Gelir İdaresi Başkanlığı %90 Ortopedik Engelli Ve Yakını Araç Kullanımı

19 Aralık 2023 16:25

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 23.12.2022 tarihinde yayımlanan genelgede belirtilen ortopedik engelli ve %90 altında rapor oranına sahip vatandaşlara tanınan ÖTV muafiyetli araç satın alım hakkı konusunda aracı kullanabilecek kişilerin sadece "engelli vatandaşın bizzat kendisi" olarak kısıtlanması bir çok engelli ailesini mağdur etmektedir. Alınan karar hatalıdır. Kısıtlamanın %90 üzeri vatandaşlarda uygulandığı gibi aynı ilde ikamet eden 1. Derece akraba ve kardeşler ile genişletilmesi elzemdir. Tanınan hak engelli vatandaşın hastane, alışveriş ve benzeri noktalara ulaşımını kolaylaştırmak adına zaruridir. Sağlıklı bireyler dahi her durumda kendi aracını kullanamıyor iken ortopedik engelli vatandaşlara böyle bir kısıt getirilmesi hayatın doğal akışına aykırı olduğu gibi vatandaşa yeni bir engel teşkil etmektedir. Aynı evde ikamet eden 3 kişilik bir ailede babanın engelli hakkı ile araç aldığı durumda eşi kocasını, çocuğunu o arabayla, doktora götüremeyecek midir? Her haneye iki araç alabilecek ekonomik şartlar ülke genelinde bulunmamaktadır. En basit örneği ile aracında bir arıza çıkan engelli vatandaş aracın tamiri için kendi gidip saatlerce araç başındamı beklemek zorundadır? Aracın muayene zamanı geldiğinde kendimi gitmek zorundadır? Arabası kirlenen ebeveyn evladına arabasını yıkatması için veremeyecek midir? Bu durumun çok daha ötesinde mecburiyet teşkil eden durumlar da mevcuttur. Vatandaş olarak bizleri zor duruma sokan bu kararın ve yönetmeliğin uygun şartlar altında değiştirilmesini talep ediyorum.

Uğur
Uğur

Ortopedik engellileri yüzde kaç ÖTV indiriminden faydalanıyor, mesela kişinin sol ayağında kısıt var engel oranı %15, kodlu ehliyeti ve tertibatlı araç kullanması gerekir yazan raporu var ÖTV muafiyet tam uygulanmadığı hakkında bilgiler mevcut bu konuda bilgi ya da tecrübe sahibi varsa yazarsanız sevinirim

06 Mart 2024 01:21

06 Kasım 2023 22:35