Anadolu Hayat Emeklilik Yüksek Gelir Vergisi Kesintisi

Anadolu Hayat Emeklilik Yüksek Gelir Vergisi Kesintisi
20 Şubat 2024 11:54

1042-15597134 numaralı Herkese Hayat sigortası poliçem dün itibarıyla sonlandı ve param hesabıma yatırıldı. İlk olarak, 9 iş günü gibi kısa bir sürede paramın hesaba yatırıldığı için Anadolu Hayat'a teşekkür ederim. Ancak, poliçe bana anlatılırken paramın döviz cinsinden değerleneceği ve yüksek getirili olacağı belirtilmişti ve 5. yılın sonunda herhangi bir kesinti olmayacağı söylenmişti. 6. yılında poliçemi sonlandırdığımda, 6802 USD ödediğim poliçeden yapılan kesintiler şunlardı: %2,5 üretim masrafı kesintisi olarak 170 USD, 118 USD işletme masrafı (getiri üzerinden kar paylı kapital 7592 USD) ve 641 USD gelir vergisi. Sözleşmemde işletme masrafı kesintisi diye bir kesintinin olmadığını belirtmek istiyorum ve bu kesintinin iadesini talep ediyorum. Getirinin 790 USD olduğunu kabul edip 118 USD işletme masrafı kesen Anadolu Hayat, nasıl oluyor da benden 645 USD gelir vergisi kesiyor? Gerekli bilgilendirme yapılmadığı için bu kesintinin iadesini talep ediyorum ve yalnızca sözleşmede yazdığı üzere %15 gelir vergisi ödemeyi kabul ediyorum. Yaptığım telefon görüşmesinden anladığım kadarıyla, benim 6802 USD ödediğim dönemlerdeki TL kuru üzerinden toplamda 90 bin TL gibi bir miktar ödemişim (tek tek Excel sayfasına yazıp topladım). Bu miktar bugünkü kurla kaç USD ediyorsa, o benim ana param (3000 USD) olarak kabul edilmeli ve geri kalan kısmı da paranın getirisi olarak hesaplanmalıdır. Aradaki fark üzerinden gelir vergisi ödenmelidir. Bu mantık kabul edilemez; zira ben paramın değerini korumak için USD birikimi yapmıştım, aradaki farktan gelir vergisi ödemek için değil. Eğer bugün döviz bürosundan USD alıp 5 yıl sonra bozdursam, gelir vergisi ödemiyorum. 'Efendim, biz sizin paranızı Eurobond fonunda değerlendiriyoruz' demeniz, benim 6802 USD ödemiş olmam ve sizin bana 6. yılımda 6655 USD geri vermiş olmanız gerçeğini değiştirmiyor. Böyle bir ürünü piyasaya sürerken ve insanları yanıltırken hiç utanmadınız mı? Sözleşmede açıkça kur farkından vergiye tabi tutulacağım yazmıyor, bu yüzden iadesini talep ediyorum ve sözleşmede yer almayan işletme masrafı kesintisini geri istiyorum. İşletme masrafının 790 USD getiri olduğunu kabul ettiğinizi varsayıyorum. İşletme masrafı mobil şubede görünmekle birlikte, sözleşmemde yer almamaktadır. Ballandıra ballandıra anlattığınız gelir vergisi muafiyetinden 2019-2021 yılları arasında yararlandım. 2021-2023 yılları arasında makbuz teslim ettim ve yararlanamadım. 2024'te sistemi düzeltmişler ancak yarısını gelir vergisi muafiyetine tabi tutuluyor. Düzeltmeler için evrak talep ediyorum.

Yorumlar (5)

Hasan
Hasan

Hicran hanim merhaba, Yakın zamanda herkese hayat sigortası teklifi aldım. Teklif aldığım kişi bana eğer 10 sene sonunda çıkarsan sadece getiri üzerinden gelir vergisi ödeyeceğimi (USD bazında) fakat daha erken çıkışlarda kur farkı kaynaklı stopaj vergisi de ödeneceği bilgisini verdi. Bir gelişme oldu mu?

Yusuf
Yusuf

Merhabalar Hicran Hanım, -benim 5'İnci yılım dolmak üzere sözleşme şartlarım sizinkiyle aynı; şu anda kar paylı 7950 USD, yatırılan anapara 6840 USD. Bu şekilde 4 ayrı poliçem var. - Getiri miktarı tanımı sözleşmede yapılmamış ve stopaj hesabı yaparken; yatırım yaptığınız günden bugüne döviz kurundaki farkı getiri hesabına eklemektedir. Bu sebeple sözleşme sonlandırılırken 6'ncı yılda da olsak ödediğimiz miktardan daha az ödeme yapılacağını söylüyor. - Uygulama olarak Allianz, Agesa, Aksigorta gibi firmalar getiri miktarı tanımını yatırdığınız dolar miktarıyla kar paylı dolar miktarı arasındaki fark olarak hesaplıyorlar. - Sonuç olarak, bahse konu işlemlerde haklı olduğunuz konuyla ilgili hukuki bir adım attınız mı? Aldığınız adım varsa benimle de paylaşır mısınız? Çünkü ben de 2 hafta içerisinde ayrılış yapacağım. [email protected]

Engin
Engin

Bir gelişme mevcut mu? Sizinle nasıl iletişime geçebilirim benimde 3 yıl olmak üzere ne zaman çıkarsam en az kesinti olur?

Hicran
Hicran

En az kesinti 5. Yılı tamamladığınızda olur. Sözleşmenizi kontrol edin. Daha sonra sözleşmelerde değişiklik yapıldı. Siz sözleşmenize göre hareket edin.

Yakup
Yakup

Merhaba hicran hanım bana ne kadar yatar

Yanıltıcı Sigorta Ürünü Ve İletişim Sorunları

06 Kasım 2024 16:29