Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Depremzedeler İçin Kira Yardımı Ve Kredi Tutarlarının Güncellenmesi

27 Eylül 2024 10:08

Sayın Bakanım

Biz, Deprem Bölgesi Hatay'da yaşamaya, hayata tutunmaya çalışan insanlarız. 6 Şubat 2023 Maraş depreminde evlerimiz ağır hasar aldı ve TOKİ, rezerv alandan konut alanlar gibi biz de yerinde dönüşüm yapan insanlar olarak sabah 04:16'da ağır hasar alan evlerimizden can korkusu ile yalın ayak, üstümüzde pijamalar ile sokaklara döküldük ve evlerimize giremedik. Biz, yerinde dönüşüm kararı alan hak sahipleri olarak devletimizin üstünden ciddi anlamda bir yükü alarak kendi imkanlarımız ile bulduğumuz müteahhitler aracılığı ile evimizi yapma kararı aldık ve %90 seviyede insanımız kirada yaşamaktadır. Maalesef ki yerinde dönüşüm sözleşmeleri bakanlık sistemine yüklendikten sonra kira yardımlarımız kesildi. Bizim suçumuz devlete yük olmamak adına yerinde dönüşüm yapmak mı? Bizim TOKİ'den ya da rezerv alandan ev alan depremzedelerden ne farkımız, ne fazlalığımız var? Birçok insan emekli ve aldıkları kira yardımlarının üstüne maaşlarından para koyup zar zor kiralarını ödeyen insanlar, ayrıca müteahhide de ödemeler yapıyoruz zira devletin vermiş olduğu 750 bin hibe, 750 bin kredi ev yapmaya yetmiyor. Bugün devlet kendi müteahhitlerine bile 1.5 milyon tl'ye brüt 100 m2 ev yaptıramaz, yapmazlar. Bu nedenle hibe sabit 750 binde kalsa da kredi miktarının kademeli olarak (ev m2) yükseltilmesini talep ediyoruz. Sayın Bakanım, kendi yerinde dönüşüm yaptığımız sitede devlet verdiği hibeyi geri alacak şekilde kazançlı bir durumda. 40 dairelik bir siteyiz, 7 kişi TOKİ'ye gitti. Bulunduğumuz yerde dairelerimiz bittiğinde 1 daire ortalama 6-7 milyon tl değerinde olacak. Hazine 6 milyondan daireleri satışa çıkarsa hazine kasasına 42 milyon para girecek. 33 daireye verilen 750 bin hibe 24.750.000 TL yapıyor, aradaki fark hazinenin kazancı oluyor. Bu durumda biz devlete para kazandırırken neden cezalandırılıyoruz? Bana lütfen il müdürlüğüne gidin demeyin, orası zaten duvar olmuş ya da Güzün abla dert dinleme yeri olmuş. Yapacak bir şey yok deyip gönderiyorlar, ne talep alıyorlar ne şikayet girişi yapıyorlar.

Sonuç olarak,
750 bin hibe, 750 bin kredi rakamlarının 2023 Haziran ayından bu yana geçen sürede artan enflasyon rakamları karşısında ciddi bir değer kaybı yaşamasından dolayı hibe ve kredi rakamlarının güncellenmesini önemle rica ederim.

26 Ağustos 2023 10:18
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hak Sahipliği Başvurusu

19 Ocak 2024 11:48

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Deprem Sonrası Hibe Kredi Sorunları: Acil Çözüm Bekliyoruz

11 Aralık 2024 21:32