Diyanet İşleri Başkanlığı Ankara'da Ezan Sesi Kısık Geliyor, Normal Sesinde Her Camiden Okunsun!

01 Ağustos 2023 22:41

Ankara'da oturuyoruz ezanın sesi son zamanlarda iyice kısıldı sanki sesi uzak bir köyden geliyor, o kadar kısık. Eskiden pencere kapalıyken bile duyulan ezan şimdi açık olsa bile duyulmuyor. Zaten sigara kokusu yüzünden yaz kış pencereyi kapatmak zorunda kalıyoruz, özellikle akşamları tüm gece içiyorlar. Koku zehirliyor insanı, bu zulmü çekiyoruz. Ezanın okunmadığı yere şeytan hakimiyet kurar. Devlet yetkililerine sesleniyorum dini ağzınızdan eksik etmiyorsunuz, 5 vakit kılınması emredilen namazın çağrı sesini duyulamamasının nedeni nedir? Bari insanlar kalkıp ezanı kendi imkanlarıyla hoparlörden yayın yapsa. Korona zamanı batılı devletlerin bazılarında polis arabalarıyla ezan okutulmuştu. Gerçekten müslüman ülke olmamayı mı arzuluyorsunuz? Sonra başınıza türlü bela ve musibetler gelince ne yapabileceksiniz? Sizi zararlardan kim koruyabilir Allah'tan başka. Bu ezan kısılmasının sebebi nedir? Namaz kılmasanız bile bari normal bir şekilde her caminin hoparlöründen ezanı okutturun, sesini açın. Koca bir bölgeye bir camiden mi ezan duyurulur? Gerçekten bu yapılan hem haksız hem de müslüman halka zulüm olur, vebali hep sorumluların boynuna.

Havva

Ezan okuyabilen kaldı mi ki kardeşim. Çocuklar ezandan korkar oldu sesi güzel makam bilen okumalı çocuklara bir de yüksek ve kötü sesle okunan ezandan korkuyorlar soğuyorlar Siz hiç düzgün makam ezan dinlediniz mi ruhu titreten merkezi sistem ezanlar artık zaten. Teknolojiden ezan vaktini kaçırmadığımız bu rahatlıkta ezan duyunca da kimsenin keyfini bozmadığı şu zamanda kısık ses efdaldir kulağı ezanı bekleyen işitir sadece gerisi duysa da duymuyor ve çocuklar camiden korkuyor öyle korkuyla değil makamlı düzgün ezanla evde büyütün ezanı sevdirin bu annenin görevi zaten dini eğitimi vermek medrese yok artık. Hoparlörden ezan konusu zaten şüpheli bir durum aksiseda ezani caiz değildir diyen âlimler var. Elimizde saat her türlü teknolojik imkan ezan istediğimizde Kabe imamların sesinden duyacağımız çağdayız sokaktaki aç insana takılın dindarsanız böyle şeylere takılacağınıza

Zeyneb

Sanırım siz namaz kılmıyorsunuz ya da insanları bilgi ve itikat eksikliğinizle yanıltıyorsunuz. Yüzyıllardan beri yapılan bir şeyden bahsediyoruz. Evden dinle diyerek ezanın maksadına ters düşüyorsunuz. Dine engel ola ola etrafta dini uygulayan güzel anlayan insan kalmadı. İnsanların emeklerine hakkısızlık etmeyin. Siz yapmayın diyorsunuz ama insanlar ezan okumaktan çok sevap alırlar. Onun yerine bu kadar önemsiyorsanız insanları bu gibi şeylerin güzel yapılmasına teşvik edin. İbadet önemsizdir ama insanlara yardım edin diyerek yaptıklarımızın karşılığını kimden bekliyoruz madem ahiret inancımız var? Allah'a karşı çıkmayı meşrulaştırmamak gerek. Bir de biz ezan normal sesinde okunsun dedik eğer şu anki hoparlör sayısı her yere ulaştırmıyorsa fazladan hoparlör yerleştirilsin dedik o zaman neyi tartışıyoruz? Sizin sözleriniz ise ezanı komple kaldırmak ve bunda bir müslüman olarak hiçbir sıkıntı duymamak. Ama herkesin yaptığı kendine elbet. Dediğimiz gibi ezanın okunmadığı yere şeytan hakimiyet kurar.

Suat

Sesin azlığından şikayet ediyorsanız evinize iyi bir hoparlör alıp kendinize ses sistemi kurabilirsiniz böylece hem siz rahatlarsınız hem de çevredekiler rahatsız olmamış olur kul hakkına da girilmemiş olur diye düşünüyorum.

Zeyneb

Yorum atma zahmetine girmişsiniz. Fakat kul hakkı diye bahsettiğiniz şey bizim ezanı duyamadığımız kısmında yaşanıyor. Zaten "normal" sesinde okunsun dedik ve cami hoparlörü yeterli değil ise belirli mesafelere hoparlör yerleştirilerek okunsun. Çözüm basit. Fakat güzelim ezanı sevmeyen ve kul hakkını kullanarak müslümanları kötü hissettirmeye yeltenenler var. Kendin sevmeyebilirsin. O zaman sen de kulağını tıka böylece müslümanların kul hakkına girmemiş olursun. Bizim derdimiz kimseyi rahatsız etmek değil. Arabayla veya düğün ve etkinliklerle ve sokakta satış yapanlar ve sürekli uğrayan hurdacılara da aynı tepkiyi verebiliyor musunuz? Biraz duyarlı olmaya çalışın.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Ezan Sesi

Yunus