TOKİ Arsa İkamet Sartı Haksizliği

03 Haziran 2023 18:46

2023 TOKİ arsa başvuru ilçe ikamet sorunu ne zaman çözülecek? İstanbul için geçerli olan ikamet kuralının bütün Türkiye'de geçerli olmasını talep ediyoruz. Bana Antalya Serik den kura da asil sıradan arsa çıktı lakin ilçe ikamet sartı varmış Ben il siniri olması yeterli sanmıştım. Antalya Merkez de ikamet ediyorum. Şu an ikamet sartı yüzünden iptal edilmesini istemiyorum. Basta beden onaylandı başvurum madem? İl ikametimiz neden yeterli olmuyor? İstanbul'da olan her yerde olur, bu ayrımcılığın kalkmasını istiyorum. On binlerce kisi mağdur olacak. Coğu şu an farkında değil İnşat malzemesi alanlar bile var Facebook gruplarda bu konuyu konuşuyorlar. Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini talep ediyoruz.

19 Haziran 2023 13:16

TOKİ ilk evim arsa ikamet eşitsizliği 100.000 Sosyal Konut Arsası olarak Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesi niteliği taşıyan İlk Evim Arsa projesinde ikamet büyük bir eşitsizlik yaratmaktadır. İstanbul harici tüm iller ve ilçelerde başvurulan projede il veya ilçe merkezinde ikamet şartı başvuru yapıp hak sahibi olan kişilerin arsa sahibi olmasına engel olmaktadır. Birçok il merkezi ve ilçe merkezlerinde proje kapsamında arsa satışı açılmamasından dolayı alt gelir/dar gelirli insanlar ilçelerde ki projelere başvuru yapmak zorunda kalmışlardır. Merkezde ve ilçe merkezlerinde yaşayan alt gelir/dar gelir gurubuna arsa sahibi olma hakkı ikamet şartı ile sınırlandırılmıştır. Biz İlk Evim Arsa projesinden hak sahibi olan dar gelirliler olarak ikamet şartının başvurulan il merkezi/ilçe olarak kaldırılıp İstanbul ve Konut projesi gibi proje olan ilde ikamet şartı aranmasını istiyoruz. Ve durum şudur ki alt gelir/dar gelirli kişiler bu projeyi Konut projesi gibi düşünüp İl genelinde başvuru yapmışlardır. Arsa sahibi olma hakkımız İl Merkezi veya İlçe olarak sınırlandırılmıştır. Binlerce kişinin bu nedenle hak sahipliği ve sözleşme hakkı iptal edilecek İlk Evim Projesi amacına ulaşamayarak çoğu arsa boşa çıkacaktır. Konut projesi gibi genel ikamet şartı aranarak açıklanan bu projede biz hak sahipleri olarak başvuru ve sözleşme şartlarını İstanbul Arsa Projesi, Konut projesinde olduğu gibi İl geneli ikamet şartı istiyoruz. İlk Evim Arsa projesinde ikamet sorunu yaklaşık %70 75 dir. Örnek vermek gerekirse; İzmir İlinde sadece ilçelerde arsa satışa sunulmuştur. Genel İkamet şartı İzmir İlindeki 4.5 Milyon Nüfustan 11 Merkez ilçede yaşayan 2.7 Milyon kişi bu projeye başvurabilir ama hak sahibi olamazken, 19 ilçede yaşayan 1.8 Milyon kişi projeye başvurabilir ve hak sahibi olabilir. Başvuru yaptığın ilçede İkamet zorunluluğu nedeniyle İzmir ilinde ki çoğunluk İlk Evim Arsa projesine başvuru yapabiliyor fakat sözleşme esnasında hak sahibi olamıyor. Projenin asıl amacı dar gelir/alt gelirli kişilere daha fazla ulaşmak daha fazla kişiyi projeye dahil etmektir. İkamet sorunu yaşayan çoğunluk olarak sesimize kulak verilmesini istiyoruz.

profile profile profile

Kenan

Bu duruma çözüm buldular mı acaba?

Rabia
Rabia

Kesinlikle aynı durumdayız. Bende İzmir'de aynı durumdayım ve bizler gibi binlerce insan var. Hakkimizi yemesinler arsalarımızı versinler. Bize ayrımcılık yapmasınlar. Çok kızgınım. Biz vatandaş değil miyiz ya.

Kenan

Bu duruma çözüm buldular mı acaba?

Burcu

Sizin yazınız olmasa bu durumdan bizde haberdar değildik, ilk etapta başvuru koşulları vs her şey açık değildi, Murat Kürün ise TV programında arsaya Büyükşehir il merkezinde olanlar il sınırındaki her ilçeye başvurabilecek diyordu. Bu nedenle Antalya merkezde olmamıza rağmen müstakil arsa Antalya merkezde olmayınca Serik e başvuru yapmıştık. Asil hak sahibi olduk ve 2 gündür sizin yazıyı okuyunca bu arsayı da alamayacak olunca ev sahibi olma hayalimiz tamamen sona erdi :( psikolojik bunalıma girdik. TOKİ genel müdürlüğünün bu duruma el atması gerekiyor en azından il merkezinde müstakil arsa olmayan yerler en yakın ilçeyi tercih edebilmeli. Dar gelirliyi ev sahibi etmekse amaç şu an çoğu dar gelirli mağdur olacak sırf bu yüzden. Sesimizi toplanıp daha iyi duyurmak en güzeli sanırım

TOKİ Arsa İkâmet Sorunu

Harun
16 Temmuz 2023 10:07
Ali sonuçtan hiç memnun değil

TOKİ Arsa İkamet Sorunu

26 Haziran 2023 14:40
Esen sonuçtan hiç memnun değil

Esen
06 Haziran 2023 20:27