ÖSYM DGS Kontenjanların Azalması Sonuçların Açıklanmaması

Öykü
15 Ağustos 2024 00:58

30 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen DGS sınav sonuçları üzerinden 1.5 ay geçmesine rağmen henüz açıklanmadı. Yaklaşık 20 gün önce ÖSYM yayınladığı kılavuzda 2 Eylül tarihine kadar ön lisans diploma puanlarının güncel hallerinin sistem üzerinden onaylanması gerektiğini sınava giren adaylara bildiren bir açıklama yaptı (bir çok üni. Yaz okulu açtığından bir opsiyon tanındı). Bu açıklamadan yola çıkarak sonuçların 2 Eylül ve sonrasında açıklanacağını elbette ki adaylar olarak tahmin edebiliyoruz. Fakat resmi bir açıklama niçin ÖSYM tarafından yapılmıyor? DGS'nin YKS, KPSS, ALES vb. Sınavlardan farkı nedir ki öğrencilerin sesi hiçbir şekilde duyulmuyor? Madem yıllardır görülmemiş bir şekilde bu sınavın sonucu yaklaşık 2 aylık bir süreçte açıklanacak o halde kontenjanlar konusunda bir iyileştirme gerçekleştirilmeli. Sınava giren 350.000 aday bulunuyor her biri bu sınav için 650 TL ödedi ve hepsi aylarca kontenjanların azaltılmaması için yalvardı. Sınava 2 ay kala 7 aydır emek verip çalışan insanların bölümlerinden geçiş hakları kaldırıldı. Okudukları ön lisans bölümlerinin vadettiği bölümlere yerleşemeyecek bu insanlar fakat bunun için de hiçbir iyileştirilme yapılmadı. Yine çok yakın bir zamanda iö programları kaldırıldı bunun DGS adaylarını nasıl etkileyeceği sorusunu hiçbir ÖSYM yetkilisi yanıtlamadı. Hangi eğitim sistemi öğrencilerin mağduriyeti üzerine kurulu olabilir? Lisans tamamlama için yapılan bir sınavda kontenjanları azaltmak emek verip ön lisans bölümleri okuyan insanlara bir ihanettir. Sonuçların geç açıklanacağını bizler kabul ettik. Kontenjanların yükseltilmesi hakkında iyileştirilme yapılmasını ben ve tüm ön lisans mezunu arkadaşlarım adına rica ediyorum. Mağduriyetimiz görülsün.

03 Eylül 2024 13:22

ÖSYM'nin herhangi bir temsilcisi 30 Haziran tarihinde yapılan DGS sınavının sonuçlarının 60 günü geçkindir açıklanmaması hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Çeşitli eğitim kanallarının yaptığı açıklamalar ve değişen DGS kılavuzunda yazanlara göre 2 eylüle kadar bekletildik hala daha beklememiz isteniyor. Öğrencilerin mağduriyetleri göz ardı ediliyor. Ne kontenjan hakkında bir düzenlemeye gidiliyor ne de sonuçların açıklanmamasının haklı bir gerekçesi sunuluyor. Sınav takvimi neye göre belirleniyor? Kimin inisiyatifine göre sonuç tarihleriyle oynanıyor? Bir lisans bir ön lisans mezuniyetim var. DGS sonuçlarına göre bir kariyer planı çizmek istediğim için Yüksek Lisans başvuru tarihlerini kaçırdım. Bir çok insanın benim gibi mağduriyetleri var. Adalet mezunuyum ve zaten derece yapmadığım sürece DGS ile yerleşmem imkansız. Çünkü 250'den daha az kontenjan ayrılıyor bizlere. Madem sonuçlar geç açıklanıyor kontenjanlar arttırılmalı. ÖSYM, DGS sınavı paralelinde ne gibi bir iyileştirme yapmayı düşünüyor? Bizler ÖSYM nazarında öğrenci değil miyiz? Parasını yatırdığım ve zamanında girdiğim bir sınav hakkında bilgi edinme hakkım var ve hakkım bu kurum ve kuruluşça ihlal ediliyor. DGS öğrencileri olarak kendi kendimizin tercümanı olmaktan yorulduk. Kontenjanların iyileştirilmesini talep ediyorum ve artık açıklama istiyorum.

profile profile profile

ÖSYM DGS Sonucu Neden Açıklanmıyor