GSS Borçlandırması: Hizmet Almadan Borçlu Olmak

Agâh
09 Aralık 2024 18:55

24.10.2024 tarihi itibariyle bilgim ve rızam dışında, Genel Sağlık Sigortası (GSS) 60/g kapsamında sisteme kayıt edildiğimi öğrenmiş bulunmaktayım. Yaklaşık iki aylık süre içerisinde ne bir sağlık ocağına ne bir devlet hastanesine başvuru yaptım ne de herhangi bir sağlık hizmeti aldım. Ancak buna rağmen adıma 1.366,62 TL tutarında bir borcun sistemde göründüğünü üzülerek tespit etmiş bulunuyorum.

Öncelikle, herhangi bir sağlık hizmeti almadığım halde adımın bu borçlandırmaya dahil edilmesini kesinlikle kabul etmiyorum. Borcun dayanağına ilişkin tarafıma herhangi bir bilgilendirme yapılmamış, borcun neden ve hangi kriterlere göre oluşturulduğuna dair açıklama sunulmamıştır. Anayasa’da belirtilen haklarım gereği, vatandaş olarak bilgim dahilinde olmayan bir yükümlülükten sorumlu tutulmam hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırıdır.

Üstelik hiçbir hizmet sunulmaksızın, karşılığı olmayan bir borcun tahsil edilmesi hukuki olmadığı gibi, adil bir uygulama da değildir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması ve sosyal güvenliğin korunması amaçlanmışken, bu uygulamanın bireyleri mağdur ettiği ortadadır. Genel Sağlık Sigortası sisteminin bireylerin yararına çalışması gerekirken, benim gibi hizmet almayan vatandaşları mağdur eder bir hal alması asıl amacına aykırıdır.

profile profile profile

Büşra

Bende garip şekilde memurum kendimden yararlaniyordum. Esimden yararlanmaya başlamışım ve esimde de borç çıktı. (Emeklilik başvurusu yapmıştı. Biliyoruz) ama anlamadığım bir şey ben kendimden yararlanırken esime niye geçtim

Anubis

Hocam sizin gene iyi bende bugün 15 bin tl ile gözümü açtım ve faydalanmadimda hiçbir şekilde yardım etmiyorlar

Aida

Benim de 33 bin.

Popüler Şikayet Konuları

Bu konuyla ilgili çözüm önerileri ve ipuçlarını inceleyin.
GSS Prim Borcu
5 Takipçi