Sağlık Bakanlığı Engelli Raporunda Engel Oranı Düşürüldü

06 Şubat 2024 16:59

Ablamın %90 engelli raporu vardı. Bu sene annemler araçlarını değiştirmek istediler ve ÖTV muafiyetinden yararlanmak istemişler. Ancak e-Devlette engelli raporu görünmediği için 'süresiz' olan raporun tekrar alınması gerektiğini söylediler. Raporu %86'ya düşürmüşler. Birçok engelli yakınından aynı şeyi duyduk. %89'un üstünde rapor verilmemiş kimseye. İnsanların ÖTV muafiyetinden yararlanmaları istenilmiyor sanırım. Eski arabayı, yenisi alacağımız galeriye değerinin çok altında verdik. Şu an kullanabileceğimiz bir arabamız da yok. Yenisini alabilecek durumda da değiller. Böyle saçma sapan bir durumun içine düştük. Annem ve babam yaşlı. Ablam 48 yaşında ve tek başına yürümekte bile zorlanan biri, tek bir ihtiyacını kendi başına karşılayamıyor. Banyosunu bile annem yapıyor. Devletten hiçbir şekilde fayda görmediğimiz, hiçbir şekilde bir yardım almadığımız bir durumdayken, tek yararlandıkları ÖTV indirimi de böylece ellerinden gitmiş oldu. Dışarıda desteksiz yürüyemeyecek birine; 'gitme bir yere, dışarı bile çıkma' demek gibi bir şey oldu bu. Rapor için hastaneye bile zar zor gittiler; o kadar uğraşıp, toplu taşımada ablamla sürünmelerine mi yanayım, kasıtlı düşürülen engelli oranına mı yanayım bilemiyorum. Neyse, Eyüp Sultan Devlet Hastanesi doktor heyetine bu hakkaniyetli kararları için teşekkür ederiz.

Barış
Barış

Bunlar engellilerden de aşırmanın bir yolunu bulurlar.

Atma
Atma

Annem 68 yaşında ve ağır derece KOAH teşhisi konularak oksijen cihazına ve daha bir cihazı kullanma zorunluluğu ile Derince Eğitim Araştırma hastanesinden Aralık ayında taburcu edildi. Bu sebeple engelli raporu almak için başvurduğumuzda Darıca Farabi e. A. Hastanesi %88 oranında engelli raporu düzenledi. Bu sırada ellerinde kas erimesi ve nöropatik tutulum olduğu halde nöroloji doktoru tarafından herhangi bir oran girilmemiştir. Aynı şekilde psikiyatri de zaten araç korkusu sebebiyle doktora gidemeyen hastaya '' doktor takibin yok demek ilaçların yeterli '' diyerek oran verilmemiş. Bu rapora itiraz hakkımızı kullandık ve Derince Eğitim Araştırma hastanesine yönlendirildik. Burada oran yükselmesi yerine Göğüs hastalıkları doktoru Ayşe Pala tarafından hiçbir tetkik yapılmadan Ağır derecede KOAH olan hastalık, Orta dereceli %40 olarak değiştirilmiştir. Devletin bize vermiş olduğu hakları kullanmamamız için uğraşan bu doktorlardan şikayetçiyim.

Sağlık Bakanlığı ÖTV Araç İndirimi Haksızlık

26 Şubat 2024 05:13