Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kantin İhale Sürecinde Karmaşa Ve Mağduriyetler

20 Kasım 2023 21:35

Milli Eğitim Bakanlığı 'Yönetmelik Değişikliği' adı altında bir yazı yayımlayarak; devlet okul kantini ve açık alan ihalelerini durdurmuş, ihalesi yapılmış kişilerin de sözleşme teslimini yine aynı şekilde ertelemiş ve bu durum okullar açıldığı halde hala bir açıklığa kavuşturulamamıştır! Akabinde ihaleler serbest bırakılmış, fakat süre dar bir alanda sınırlandırıldığı için yenilenmesi gereken ihaleler ile alakalı yine Milli Eğitim yazı yollayarak 'Şu tarihte kantin işletmesi olan okullar' diye bir ifade koymuş ve hemen hemen mevcut bütün okullar buna takıldığı için ihale edilememektedir. Cevap olarak attığınız, gerek bize gerek il ve ilçelere metindeki şu ifade 'Başvurunuz Bakanlığımızca incelenmiştir. Bakanlığımızın 13.09.2023 tarih ve 83868771 sayılı yazısı gereği, Bakanlığımız Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair çalışmalar hala devam ettiğinden ilgi yazının tarihi itibariyle kantin işleticisi mevcut olan okullarımıza mahsus olmak üzere, bu okullarımızda 13.09.2023 tarihinden itibaren yalnızca kantin kiralama işlemleri yapılmasına karar verilmiştir.' İlgili birimler tarafından açık bir şekilde anlaşılamamış ve bölge bölge farklılık göstermektedir. Örneğin: İstanbul ve Ankara'da 'geçmiş dönemde okulda kantin işletmesi var ise işletici aranmamakta ve ihaleler yapılmakta, hiç ihale edilmemiş kantinler bekletilmektedir. Fakat Ordu ilinde bu tarihte okulda kantin işletmesi değil, işleticinin kendisi aranmakta! Örneğin: Bu tarifte sözleşme fesih etmiş bir 11 yıllık kantin olan bizim kantinimiz, mevcut kantincisi yoktur. Muamelesi görmekte. Ankara ile yaptığımız görüşme de ise aksine 'o tarihte fesih olması da orada kantin işletmesi olduğunu göstermekte veya geçmişte zaten işletilmiş oluyor, ihaleye engel bir durum yok, gerekli yerlere bildirin' cevabı almaktayız. Yani iş karman çorman olmuş durumda. Bin kere şikayet yazdık! Bir verimli MEB çalışması bunca mağduriyetin üzerine bina edilebilir mi? Bunca mağdur edilen çoluk çocuğa, bizlere, insanlara yazık günah değil midir? Ayyuka çıkan bu durum yarın medyatik olduğunda veya bir çocuk alışveriş için okuldan çıkıp bir kazaya karıştığında MEB bunu nasıl açıklayacak, kimler sorumlu tutulacaktır? Bakanlığınızın ilgili biriminin; iki satırlık bir yazı yazıp bu mağduriyetler silsilesine son vermesi varken bir işletmecinin kendini yakması mı, veya bir çocuğun alışveriş için çıktığı okula dönememesi mi beklenmektedir?

Milli Eğitim Bakanlığı Ankara'daki Lise Nakil Sorunları

12 Eylül 2024 11:46