Mahsum sonuçtan hiç memnun değil

Anadolu Hayat Emeklilik Giriş Aidat Kesintisi Ahe

Anadolu Hayat Emeklilik Giriş Aidat Kesintisi Ahe
22 Şubat 2024 00:19

2022 Kasım ayında kendime, eşime ve iki çocuğuma Anadolu Hayat Emeklilik'ten Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yaptırdım. (Eklediğim görselde hesap numaramı görebilirsiniz) Acil nakit ihtiyacımız olduğu için iki gün önce sistemden çıkma talebini oluşturdum. Bugün tarafıma dönüş yapan müşteri temsilcisi, BES'i iptal etmememiz için her türlü yolu denedi. Dört adet hesaptan devlet katkısı hariç 37.000 TL gibi bir para almamız gerekiyor. Ancak müşteri temsilcisi, her bir hesap için yaklaşık 6.000 TL giriş aidatı kesintisi olacağını belirtti. Yani dört hesap için toplam 24.000 TL kesinti yapılacakmış. Bu tutarın beş yıllık aidat için olduğu söylendi. Bu kesintinin dayanağı da sözleşmemizdeki 8.1 maddesiymiş. Okudum maddeyi, evet, asgari ücretin %8.5 oranında bir kesinti yapılıyor. Bu husus BES yönetmeliğinde de yazdığı için mutabıkım. Brüt asgari ücretin %8.5'u 1.700 TL yapmaktadır. Ancak Anadolu Emeklilik, 1.700 TL'yi beş yıl üzerinden kesinti hesaplıyor. Oysa 8.1 maddesi, sözleşmenin aktif olduğu süre boyunca alınmayan aidatları kesinti yapabileceğini söylüyor. Ben bir yıl dört aydır sistemdeyim. Yani en fazla 1.25 yıllık kesinti yapabilirsiniz. Bunu da sizin için şöyle hesaplayayım: 1.25 yıl * 1.700 TL = maksimum 2.125 TL kesinti yapabilirsiniz. Kendi hazırladığınız sözleşme maddesini yorumlayamıyorsunuz. Eğer masanın başında oturanlar nitelikli ve işi bilen kişiler olursa, müşteri memnuniyeti yaratmış olursunuz. Benim duruma gelince; önce SDDK, Emeklilik Gözetim Merkezi ve hukuk görüşü alarak size geleceğim. O zaman bakalım rahatça 'Sistemden çıkarsanız her bir hesabınızdan 6.000 TL kesinti yapılacaktır' diyebilecek misiniz?

Seçkin sonuçtan hiç memnun değil

28 Şubat 2025 12:15
Yusuf sonuçtan hiç memnun değil

10 Ağustos 2023 12:07
İzzettin sonuçtan hiç memnun değil

Anadolu Hayat Emeklilik'te Yüksek Kesintiler Ve Şeffaf Olmayan Uygulamalar

01 Mayıs 2025 23:28
Anadolu Hayat Emeklilik'te Yüksek Kesintiler Ve Şeffaf Olmayan Uygulamalar

19 Eylül 2023 12:17
Serkan sonuçtan hiç memnun değil

12 Temmuz 2024 14:21
Anadolu Hayat Emeklilik Haksız Kesilen Para