Elektronik12 Şubat 2024 14:42

En iyi Klavye-Mouse Tavsiye ve Satın Alma Rehberi 2024

En iyi Klavye-Mouse Tavsiye ve Satın Alma Rehberi 2024

Klavye ve Mouse bilgisayarınızı en iyi ve hızlı şekilde kullanabilmek için en önemli bilgisayar bileşenlerinden. Uzun süreli bilgisayar kullananların ve uzun yazılar yazmak ya da uygulama geliştirmek için bilgisayar kullanan kişilerin belki de en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri Mouse ve Klavye seçimi olmalı. Peki klavye ve Mouse neye göre seçilir?

Bu yazımızda hem günlük kullanıcılar için hem de oyuncular için Mouse ve klavye alırken nelere dikkat edilmeli konusunu ayrı ayrı inceleyeceğiz. Elbette kullanıcıların kolay kullanımlarını etkileyen rahat ve konforlu bir Mouse klavye seti sağlığınızı da oldukça yakından etkiliyor.

Doğru Mouse ve doğru klavye seçmek bileğinizde ve parmaklarınızda oluşacak ağrıların önüne geçmek için oldukça önemli. Alt tarafı klavye ve Mouse diye düşünmeyin. Uzun süre yazı yazdığınızda ya da uzun süre grafik tasarım, fotoğraf, video düzenleme işi yapıyorsanız ne demek istediğimizi gayet iyi anlıyor olmalısınız. Sağlık ve kullanım kolaylığı konusu markaların özellikle üzerinde çok durduğu bir konu olmaya başladı. Sizin de klavye Mouse seçerken bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Klavye ve Mouse alırken Nelere Dikkat Edilir

F klavye mi Q klavye mi?

f klavyemi q klavyemi?

Yani günümüzde bir çok kişi Q klavye tercih ediyor. Genel olarak kullanım Q klavye üzerine ancak yine de kullanım alışkanlığınıza göre bir tercih yapmanızda fayda var. Klavye seçiminde buna dikkat edin.

Kablolu mu Kablosuz Klavye Mouse seti mi tercih etmeliyim?

Kablosuz Mouse ve klavyeler ezici bir üstünlükle liderliği ele almış durumda. Kablo kalabalığı istemeyenler ve dağınık bir görüntüden hoşlanmayanlar kablosuz klavye ve Mouse tercih etmeliler. Ancak bir kablolu Mouse klavye tercih etmek bazı durumlarda daha avantajlı olabilir. Kablolu iletim kablosuzdan çok daha hızlı ve gecikmesiz olduğu için bazı oyuncular kablolu versiyonlarını tercih ediyorlar. Kablosuz fare ve klavyeler de gelişen teknoloji ile oldukça düşük gecikme hızları ile çalışıyorlar. Ancak günlük kullanacaksanız kablosuz klavye ve Mouse tercih etmeniz de fayda var. Bu tercihin çok fazla sayabileceğimiz bir sebebi yok. Zaten masa üstü bilgisayarınızda bulunan bir sürü kabloya ek kablo kalabalığı yaşamamış olacaksınız.

Ergonomi ve Tasarım

Mouse neye göre seçilmeli?

mouse ergonomi ve tasarım

Bir Mouse satın alırken elinize uygun olması çok önemli. Elinize küçük gelen bir Mouse sizi yoracağı gibi büyük gelen fareyi kontrol etmeniz de bir süre sonra zor gelecektir. Farenin elinize oturması bu noktada önem taşıyor. Bu sebeple satın almayı planladığınız fareyi bir teknoloji mağazasında inceleyin kısa süreli olarak ta olsa kullanın. Daha sonra internet üzerinden satın alacaksanız yine satın alın ancak öncesinde bir deneme yapmanız satın aldığınızda bir sürpriz ile karşılaşmamanız için önemli.

Klavye neye göre seçilmeli?

Klavyeler günümüzde çok ışıklı ve göz alıcı renklerle piyasaya sunuluyor. Kutunun üzerindeki resme bakarak satın almak büyük bir hata olacaktır. Yine Mouse seçerken olduğu gibi klavyenizi de almadan önce denemenizde fayda var. Mekanik bir klavye sizin elinize tam oturabileceği gibi daha hafif tuşlarla daha rahat edebilirsiniz. Bu kişisel bir konu olması sebebi ile hangisinin sizi daha memnun edeceğine siz karar vereceksiniz. Bunun yanında basma hassasiyetini denemek için bir teknoloji mağazasında birkaç şey yazarak bunu test edebilirsiniz. Mekanik klavyeler tuşlara bastığınızda yarı mekanik klavyelerden daha hızlı tepki veriyor.

Klavye seçimi saatlerce bilgisayar başında kalan kullanıcılar için de sağlık açısından çok önemli. Klavye kullanırken kollarınızın vücudunuza yakın olmasına dikkat edin. Uzun süreli kullanımlarda uzun vadede sağlık sorunlarını önlemek açısından bazı klavyelerde bilek desteği bulunuyor. Uzun süreli kullanacaksanız bu tarz bir klavye tercih edebilirsiniz.

Oyuncu klavyesi nasıl olmalı?

oyuncu klavyesi nasıl olmalı

Mekanik klavyeler daha çok oyuncular tarafından tercih ediliyor. Oyuncu klavyeleri genel olarak mekanik klavyelerden yapılıyor. Ve bir çoğu kablolu olarak tasarlanıyor. Çünkü en az gecikme süresi kablolu klavyeler ile sağlanıyor. Eğer bir oyuncu iseniz mekanik ve kablolu bir klavye tercih etmelisiniz.

Klavye Kontrolleri

Çalışırken ya da oyun oynarken bilgisayar üzerinde yapabileceğiniz kontrolleri Mouse üzerinden yapmak bazen zor olabiliyor.Bu sebeple ses açma, media oynatıcı kontrolleri gibi basit kontrollere sahip klavyeleri tercih edebilirsiniz.

Aydınlatmalı klavyeler

Özellikle oyuncu klavyeleri çok şık RGB aydınlatmalarla geliyor. Oyuncu klavyelerinde renk seçenekleri çok fazla ancak normal kullanıcılar için tuşlarında basit aydınlatma bulunan klavyeleri tercih etmek size karanlıkta çalışırken büyük kolaylık sağlayacaktır. Aydınlatması olan klavyeleri tercih edin.

Sessiz ve Sesli Klavyeler

klavye tuşları nasıl olmalı

Mekanik klavyeler tuşlara basarken bir miktar ses çıkarabiliyor ancak ses çıkarıp çıkarmamasına karar verebileceğiniz klavyeler de bulunuyor. Ancak klavyenin ses çıkarması bazı kullanıcıların tercih ettiği bir durum. Klavyeye bastığınızı size hissettiren klavye sesi özellikle gece saatlerinde çevrenizi rahatsız edebilir. Ayrıca etrafınızda sizden başka çalışanlar da varsa onların da rahatsız olmasına neden olabilir. Sesini ayarlayabileceğiniz klavyeler tercih edebilir yada tamamen sessiz klavyeleri tercih edebilirsiniz.

Mouse DPI ne anlama geliyor

Mouse seçerken ne için kullanacağınızın önemli olduğunu daha önce söylemiştik. Mouse DPI değerleri, farenin hassasiyetini yani hareket ettirdiğinizde bilgisayarınızda bunun tepki süresi anlamına geliyor. Ofis işinde kullanılacak bir farenin 250-500 dpi gibi ortalama değerde olması yeterli iken oyuncu Mouselarında tercih edilecek değerin en az 1000DPI olmasını tavsiye ediyoruz. Size en hızlı tepkiyi vermesi açısından bu değerin yüksek olması gerekiyor.

Bağlantı seçeneklerinde ise; dongle ile bağlanan modeller bluetooth ile bağlanan modellere göre daha hızlı bir deneyim sunuyor. Mouse üzerindeki tuş kombinasyonları da yaptığınız işin çeşidine göre değişiyor. Oyun oynarken veya çalışırken üzerindeki kısa yol tuşlarını kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple üzerinde bulunan tuş sayısını ve bu tuşların kendi isteğinize göre ayarlanabilir olup olmadığına dikkat edin. Logitech markasının kablosuz Mouse ve klavye konusunda oldukça kaliteli ürünleri bulunuyor.

Mouse Ağır mı hafif mi olmalı?

Elinize hangisi daha iyi oturuyorsa o fareyi tercih etmelisiniz. Ağır Mouseların hareket ettirilmeleri daha zor olduğu için oyuncular yüksek DPI değerine sahip ağır Mouselar tercih ediyor ancak hafif Mouselar oyuncuların hızlı hareket etmeleri açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Bu tercih tamamen sizin hangisi ile rahat ettiğiniz ile alakalı bir durum. Yine ofis işleri yapıyor ve yanınızda Mouse taşımak zorunda kalıyorsanız hafif bir Mouse tercih etmenizde fayda var.

Klavye ve Mouse Kullanıcı Yorumları

oyuncu klavyesi

Satın almayı planladığınız klavye ve Mouse setini daha önce satın almış kullanıcıların yorumlarını okuyun. Kullanıcılar en doğru klavye ve Mouse seçmenizde size iyi fikirler verecektir.

Ayrıca ilginizi çekebilir; Klavye ve Mouse kullanıcı şikayetleri, oyuncu klavyesi kullanıcı şikayetleri

Ayrıca ilginizi çekebilir; Logitech klavye mouse kullanıcı şikayetleri, Everest klavye ve mouse kullanıcı şikayetleri, Rampage klavye kullanıcı şikayetleri, HP klavye mouse kullanıcı şikayetleri, Microsoft klavye mouse kullanıcı şikayetleri, Glorious mouse kullanıcı şikayetleri, Razer klavye ve mouse kullanıcı şikayetleri, A4 tech klavye kullanıcı şikayetleri, MSI klavye mouse kullanıcı şikayetleri

Paylaş

İlginizi çekebilecek diğer rehberler