04 Haziran 2024 23:47

2024 LGS Fen Bilimleri sınav sorusu olan A kitapçığında 13. soru olan makara sorusunda 'kesinlikle' ifadesi 2. öncül için kullanılamaz. Orada birçok olasılık var. Ben hocama sordum, hocam bile net bir şey diyemedi. Bir soru benim gideceğim liseyi belirliyor. Sorunun kesinlikle iptal edilmesini talep ediyorum.

Nisa
Nisa

Yukarıda tahtanın sonda düz duracağını söylüyor soru yanlış değil çok basit soruydu

Iı. Öncül işçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunluklarının birbirine eşit olduğunu söylüyor. Gerçek hayatta bunu denediğimizde böyle olması gerektiğini biliriz, yoksa tahtanın bir tarafı daha çok yükselir. Aynı ayakkabı bağcığı gibi. Ayakkabının sıktığımız yeri daha çok sıkışırken, uçları az sıkışır. Fakat soru sürtünmesiz bir ortamdan bahsediyor. Sürtünme olmayan bir sistemde hangi taraftan ne kadar ip çekildiğinin bir önemi olmaz. Bir tarafı sabit tutup sadece bir tarafı çeksek de ip boyunca gerilme eşit olacaktır. Bu nedenle her durumda çubuk üzerine etki eden kuvvet eşit biçimde dağılacaktır. Bu da bize ıı. Seçeneğin kesin olmadığını kanıtlar. Bu mantıkla ip tahta süreç boyunca dengede kalacaktır. Halbuki soruda "sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre" ibaresi yer almaktadır. İşte bu yüzden soru kendisiyle çelişiyor. İptal edilmeli.

05 Haziran 2024 16:18

05 Haziran 2024 10:38