UYAP Satış Portalında Yapılan Satışlar Hakkaniyetten Uzaktır

19 Ocak 2024 20:2759.682

Hissedarı olduğum dededen kalma arazi için açmış olduğum ortaklığın giderilmesi davası 10 yıl sonra ancak bu yıl satışa çıkabilmiştir. Bu dava süreci ailecek bizi maddi ve manevi çok yıpratmıştır. Ben bu araziyi almak istiyorum ancak elektronik ihale ile bu pek mümkün görünmüyor.

Açık artırma internet ortamında ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Bu sürecin bitiminden sonra teklif verilememektedir, yapılan uygulama insan haklarına uygun değildir ve hak ihlalidir.

İhaleye belirli bir süre vermek yanlış bir uygulamadır kişilerin son rakam üzerinden artırım yapması engellenmektedir. Son saniye beklenip yeni teklif yapan kimse ihaleyi almaktadır, yani diğer kişilere artırım yapma imkanı verilmeden süre bitmektedir. Bu uygulama büyük haksızlıklara yol açmaktadır ve insanları umutsuzluğa itmiştir.

Olması gereken uygulama, verilen son tekliften sonra kişilere artırması için en az 1 dak süre verilmesidir. Bu süreç sonunda artırma olmazsa o zaman sonuca gidilmelidir. Kanun yapıcılar ve onaylayanların bunu düşünememesi çok büyük eksikliktir. On yıldır beklemiş olduğum malım bir saniyede kimin eli çabuksa ona kalmaktadır.

Bu durum hem alıcılar hem de satıcılar için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Eski uygulama çok daha hakkaniyetli bir uygulamaydı. Yeni uygulamalarda aksaklıkların giderilmesi beklenir ancak bu yeni uygulama hakkaniyetten uzak kapanmaz yaralar açmaktadır.

Hukuk camiası bu durumdan çok rahatsızdır. Hiçbir avukat sorumluluk almak istememektedir. Ben 63 yaşında bir bayanım, internette bu kadar hızlı hareket etmem olanaksızdır, ben ihaleye nasıl girip işlem yapacağım? Yapsam bile süre bittiği için artırma yapmam imkansızdır. Bu aksaklıktan herkes şikayetçidir ve mal sahiplerinin bir saniye içinde malları ellerinden kayıp gitmektedir. Bu şekilde devam ederse mahkemeler ihalenin feshi davalarıyla dolup taşacaktır.

Diğer bir aksaklıkta ihalenin internetten yapılmasıdır. Satışın son saniyelerinde internet bağlantısında teknik aksaklıklar ve elektrik kesilmesi yaşanabilir. Ayrıca herkes internet kullanamayabilir. Uzman kişilerden yardım istediğimde ise çok sakıncalı bir uygulama olduğunu, garanti veremeyeceklerini ve sorumluluk alamayacaklarını söylediler. Her şeyin son saniyedeki şansa bağlı olduğunu belirttiler.
En kısa zamanda bu aksaklıkların giderilmesini bekliyoruz, ilgilileri bu hakkaniyetsiz uygulamadan bir an önce vazgeçmelerini, böyle devam ederse kanayan yara daha da derinleşecek ve tedavisi mümkün olmayacaktır.

Yorumlar(10)

1 Kasım 2024 08:31

1. Hissedarlar isterse sadece ihale hissedarlar arasında yapılır, yabancı kimse giremez 2. Hissedarlar anlaşırsa ihale satış müdürlüğünde canlı ortamda olur (online sistemde olmaz) 3. Bu yukarıdakiler yapamamışsanız bu hissedarların sorunu ve online ihalede eğer 200 k eden bir yere 30 k dan ihale başladığında sen piyasa fiyatını bildiğin için 1-2 gün önceden direk 150k-170 k dan teklif verirsen zaten bu işi kar amaçlı yapan kişileri bu ihaleden uzak tutarsın onlar ederinde olan bir yere teklif vermezler, yok sen illa ben bu yeri 40-50-60 k alabilir miyim düşüncesinde olup son 5 saniye kala teklif vereyim dersen. Ya herkes aynı anda teklif vereceğinden sistemde sorun olabilir ya da birisi daha fazla teklif verir ondan sonra sisteme isyan edersin...

19 Mayıs 2024 23:37

Nihal Hanım. Yüzde bir milyon haklıdır. UYAP e satış hatalıdır. Derhal devre dışı bırakılıp en azından, VakıfBank'ın esatış yöntemindeki işleyiş güvenlikleri uygulanmalıdır... Tabii ki yönetimde suistimali isteyen kadrolar varsa doğru iş yapmazlar, bu böyle sürer gider. Vatandaşın malı elinden yok parasına alınır. Bu satış ihalesi neden yapılıyor? Acaba çıkan sonuç o nedenlere cevap veriyor mu? Yoksa mağdur mu üretiyor?

26 Mart 2024 14:07

Online ihaleye teklif vermeyi bilmiyorum demek canlı salon ihalesine yürümeyi bilmiyorum demekle eş ihalenin feshi açılsa ne olacak %10 daha kaybedilecek en yüksek teklifi son saniyeden önce verirseniz kazanırsınız ya da sizin en yükseğin üzerine gider

22 Mart 2024 11:37

Nihal Hanım bu konuda danışmanlık verebilirim, avukatların veremediği hizmeti alabilirsiniz. Bu mail adresimden "[email protected]" iletişime geçebilirsiniz.

15 Mart 2024 15:51

Ben de aynen katılıyorum. Özellikle ortaklığın giderilmesi davasında çok büyük sorunlar çıkıyor. Son verilen teklifi üzerinden belli bir süre daha açık kalması gerekiyor. Yoksa son kez teklif verme isteyenin iradesine bloke konuluyor. İhale değil şans oyunu gibi bir görünüme bürünüyor. Ayrıca UYAP ve sistem kaynaklı sorunlar nedeniyle de mağduriyetlerimiz oluşuyor.

28 Ocak 2024 12:53

Ben de hanımefendinin şikayetlerine aynen katılıyorum. Bu yasayı çıkaranların %99 u UYAP'tan yapılan bu ihalelere katılabileceklerine inanmıyorum. Her kişinin evinde bilgisayar mı. İnternet mi var olsa bile bu insanlar bunları kullanabilecek mi. Eski usul daha iyiydi herkesin gözünün önünde yapılıp neyi ne olduğu bellydi şimdi ie boş kuyuya taş atmak gibi bir şey. Ayrıca teklif verirken yazacağın rakama istemeyerek de olsa bir sıfır fazla koyman 100,000 TL. Lik ihaleyi 1000.000 TL'ye çıkarır ki sıfırı yanlışlıkla koyduğunu kimseye anlatamaz. Bence bu yasa değişmeli eski haline dönülmeli. Saygılarımla.

UYAP İşleyişi Haksız Kazanç

26 Mart 2024 05:4945.970

Ortaklığın giderilmesi davasında yapılan elektronik ihale. Vatandaşa yapılan en büyük zulüm. Atadan dededen kalma evimiz...

5 Destek6 Yorum

UYAP E Satış İhaleleri İnsanları Mağdur Ediyor

29 Kasım 2023 19:0587.096

UYAP e-satış portalı üzerinden hissedarı olduğumuz bir taşınmazın ihalesine girdik. Hissedar olduğumuz için teminat yatı...

6 Destek6 Yorum

UYAP Ortaklığın Giderilmesi

17 Şubat 2024 10:2949.181

Ortaklığın giderilmesi davasında yapılan elektronik ihale. Vatandaşa yapılan en büyük zulüm. 91 yaşındaki annemin oturdu...

7 Destek7 Yorum

Hatay İcra UYAP İlişkilendirilmemiş Dosya Hesabı

Hatay İcra UYAPİlişkilendirilmemiş Dosya Hesabı

Yalçın
Turkcell Ve UYAP SMS Aboneliği Sözleşmesini İhlal Etmesi!

Turkcell Ve UYAPSMS Aboneliği Sözleşmesini İhlal Etmesi!

Ramazan

Öne ÇıkanKonular