismin gibi normal olan isimleri sen bunun için mahkemeye başvuracaksın çünkü o hak bir kez tanındı bir daha değerlendirmezler. Ama adın çok güzel umarım bir gün istediğin olur

Zeynep

Pembe yani şu an değerlendirme aşamasında Kurulun önüne gelmemiş bekliyor zaten verdiğin tarih yakın bir zaman yani iki ay bile dolmamış sabırlı olman lazım. Umursama olacağı varsa senden habersiz olacak zaten

Pembe

Bende 14 ağustosta yaptım isim başvurusu hala inceleme aşamasında diyor ne demek oluyor bu

Zeynep

Ciddenmi ben dikkat etmedim sizi kadın sandım bu durumda değişmesi çok yüksek ihtimal

Ülfet

Zeynep hanım ben erkeğim ya off off cidden sıkıldım bu durumdan artık ismimden nefret eder hale geldim:(

Zeynep

Yusuf bey adınız yusuf ise değiştirmezler. Keyfi olarak değerlendirilir.

Zeynep

Ülfet hanım isminizin bence değişme ihtimali var

2 ya da iki buçuk ay kadar sürebiliyormuş

Yusuf

İsmimle Yusuf Yusuf diye dalga geçiliyor. O nedenle Yusuf olan ismimin Barlas olarak değiştirilmesi için 23 Ağustosta başvuru yaptım. Şu an ilçe nüfus müdürlüğüne intikal ettirildi yazıyor. Ne zaman sonuçlanır Allah bilir.

Ülfet

Merhaba Zeynep hanım benim ismim değişirmi genelde bayanlarda kullanılan bir isim bir ay oldu hala cevap gelmedi 28 yaşına kadar çok sıkıntı çektim bu isimden

Zeynep

Büyük bir ihtimalle Çimen olan isminiz elif olarak değişir

Elif
Elif

Nüfusta çimen ismim herkesin bildiği ismimle değiştirmek istedim ailem nüfusa çimen yazdırmış ama hep Elif demişler ins benimde değişir 30 yaşıma kadar çok dalga konusu oldu oğlumun benim yüzümden dalga geçilsin istemem ins değişir

Zeynep

Sümeyye değiştirmezler. İsmin güzel telaffuzuda kolay artı gülünç değil. Bence büyük ihtimalle Senin başvurunu keyfi olarak değerlendirirler

Merhaba benim ismim Sümeyye bende Aleyna yaptım değişir mi

Merve hanım kesin değişir

Merve
Merve

Kardeşimin adı Keziban başvuru yaptık sizce değişir mi? Betül yaptık ama inşallah olur

Kamuran

İnşallah olumlu sonuç alırız bizde :)

Zeynep

Kâmuran hanım tahminimce ek yapmazlar onun için mahkemeye başvurmanız gerekli hayırlısı olsun

Kamuran

Bende Üsküdardayım İstanbul'da olduğumuz için mi bu kadar uzun sürüyor acaba diye düşündüm inşallah bende olumlu cevap alırım yani bende sizin gibi düşündüm ama adımı komple değiştirmek istemiyorum bende sadece rahatsızlığım anlaşılır ve onaylanır inşallah ya

Ne zaman başvuru yaptınız

Fatoş
Fatoş

Merhaba, değiştirdiğiniz isminiz neydi ve hangi isim ile değiştirdiniz. Bir de benim ismim Fadime'ydi. Küçükken arkadaşlarım dalga geçtiği için değiştirmek istedim. Ailemden ve beni tanıyan herkes beni küçüklüğümden beri Fatoş olarak biliyor. Ben 7 yaşımda ilkokulda yoklama alınırken öğrendim kimliğimde fadime yazdığını. Çünkü ailemde kimse bana fadime demiyordu. Şimdi isim değişikliği için başvurdum ama Fatoş Mavi yazdım yeni isim olarak çift isim yazdım. Acaba kabul edilir mi. İlçe idareye intikal ettirildi, adresinize yazılı olarak gönderilecektir yazısı yazıyor uzun zamandır. Ben Nevşehir'de yaşıyorum. Bir ara bu yazı gitti, hiçbir şey yazmıyordu e devlete girince. Arada bir kontrol ediyordum. Sonra buraya bu yazının ne anlama geldiğini sormak için yazdıktan sonra şikayetiniz cevaplandı bildirimi geldi. Sonrasında e devlete tekrar girdiğimde bu yazının tekrar geldiğini gördüm. Olumlu olur mu sizc. Eve hala tebligat gelmedi

Zeynep

Teşekkürler bağlı olduğum nüfus müdürlüğü İstanbul Sancaktepe. İnş istediğiniz olur Kâmuran ismi ünisex yani hem kadın hem erkeğin kullandığı bir isim bana kalırsa bir kadına yakışmıyor kaba duruyor telaffuzuda zor umarım olur ama ekleme yapmazlar bence Siz sadece eda yazsaydınız sansınız olabilirdi yinede mucize işte umarım olur

Kamuran

Zeynep hanım çok sevindim onay almanıza benimde adım Kamuran ama arandığım zaman falan bey diye sesleniyorlar o yüzden bende yanına en azından kadın olduğum anlaşılsın diye Eda yazdım yani kamuran eda olarak yazılmasını talep ettim inşallah olur benimkide 1 ay oldu sonuç yok hangi nüfus müdürlüğündesiniz acaba? Onu merak ettim

;) Rica ederim.

Pembe

Teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için

Zeynep

Tekrar söylüyorum Bence değişir kurulda bu şekilde düşünür diye tahmin ediyorum Kabul edilmeme gibi bir durum çok uzak bir ihtimal Çünkü pembe değil penbe Ve çok anlamsız olmasa da olur gibi geliyor bana bu yüzden değişme olasılığı çok yuksekk hayırlısı de yaşamına devam et Çünkü ben hiç umursamadım ummadığım anda öğrendim kaderinde varsa olur

Pembe

Değişememe ihtimali de var mı

Zeynep

Öyleyse Bence değişme ihtimali çok çok yüksek

Pembe

Yenı ismimi hümeyra olarak yazdım

Zeynep

Kimlikte Pembe yazsaydı değişme ihtimali yoktu. Ama penbe bence değişir Yeni adini daha anlamlı bir isim yazaydiysan hak verirler sana. O yüzden eski isimle yeni isimin tutarsizliğinida bakılıyor bence. Bekle hayırlısı olsun inş

Gerçekten mi kesin değişir mı 1 ay oldu ama hala inceleme aşamasında yazıyor

Kesin Değişir

Pembe

Penbe olarak yazılı kimlikte değişir mi söylerken zorluk çekiyorum anlaşılmıyor bazen de dalga geç3nler oluyor bu nasıl isim diye

Zeynep

Bence değişir Çünkü isim zor bir isim telaffuz zorluğuda var Ama kurul sonuçta içlerinden birisinin kararida etkiler degismeyebilirde. Dediğim gibi bence değiştirirler oda en az iki ya da iki buçuk ayı bulur. Mesaj gelmesede e devlet ana ekrandan adinizin yazdığı kutucuğa bakabilirsiniz.

Iam

Zeynep hanım benim 31 gün oldu. Adım müslüm. Yani harf hatası var. Ama ben farklı isim koydum. Kabul olma olasılığı nedir? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

Zeynep

En az iki ya da iki buçuk ayda belli olur

Zeynep

İsmin pembe ise değişmez. Ama yanlış yazılıp penbe olarak kaydettilerse penbe 'yi değiştirler

Pembe

İsmim penbe çok rahatsızlık duyurum ismimden bırısone ismim penbe demeye utanıyorum zor geliyor söylemek çekinıyorun

Pembe

Bende isim değiştirmek için başvuru yaptım 1 ay oldu hale inceleme aşamasında diyor ne zaman sonjçlanır bir de red olunma ihtimalli var mı

Zeynep

Hatice ismi çok güzel anlamlı bir isim o yüzden gerek duyacaklarmi orada kararsız kaldım ama mucize iste. Sansin varsa olur. Benim kimlikteki o hiç kabullenemediğim isimimin hiçbir anlamı yoktu zordu ve birisi kimlikteki adimi sorduğunda o ne biçim isim çok kaba zor diyorlardı benimkinide ondan sebep değiştirmiş olabilirler.

Zeynep

Yeni Adini ne olarak yazdin?

Zeynep

Teşekkürler ben zaten zeynep ismini bildim bileli kullanıyordum simdi tamamen yasallaştı benimde ümidim yoktu inanın adim zeynep ama kimlikte farklı olduğundan yıllarca çok zorluklar yaşadım psikolojim bozuldu en sonunda çocuklarım anne arkadaslarimiz kimlikteki adini sorduklarında utanıyoruz dediklerinde harekete geçtim Ve mucize oldu. Senin adın hati ise kesin değişir yeter ki basvur. Ben İstanbul sancaktepedeyim cnm iki ayı buldu benimkide

Erva
Erva

Yorumlara ithafen sormak istiyorum. Oğlumun adı Dursun Ali, dursunu sildirip sadece Ali olarak kalmasını istedim. İmla hatası, alaycı isimler genelde onaylanıyormuş anladığım kadarıyla ama bir umut benimkide. Bu ismi kullanıp başvuru yapıp olumlu olumsuz cevap alan var mı

Mevlüt
Mevlüt

Çift isimlerde sadece birini kaldırmayı kabul etmiyor