Gölbaşı, Ankara Tüvtürk Azami Yük Ağırlığı/ağır Kusur

03 Eylül 2024 12:49

2017 yılından bugüne 2007 model Honda Jazz araç sahibiyiz. 2021 yılında aile büyüğümüzün vefatı sonrası aracı kendi üzerime devraldım. Öncesinde ve sonrasında aracımızın periyodik muayenesini hep Gölbaşı, Ankara Tüvtürk muayene istasyonunda yaptırdık ve genelde 1-2 hafif kusur ile muayenesi onaylandı. 2 hafta önce aynı aracı yine aynı muayene istasyonuna periyodik muayene için götürdüm. Aracım bu muayeneden ağır kusurlu olarak geçemedi ve gerekçe olarak "azami yüklü ağırlığı araç cins/sınıfı ile uyuşmuyor." denildi. Konu ile ilgili istasyon şefinin verdiği bilgi neticesinde aracın ruhsattaki net ağırlığına fabrika çıkışı asıl net ağırlığının üzerine LPG sistemini (65 kg) yazarak ulaşıldığını ve 300 kg 4 yolcu ağırlığını ekleyerek azami ağırlığa ulaşıldığını, çıkan değerin ruhsattaki azami ağırlık değerinin üzerinde olmaması gerektiğini açıkladılar. Kendi beyanlarına göre uzun zamandır uygulamada var olan bu durumun 8 yıldır aynı araç ile aynı istasyonda karşımıza çıkmaması tesadüf mü?! Yoksa benimle ilgili şahsi bir sıkıntı mı söz konusu? Ya da muayeneyi yapan kişi kanaat notu mu kullanıyordu? Önceki yıllarda muayeneden geçtiğine dair aynı istasyondan alınmış muayene sonuçları elimde mevcut. Bundan dolayı hakkımı aramak için yasal yollara mı başvurmalıyım? Teknik aksamdaki aksaklıklardan dolayı yaşanılan problemleri servis veya ustasından çözebiliyoruz; söz konusu problemi nereden çözebilirim dediğimde bilemediklerini; noter veya LPG firması ile görüşmemin faydalı olacağını söylediler. Noter'e gittim mail atıp dosya istedi, gelen dosyadaki veri ile ruhsattaki verinin örtüştüğünü ve değişiklik yapamayacağını söyledi. Noter beni Makine Mühendisleri Odasına yönlendirdi. Mmo aracın azami yükünün doğru olduğunu net ağırlığının değiştirebilmek için yetkili servisten uygunluk belgesi almam gerektiğini söyledi. Yetkili servis belgenin 2-5 iş günü içerisinde geleceğini, geldiğinde haber vereceklerini söyledi. Sonrasında bir LPG firmasına gidip fikir almak istedim; firma araçtaki LPG'ye ait projeyi sordu (rahmetli babam yaptırdığından bulamadım), üzerindeki sistemin 65 kilodan az geleceğini söyleyerek LPG sistemini takan yerden alacağım proje ile veya yeni bir proje ile muayeneden geçebileceğimi söyledi. Söz konusu yolların tamamının zaman kaybı dışında maddi külfeti de var. Ruhsatta yapılan hatanın veya 8 yıldır görülmeyen kusurun külfetini neden biz araç sahipleri çekiyoruz. Konunun çözümü için hangi yolu izlememiz gerekiyor, net bir bilgi de verilmiyor.

profile profile
04 Eylül 2024 15:47 (Şikayetten 1 gün sonra)
Musa
Musa
04 Eylül 2024 16:32

Yapmış olduğunuz geri dönüş için teşekkür ediyorum. Müşteri Temsilcisi hanımefendi görevi gereği aramayı gerçekleştirdi ve telefondan mevcut şikayetimi tekrar dinledi, ayrıca teşekkür ediyorum. LPG değişikliği yapıldığında ve geçmişteki muayenelerde bu tespitin neden yapılmadığını, kesinlikle benden kaynaklı olmayan ve tespit edilen ağır kusur neticesinde ödemek zorunda kalacağım masrafların asıl sorumlusu ben değilken cezanın neden bana kesildiğini sorduğumda, net bir cevap alamadım. Kendi çabalarım ile problemi nasıl çözeceğimi tespit ettiğimi, bu konuda yardımlarına ihtiyacım kalmadığını belirttim. Aynı sıkıntıdan muzdarip arkadaşların izleyeceği yol ise şu şekilde, öncelikle noterden ruhsat üzerindeki bilgilerin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol ettirin, doğru yazılmış ve yanlışlık yapılmamış ise LPG sisteminizin projesini kontrol edin, LPG sisteminin ağırlığı 65 kg yazılmış ise fakat doğru ağırlığı daha düşük ise yeni proje ile düzelttirin. Değilse, yani 65kg ise azami ağırlığı geçmeyecek şekilde tankı küçülttürüp yeni proje ile muayeneye gidin. Muayeneden geçtikten sonra da notere gidip ruhsat değişikliği yaptırın ki sonraki senelerde yine aynı problem ile karşılaşmayın. Ayrıca LPG firması uygun olan tankı yani azami ağırlığı geçmeyecek şekilde olan tankı takabilmek için servisten araç teknik bilgilerinin yer aldığı uygunluk belgesini isteyebilir, bunu da yetkili servisten almanız gerekiyor, yetkili servis bu belgeyi başvurunuzdan 2 ila 5 gün sonrasında teslim edebiliyor. Araç sahibinden kaynaklı olmayan bu yanlışın masraflarını ve zaman kaybını da maalesef araç sahibi çekiyor. Kolaylıklar dilerim.

Sorunu çözdünüz mü acaba

Ali
Ali

Teşekkürler kardeşim aynı şey bende de var şu an uygunluk belgesini aldım yeni proje ile muayeneye gideceğim inşallah sıkıntı olmaz

Murat

Sorunu çözdünüz mü anlatabilir misiniz nasıl yaptınız

Burçin sonuçtan hiç memnun değil

Araç Muayenesinde Ağırlık Sorunu Ve Belirsizlik

Burçin