Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Spl Lisanslama Sınavına Girdim Tüm Notlarım Aynı Geldi!

25 Aralık 2023 02:07

Düzey 1 lisansı için geçmem gereken 4 dersten Kasım ve Aralık 2023 tarihlerinde sınava girdim. Bu derslerden sırasıyla 52, 52, 56, 52 notlarını aldım. Bu durum, sınavların notlandırma sürecinin şaibeli olduğu izlenimi uyandırmaktadır. Sınavlara sıkı bir şekilde çalışıp hazırlandığım ve cevapladığım çoğu soruda emin olduğum halde beklediğim puanın altında notlar aldım. Ayrıca tüm sonuçların aynı olması, insanın aklına şaibe, hile, yanlış değerlendirme gibi olasılıkları getirmektedir. Sınav sonuçları tek taraflı ve kapalı bir şekilde açıklanmakta, doğru ve yanlışlarımızın hangi sorulara karşılık geldiği görülememektedir. İtiraz edilmek istendiğinde ise ücret talep edilmektedir. Bu durum, emeklerimizin heba olmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, çalıştığım kuruma karşı da mahcup duruma düşmekteyim. Sınav sonuçlarının daha şeffaf ve güven verici bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Herhangi bir şüphe ve şaibeye yer bırakılmamalıdır. Ayrıca, kaldığımız dersten yeniden sınava girmek için 60 gün beklemek zorunda olmamalıyız. 60 gün, gerçekten çok uzun bir süre; en azından bu süre makul bir seviyeye çekilmelidir. Ayrıca, 60 puanın altında not aldığımız ders için sınav giriş ücretinde indirim yapılmalıdır. Sınavdan geçememenin yarattığı stres ve hayal kırıklığı yetmezmiş gibi; sınav ücreti, itiraz ücreti gibi malı yükler insanın moralini daha da bozmaktadır. Ancak en önemli konu, inceleme sürecidir. İnceleme sürecinin şeffaf olması adına, sınava giren adaylara sınav kağıtlarını görme hakkı verilmelidir. Lütfen, bu kadar emek boşa gitmesin. Sınavlar gerçekten zorlaştı ve ders konuları çok kapsamlı hale geldi. Aritmetik ortalamayı düşürmeyi bile düşünebilirsiniz. İnsanlar bu sınavlara aylarca hazırlanmakta, maddi ve manevi olarak büyük yıpranmalar yaşamaktadır. Tüm bu şartların daha makul seviyelere çekilmesini talep ediyorum.

Yorumlar (6)

Erhan
Erhan

Son 2 sınavdan 48 ile kaldım. Öncesinde 70 üzeri beklediğim bir sınavdan 38 almıştım. Para verip itirazda bulundum ama inceledik sonuç bu dediler. Elektronik sınav soru cevap anahtarı karışmıştır belki dedim oralı olmadılar. Objektif bir sınav değerlendirmesi olduğu konusunda düşüncelerim var. Birden fazla aynı sınavlara girmemiz her defasında 580 TL ödememiz mi isteniyor?

Umk
Umk

İŞİN garip tarafı İNCELERKEN ben de yanınızda olmak İSTİYORUM diye talepte bulundum tamam dediler parayı yatırdım biz İNCELEDİK hata yok dediler ve bunu utanmadan 3 sefer yaptılar.! YANİ sizin kurumunuza İNANIYOR güveniyor olsam zaten sınava İTİRAZ etmezdim değil Mİ.!? HİÇ kimsenin ŞAİBE dolu bu kurumun DÜZENLEDİĞİ hiçbir sınava GİRMEMESİNİ parasını ÇÖPE atmamasını tavsiye ederim.

Belinay
Belinay

Aynı problemi ben de yaşıyorum. Ve yarın itirazda bulunacağım. CİMER'e de yazdım. 15 doğrum olduğunu düşündüğüm sınav sonucum 40 geldi. Ayrıca 02.04.2025 tarihinde girdiğim sermaye piyasası 1 ve dar kapsamlı derslerinden aynı dakika ve aynı saniyede çıkmışım. Bu nasıl olabiliyor? Şaibeli olduğu buradan da belli. Dar kapsamlı dersi 72 sermaye 40. Ortalamam 59'da kaldı. Sınav sonucumun yeniden incelenmesini talep ediyorum.

Ülkü

Spl sınavlarının baştan aşağı şaibeler içerdiği ihtimalini de göz ardı etmemenizi tavsiye ederim. SPK lisans sınavlarını ; eskiden olduğu gibi tarafsız ve 3rd party pozisyonda bulunan, sınav sorusu hazırlamada ve değerlendirmede tecrübe ve otorite sahibi; Anadolu Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirmelidir. Bu kurumun tarafsızlığı (! ) ve güvenirliği (! ) her geçen daha çok kişi tarafından sorgulanmaktadır.!

Barış
Barış

Aynı durumu bende yaşıyorum son 1 buçuk senedir düzey 1 için 58 olan ortalamamı günler aylar önce sınava çalıştığım kurslara gittiğim hatta farklı kitaplar alıp tekrar tekrar çalıştığım halde her sınavdan 56-52 alıyorum 60 alsam belgemi alacağım ama maalesef vermiyorlar şaibe ve hile olduğu kesin ama kanıtlayamıyoruz

Ülkü

ÖSYM Bizi Artık Mağdur Etme!

Havva
19 Temmuz 2024 04:33