İdil sonuçtan hiç memnun değil

İSMEK Zorunlu Uygulama Ve Şartnamelerle Hak İhlali

İdil
08 Ekim 2024 00:03

2024-2025 yılı itibariyle enstitü İstanbul İSMEK’te yeni bir şartname imzalatılmaya başlanmıştır. Kayıt yaptırıldığında tek taraflı hazırlanan şartnamelerde zorunlu olarak QR kodu ve İstanbul senin uygulamasıyla imza atılması istenmektedir. Özellikle, zorla onaylattırılan şartnamenin 6. Maddesi anayasaya, kanunlara aykırı olarak hazırlanmıştır.

Şartnameler anayasa ve kanunların altındadır. Anayasa ve kanun maddelerine uyumlu olmayan şartname ve yönetmelikler hükmen geçersizdir. Buna dayanarak;‘anayasa’nın 13. Maddesi’nde; “temel hak ve özgürlükler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.” hükmünde açıkça belirtildiği üzere temel hak ve özgürlüklerin keyfi uygulamalarla kısıtlanamayacağı ve engellenemeyeceği vurgulanmıştır. Anayasa’nın 20. Maddesi’nin 3. Fıkrasında kişisel verilerin ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebileceği hüküm altına alınmıştır.

Müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin kişisel verileri korunması kanunu 73. Maddesi açık rıza: ay md. 20 ve 6698 sayılı KVKK’nın 5/1, 6/2, 8/1, 9/2. Maddesine göre “kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde ya da kişinin açık rızasıyla işlenebilir.” denilmektedir.

Sonuç olarak, kurumunuzun QR kod ve “İstanbul senin” uygulamasını kullanmayı zorunlu hale getirmesi yasalarımıza aykırıdır. Hiçbir birey akıllı cep telefonu kullanmak zorunda değildir ve kurumlar cep telefonlarına hangi uygulamaların indirileceğine dair bir zorunluluk getiremez. Anayasanın 42. Maddesine göre kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.
Buna göre QR kod ve “İstanbul senin” uygulamasını kullanmayan kişilerin kaydının silinmesi yasal değildir.

Hayat boyu öğrenim şube müdürlüğünüzün kişisel özgürlüklere saygı göstermesini, şartnamenizin anayasa ve kanun maddelerine uygun olarak tekrar hazırlanmasını talep ederim. Öğrencilerin eski düzende yoklamalarının alınması ve eğitim ve öğretim haklarının saklı kalmasını ifade eder; şartnamelerinizin Türkiye cumhuriyeti kanun ve anayasa maddeleri ışığında hazırlanması gerektiğini önemle beyan ederim; ısrar edilmesi halinde de tüm yasal haklarımı kullanacağımı bildiririm.

profile profile profile

Nazmiye
Nazmiye

Maalesef QR zorunlu tutuluyor. İmza yeterli olmuyor. O yüzden arkadaşımız haklı

Burcu
Burcu

Cep telefonu olmayanlar olabileceği için hocaların QR kodsuz onaylama hakkı var. Yani ders günü orada olmanız ve imza atmanız yeterli.

İSMEK Numara Güncelleme Sorunu Nedeniyle Çello Kursu Fırsatını Kaçırdım!

Yaren
25 Eylül 2025 15:18
Huseyin sonuçtan hiç memnun değil

Enstitü İstanbul İSMEK'te Yaş Sınırı Nedeniyle Eğitim Başvurusunun Reddedilmesi Ve Mağduriyet!

Huseyin
24 Eylül 2025 11:18