Burak sonuçtan hiç memnun değil

18 Eylül 2024 17:40

HP Victus 16-d1006nt 6G0D5EA laptop sahibiyim. Laptopumun garantisi yaklaşık 2 ay önce bitti. Garanti bittikten 1.5 ay sonra SSD arızalandı. Açılışta s. M. A. R. T. 301 hatası veriyordu. Araştırdığımda SSD'de ciddi hasar olduğu, verilerin kaybolmaması için depolamam ve SSD'yi değiştirmem tavsiye ediliyordu.
Birkaç açıp kapamadan sonra artık cihaz açılmamaya başladı. Format attım, tekrar açılmaya başladı ama aynı hatayı vermeye devam ediyor. Yakında kullanım dışı olacağı belli ve içine bir şey yüklemeye çekiniyorum.
Laptopta kullanılan SSD aslında kaliteli bir marka (wd SN810 512GB pcle nvme TLC m. 2). Piyasada SSD'ler için kaliteli markalar genelde 5 yıl firma garantisi veriyorlar. Ben de resmi servisi arayıp parça garantisi devam ediyor mu öğrenmek istedim ancak parçaların ayrı garantisi olmadığını söylediler.
Bilinçli bir kullanıcıyım. Oyun için değil, iş bilgisayarı olarak kullanıyorum. 2 yılda yaklaşık sadece 20TB veri yazıp okunmuş (görseller ektedir). Yine kaliteli markalar yaklaşık 400TB'a kadar ömür garantisi veriyorlar.
SSD sağlığı %98 görünüyor. Anormal kapanma gibi durumlar söz konusu değil. 2 yılda SSD nasıl arızalanır, anlayamadım. Bu bilgisayardan çok memnundum ve soranlara tavsiye ediyordum ama bu olaydan sonra artık tavsiye edeceğimi sanmıyorum.
Daha tuhafını SSD'yi değiştirmek için cihazı açtığımda gördüm. Laptoplarda yer sıkıntısından dolayı SSD'lere ince bir bakır soğutucu takılır. Bu soğutucunun SSD yongalarına teması ve soğutması için araya ısı ileten termal bir malzeme yapıştırılır.
Benim bilgisayarımda bu termal bantlar SSD'nin sadece yarısına kadardı. Diğer yarısının bakır soğutucu ile teması yok ve bu durumda SSD'de homojenik etkin bir soğutma yapılamaz. Bir tarafı fazla ısınırken diğer tarafı kontrollü soğutulabilecektir. Nand yongaların yarısı soğutmasız, korumasız kalmıştır.
Bu termal malzemeler çok ucuz, HP nasıl böyle küçük bir maliyetten kaçınır, anlayamıyorum. Arızanın temel sebebi belki SSD'nin üretim hatasıydı, belki de bu malzemenin eksik kullanılmasındandı, bilemiyorum.
Sonuçta 2 yıl garantinin biter bitmez bir arızayla karşılaşmak çok can sıkıcı. Anormal kullanımlar söz konusu olsa bir şey diyemem ama 1.5 - 2 aylık bir süre yüzünden cihazı garanti kapsamında yaptıramıyorum. Normalde 5 yıldan önce bozulmaması gereken bir parçayı kendi cebimden yaptırmak zorunda kalıyorum. HP gibi büyük bir firmanın böyle kötü üretim yapmasını anlamıyorum.

19 Eylül 2024 17:28 (Şikayetten 23 saat sonra)
24 Eylül 2024 09:46

HP müşteri hizmetleri bana ulaştı. Cihazın güncelleştirmelerinin tam olduğunu birlikte kontrol ettik. Sistem testi yaptık çıkan hata kodunu araştırıp döneceklerini söylediler. 3gün sonra geri aradıklarında hatanın bir ihtimal bıos güncellemesi ile gidebileceğini söylediler. Ancak hatayı aldıktan sonra ben zaten bıos u güncelledim düzelmedi. Bu doğrudan SSD arızası, garantisi bittiği için bir şey yapamayacaklarını söylediler. Yeni SSD alıp bunu önemsiz verilerimi tutmak için kullanabileceğimi söyleyerek çözüm olmayan çözüm üretmeye çalıştılar. Müşteri hizmetlerindeki çalışandan memnunum ama HP'nin kalitesiz olduğunu gördüm. SSD soğutma malzemesinin yarım konulduğunu hatalı olduğunu belki soğutmadan belki de SSD nin üretim hatasından arızalanmış olabileceğini söyledim. Ürünün ne kadar okuma yazma yaptığı değerlerini burada da paylaştım. Ancak HP hiçbir şekilde sorumluluk almıyor. Hatalı üretimi bile üstlenmiyor. Normalde evet hatalı üretilmiş deyip değişmeleri lazım. Konuyu Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıyacağım. Bir daha HP ürünlerini alacağımı sanmıyorum.

Arda sonuçtan hiç memnun değil

Arda
01 Haziran 2025 01:26

HP Victus Laptopta Isınma Sorunu Ve Yetersiz Servis Desteğiyle Mağduriyet

Mahmut
23 Temmuz 2025 17:45
Hasan sonuçtan hiç memnun değil

HP Victus Laptopta Üretim Hatası Ve Yetersiz Servis Çözümü

Hasan
11 Temmuz 2025 11:19
hp-victus-laptopta-uretim-hatasi-ve-yetersiz-servis-cozumu-2.pdf
hp-victus-laptopta-uretim-hatasi-ve-yetersiz-servis-cozumu-1.jpg
Mert sonuçtan hiç memnun değil

HP Servis İlgisizliği Ve Çözülemeyen Laptop Sorunlarıyla Yaşadığım Mağduriyet

Mert