SGK EYT Emeklilik Başvurusu

SGK EYT Emeklilik Başvurusu
İlkay
20 Mayıs 2023 12:08

Merhaba 5750 prim gün tam sayısı (5750 gün şartı) ve 28 yıl sigortalılık süresi (25 yıl şartı) ile EYT istinaden 22.03.2023 tarihinde emeklilik başvurusu yaptım. Başvurumun kabul edildiğini ve evrakımın işleme alındığına dair kurum (SGK) tarafından gönderilen bir SMS aldım. Bu süreç içerisinde gerek şahsen SGK ilçe müd (Biga SGK ilçe müd/Çanakkale) gerek çağrı merkezi Alo 170 aracılığı ile hem başvuruma dair bir eksiklik ya da sorun olup olmadığını hem de süreç hakkında ne zaman tamamlanabileceğini sorduğumda herhangi bir sorun olmadığını sadece maaş bağlanma süreci beklemesi yapmam gerektiği söylendi. Ancak 05.05.2023 tarihinde "Başvurunuzun incelenmesi sonucunda bir (1) prim gün sayısının eksik olduğu anlaşılması" gerekçesiyle emeklilik başvurumun Red edildiğine dair bir ileti aldım. Bu ileti ile birlikte 22.03.2023 tarihli başvurum geçersiz sayıldı. SGK ilçe merkezine gittim. Mazeret olarak gösterilen eksik 1 prim günü için 5 gün üzerinden askerlik borçlanması işlemi yaptılar 05.05.2023 tarihinde. Yani 22.03.2023-04.05.2023 tarihleri arasındaki emeklilik hakedişlerim geçersiz sayıldığına dair bilgilendirme yaptılar. Şimdi 1: Benim çalışma hayatım sayfamda bu eksik 1 prim gün sayısı neden gözükmüyor. 2:Bu mazeret gösterilen eksik 1 prim gün sayısı varken başvurum neden kabul ediliyor. 3: Başvurumun akıbetini sorduğumda neden "Sorun yok"denildi. 4:Başvurumu reddetmek için neden 45 gün beklediler. Ve 5:Geçmişe dönük olarak çalışmış olduğum iş yerlerinde İş veren ve kurum (SGK) arasında yapılan Çalışanın zorunlu sigortalılık Başlangıcı, Devamı ya da Sona erdirilmesi; eksik, ödenmesi gereken ya da ödenmemiş prim gün sayısı ile ilgili herhangi bir Bilgim ve Yetkim yoktur. Emeklilik hakkımın teslimi için tamamlamam gereken prim gün sayım ve sigortalılık süresi eksiksiz tamdır. İş verenin sigorta başlangıç, devamı, sona erdirilmesi, eksik, ödenmemiş prim gün sayısı, sayıları İş görenin değil sizin yetkinizde, takibinizde ve gözetimindedir. 22.03.2023 tarihli 68053669 numaralı EYT emeklilik başvurumun reddine itiraz ediyorum. Hak kaybı yaşanmaması adına başvuruma istinaden 22.03.2023-04.05.2023 tarihleri arasındaki tüm hak ed işlerimin bayram ikramiyesi dahil tarafıma ödenmesi bilginize talep arz ederim

profile profile profile

Yorumlar (5)

Sencer

2019 tarihinde yapılan kanun değişikliğinden önce günlerime bakıp eksik zamanımı (1511gün) borçlanma ile ödemiş, 5675 ödenmiş gün ile EYT statüsünde bekliyordum. 07/mart/2023 tarihinde EYT kapsamında başvurumu yaptım. 21/haziran/2023 tarihine kadar 2 defa CİMER aracılığı ile dilekçe yolladım ve en son olarak vekaletim olan kardeşim SGK İzmit Şb... Gitti. Aldığımız cevap 14günü eksik. Emekli olamaz. Kardeşim derhal 20gün askerlikten yatırmış. Şimdi 1/Temmuz/2023 tarihi ile maaş bağlandığı yazıyor. Ancak bunca zaman mağduriyetimi kimin karşılayacağı meçhul. Benim yapmadığım ve hiçbir dahlim olmayan bir hususta neden cezalandırılıyorum anlayamıyorum. Lütfen gelişme kaydedenler bilgi paylaşsın.

Yusuf

Aynısı babamın başına geldi. Eğer bir gelişme olursa haber verirseniz sevinirim.

Serhat

Bende 23.03.2023 tarihinde başvurdum günlerimi toplattım askerlik borçlanması yaptım onların verdiği bilgiye dayanarak 2 defa SGK gittim sorun Yok dediler emeklilik beklerken 03.06.2023 tarihinde SMS geldi 55 günün eksik diye insanları mağdur ediyorlar bende mağdur oldum

Ozgur

Sonuç alırsanız haber verir misiniz. Bende 03.03.2023 de başvurdum. Fazlam var eksiğim yok. Banada bugün geldi yazi 21. Gün diye Tekrar bakıyorum. Yok. 3ay boyunca ikramiye maas hakkim kayboluyormus, bunca zaman haber vermeyip simdi böyle bir mesajı almak güzel değil.

Ezgi

Ben de aynı sorunla karşılaştım bana da eksik prim gününüz var diye SMS geldi pazartesi SGK gidip araştıracağım siz farklı bir şey öğrendiniz mi e devlette gün sayım tam eksiklik yok fazlası var

Popüler Şikayet Konuları

Bu konuyla ilgili çözüm önerileri ve ipuçlarını inceleyin.
EYT Emeklilik Başvurusu
2 Takipçi