İndeks Kitap KPSS Türkçe Sorularının Saçmalığı Ve Hayal Kırıklığı

12 Ağustos 2024 16:54

YKS'de 24k sıralama yaparak diş okuyup sadece ekonomik özgürlüğümü sağlamak amacıyla memuriyete başvurmak amacıyla bu sınava giriyorum. Hiç çalışmadım çünkü matematiği hepsini yapıyorum, Türkçe de keza öyle. Sadece deneme çözerek genel olarak konulara bakmak istedim ve bu yayını aldım.

Geçen yıl YKS Türkçesinde 35 net yapan biri olarak ve geçmiş KPSS ortaöğretim, ön lisans sorularına bakan biri olarak, ben Türkçe soruları bu kadar rezil, bu kadar alakasız sorular görmedim. Hazırlayan hoca büyük ihtimalle 'zorlarım, ben terletirim' mantığıyla hazırlamış, ama alakası bile yok. Bu sorular zor soru kapsamına dahi girmiyor.

Zor Türkçe denemeleri de gördüm ben. Hakikaten ciddi anlamda zorlayacak ama bu zorluk değil, sorular olabildiğince saçma hazırlanmış sadece. Çözenler veya yeni alıp çözecek kişiler bunu hemen anlarlar. Paragraflar çok saçma, şıkların cevabının çoğu öznel nitelikte. Yani hoca şıkları hazırlarken 'bence bu doğrudur' deyip yapmamışsa hiçbir şey bilmiyorum. Gerçekten saçmalığı bilmeniz adına çok kısa bir örnek vereceğim sorulardan.

Bir tane soruda paragrafın giriş kısmı aynen şöyle: '1. Columbia Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nde son sınıf öğrencisi olan Gabe Guo liderliğinde araştırmacılar, bir yapay zeka sistemi tasarladılar. 2...' şeklinde devam ediyor. Soru ise parçalara ayrılmış yerlerle ilgili 'hangisi söylenemez' diyor. A şıkkında ise 'birinci cümlede, üzerinde birden fazla kişinin ekip halinde çalıştığına değinilmiştir' diyor.

Zamanla yarışan bir aday olarak sizce bu sorunun şıkkı ne kadar irdelenebilir? Hemen doğru deyip geçtim ve diğer şık ve öncüllerde de çok rahat başka yanlışlar bulacağınız cevaplar var. Ama sorunun cevabı a şıkkı diyor. Neden diye baktım. E çalıştıklarını söylüyor ama ekip olarak değil diyor.

Ya Allah için böyle saçmalık olabilir mi ya? Ve soruların sözel mantık dışında neredeyse hepsi böyle saçma bir düzeyde. Tamamen hayal kırıklığı.

Umut sonuçtan hiç memnun değil

11 Haziran 2024 10:10

18 Mart 2024 16:57
Elif sonuçtan çok memnun

29 Mart 2024 18:37
"Şikayetimi yazdıktan birkaç saat sonra siparişim kargoya verildi, şikayetimle ilgilenip markaya ilettiğiniz ve sorunun kısa sürede çözülmesini sağladığınız için teşekkür ederim"
İndeks Kitap.com Teslimat Gecikmesi
Ceren sonuçtan hiç memnun değil

16 Mart 2025 05:11
Kitap Siparişimde Sürekli Gecikme Ve Mağduriyet
Kitap Siparişimde Sürekli Gecikme Ve Mağduriyet
Akif sonuçtan hiç memnun değil

20 Mayıs 2024 16:41
İndeks Kitap İndekskkitap.com Adresi Pişmanlıktır, Mesafeli Durun