Hasan sonuçtan hiç memnun değil

20 Şubat 2024 14:28

Bunu bilgilendirme amacıyla yazıyorum. Eğer BES'e para yatırmayı düşünüyorsanız ve erken ayrılmak istediğinizde bununla karşılaşabilirsiniz.
01.12.2023 tarihinde Garantiden BES yaptım. 01.12.2023 tarihinde 1500TL, 03.01.2024 tarihinde de yıllık 18000 TL ödeme yaptım. 2087 TL devlet katkısı hariç getiri sağladı.
Aynı zamanda borsada ki yatırım fonlarına da yatırım yapmıştım. Çok daha iyi bir getiri sağladığı için ve stopaj olmadığı için BES'i iptal edeyim dedim. İptal ederken birinci resimde işaretlediğim kısımda çıkış aidatı diye bir şey olduğunu ve 750 TL olduğunu gördüm. Neyse tamam dedim devam edeyim. Çıkışı onayladım. Sonra bir bilgilendirme maili geldi. Giriş aidatı diye 7650 TL kesinti yapılacağını gördüm. Önce yanlış okudum falan sandım noktayı virgülü karıştırdım sandım. Ama değilmiş.
Tabi kesintiler bu kadar değil. Ben yıllık 12000 TL üstü ödediğim için yönetim gideri kesintisi 0 TL. Ama diyelim ki 12000 TL altında ödeme yaptınız brüt asgari ücretin %8.5 i kadar yönetim gideri kesintisi var. 2024 yılı için bunu 1700 TL olarak hesaplayabilirsiniz. Diyelim ödeme yapamayacaksınız ara vermek istediniz. Bu seferde “ara verme halinde yönetim gider kesintisi “ diye bir kesinti ile karşılaşacaksınız.
Bir diğer kesinti stopaj. Resimde de görüleceği üzeri elde ettiğim getirinin %15'i de ayrılmak istediğinizde kesiliyor. 2087 TL den 313 TL kesinti yapılıyor.
Bunlar haricinde aldığınız fonlarında yıllık yönetim ücretleri oluyor. Çok göze batmıyor ama böyle bir ücret var.
Ayrıca erken ayrıldığınız için devlet katkısını hiç almıyorsunuz zaten. Bunu zaten herkes biliyordur.
Özetle sisteme girdim ve toplamda 19500 TL para yatırdım. 2087 TL para kazandım. Çıkmaya karar verdim 13624 TL geri alabiliyorum. Şikayetvar’da benden daha kötü durumda olanları gördüm. Para yatırdığı halde çıkarken borçlu çıkanlar bile var. Oysa sistem ne güzel anlatılıyordu değil mi? Çıkış aidatı, giriş aidatı, yönetim gider kesintisi, stopaj, fon yıllık yönetim ücreti bunları ne kadar duydunuz?
Gelecek kaygısı içinde bir birikim yapmaya, bir araba almaya, bir ev almaya çalışan, vergi ödeyip çocuğunu özel okula yollamak zorunda olan, özel hastaneye gitmek zorunda kalan kısaca bu çürümüş sistemde hayatta kalmaya çalışan herkese başarılar, sevgiler…

Yasin
Yasin

Aynı durum benimde başıma geldi. Yatırdığım parayı bile alamadım.

Kübra
Kübra

Hasan bey çok güzel açıklamışsınız, başvurmadan önce araştırmak istedim, girmeyip kendimiz fonda tutsak çok daha mantıklı sanırım.

BES İptalinde Ana Para İadesi Hakkında Bilgilendirilmemek

13 Mayıs 2025 12:41
Kadir sonuçtan hiç memnun değil

BES Planında Yüksek Yönetim Gider Kesintisi Mağduriyeti

02 Temmuz 2025 15:00