
Oyun konsolları, özellikle de oyun bilgisayarlarının hem daha pahalı olması, hem de kullanıcılar için “tak çalıştır” kolaylığı sebebiyle uzun zamandır revaçta. Yakın zamanlarda kur farkı, hammadde ve çip krizleri ve uluslararası enflasyon yükselişi gibi sebeplerden ötürü konsol fiyatları hiç olmadığı kadar yüksek. Peki oyuncular memnun mu?
Oyun oynamak ülkemizde her zaman pahalı bir hobi olsa da, oyun konsolları özellikle de basit bir oyuncu için artık eskisi kadar pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Bu pahalılıktan bahsederken yeni nesil oyun konsollarının artık 6500 TL’den başlayıp, 15 bin TL civarlarına kadar satılması büyük bir etken. Ancak oyun fiyatları da işin sürdürülebilirliğine zarar veriyor.
Aylık abonelik sistemiyle birlikte sektör tekrar canlandı
Konsol üreticileri de bunun farkında olacak ki, uzun süredir aylık veya yıllık olarak belirli sayıda oyunun bulunduğu oyun kütüphanelerine erişebileceğiniz ya da aylık belirli sayıda ücretsiz oyunların verildiği üyelik sistemleri geliştiriyorlar. Özellikle de Xbox Series S ve X modelleriyle başlayan Game Pass abonelik sisteminin sektörü yönlendirmede büyük bir payı var.
Yine Playstation’ın da yakın zamanda Game Pass’e benzer bir abonelik sistemini getiriyor oluşu, EA Games gibi büyük oyun dağıtımcılarının kendi “oyun kütüphanesi” paketlerini sunması derken, konsollar yine en uygun oyun oynama aracı olmaya aday oldular.
Bu anlamda konuştuğumuz Playstation ve Xbox, çatı firmaları Sony ve Microsoft’un Türkiye’de resmen bulunan şirketler olmalarından ötürü müşteri ilişkileri yönetimini de uygulayan markalar. Ancak ülkemizde de geçtiğimiz yıllarda popüler olan Nintendo Switch gibi konsollar resmi olarak değil, ithalatçılar aracılığıyla ülkemizde satışa sunuluyor.
2021'den bu yana 900'den fazla şikayet var
Peki oyun konsolları markalarını müşteri memnuniyeti açısından değerlendirecek olursak, ülkemizde müşterileri memnun etmek de yeterli olacaklar mı? Şikayetvar verilerine göre, 2018’den bu yana oyun konsolları hakkında 2 bin 500’den fazla şikayet yazılmış. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise konu başlığı hakkında sadece 193 şikayet bulunuyor.
2021 yılı Ocak ayından bu yana gelen 900’den fazla şikayetin ana başlıklarına baktığımızda ise ilk sırada firmayla iletişim kuramama sebepli şikatler geliyor. Bunu ikinci sırada arıza veya cihazın çalışmaması ile ilgili şikayetler takip ediyor. Diğer konu başlıkları ise yüzdeliklerine göre şu şekilde:
- %21 Firmayla iletişimi
- %13 Arıza veya cihazın çalışmaması
- %12 İptal, iade veya değişim
- %11 Web sitesi veya çevrimiçi hizmetlerde yaşanan sorunlar
- %7 Ayıplı ürün
- %7 Enerji, veri kablosu veya kontrolör girişleri
- %6 Web satışı (oyun marketi, online konsol veya yardımcı ürünleri satışı)
- %6 Personel davranışı
- %3 Göstergeler veya düğmeler
- %3 Yazılım problemleri(arayüz)
- %3 Cihaz deformasyonu
- %2 Tekrarlayan sorunlar
- %1 Tamir veya servis süresi
- %1 Adaptör ve kablolar
- %0,5 Oyun kumandası
- %0,3 Servis ücretleri
- %0,2 Tv-monitör uyumsuzluğu
Şikayetvar Memnuniyet Anketleri’ne göre oyun konsoluyla ilgili şikayet yazanların %75’i çözümden memnun değil. Yine anketlere göre çözümden memnun olmayanların %45’i ise, sebebin markanın çözüm bulamaması olduğunu söylüyor. Genel bağlamda baktığımızda oyun konsolu üreticilerinin, müşterileriyle iletişimde özellikle de yeni üyelik sistemleri sayesinde kitleleri bu kadar artmışken, daha etkili olmaları gerekiyor. Yine de fiyatlarla ilgili şikayetlerin en azından bu kategori açısından epey azaldığını bildirmekte de fayda var. Siz ne düşünüyorsunuz?