T. C. Cumhurbaşkanlığı CİMER Başvurularım Çözüm Getirmeyen Kurumlara İletiliyor

T. C. Cumhurbaşkanlığı CİMER Başvurularım Çözüm Getirmeyen Kurumlara İletiliyor
20 Mayıs 2023 00:38

Bulunduğum şehirdeki birçok kişi yıllardır uyumaya imkan sağlayan 30 desibel ses düzeyinin fazlasıyla üzerinde (60-100 DB civarında) yapılan ezan-sela hoparlör yayınlarından dolayı; rahatsız edilmeden uykuya dalma, ihtiyaç duyduğu süre boyunca rahatsız edilmeden uyuma, dinlenme, iş ve uğraşlarına yoğunlaşma gibi ihtiyaçlarını karşılamasının zorlaşması veya engellenmesi, uykusuzluk veya gerektiğinde dinlenememe sonucunda birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlık yaşamasına, yüksek sese maruz kalmaktan dolayı kulak ağrısı ve çınlaması, stres ve strese bağlı rahatsızlıklar, tansiyon problemleri vs. Yaşamasına veya bu rahatsızlıklarımızın daha da kötüleşmesine vb. Zararlar görmemize sebep olunması ile ilgili şikayetlerini yıllardır ilgili görevlilere veya kurumlara bildirmeye çalışıyor. Kendim de mağdur olan ve temel ihtiyaçlarını rahatsız edilmeden karşılayabilme hakkını arayamayacak durumda olan diğer [hastalar, yaşlılar, bebekler, çocuklar dahil] herkes adına bu şikayetlerimizi yaklaşık bir yıldır Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din Hizmetleri, Din İşleri Yüksek Kurulu, Rehberlik ve Teftiş, Hukuk, İç Denetim gibi şubelerine; Konya İl ve İlçe Müftülüklerine ve yakınımızdaki çok sayıdaki camiden bazılarının görevlilerine; CİMER aracılığıyla ve e-postalarla CİMER, İletişim Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı gibi kurumlara bildirmeye çalışıyorum.

Ayrıca durumdan sürekli rahatsızlık duyan ama çözüm getirilmeyeceğini bildiği için şikayetlerini bildirmeyen çok sayıda kişi olduğuna da şahit oluyoruz. Tüm bunlara rağmen (bunca kişinin rahatsızlık duyduğunun, zarar gördüğünün bilinmesine rağmen) halen şikayetlerimizin giderilmesi için hiçbir kişi veya kurumdan yardım göremiyoruz. Yardım görebilme umuduyla CİMER'e gönderdiğim başvurulardan sonuncusunda "başvurularımızın yıllardır bu rahatsızlık ve zararları görmemize neden oldukları ve/veya yaşatılan rahatsızlıklarla ilgili şikayetleri yıllardır gidermedikleri için kendilerinden şikayetçi olduğumuz kurumlara artık yönlendirilmemesi;mümkünse bu kurumların verilen rahatsızlıkları-zararları gidermelerini sağlayabilecek veya şikayetlerimizi kendi giderebilecek mercilere yönlendirilmesi" isteğimizi özellikle belirttiğim halde, başvurum yine aynı kuruma yönlendirildi. Özetle mağdur olan kişiler olarak halen çaresiz, çözümsüz bırakılmış durumdayız; üstelik kesin ve kalıcı bir çözüme kavuşarak sağlığımızı ve huzurumuzu koruyabilmek için nereye başvurmamız gerektiğini bile bilemiyoruz artık.

12 Haziran 2023 17:23

Ezan hoparlör yayınlarından dolayı uyku düzenim iyice bozuldu yine aylardır çok büyük sıkıntılar çekiyorum; az önce, akşam kullanmam gereken ilaçları koyduğum ilaç kutusuna uykusuzluğun yol açtığı dalgınlık yüzünden sabah kullanmam gereken başka bir ilacı koymakta olduğumun farkına vardım, fark edemeseydim günlerce sabah akşam çok fazla dozda tiroit ilacı alabilirdim. Uykusuzluk yüzünden neredeyse her gün sıkıntılar yaşıyorum, artık katlanamıyorum. Pencereler kapalıyken bile zor katlanabildiğimiz, uyanmamıza sebep olan bir ses düzeyine yazın pencere açıkken nasıl katlanabilmemiz bekleniyor yine bütün yaz boyu?

12 Haziran 2023 17:24

Yalvarıyorum sağlığımı koruyabilmem için biraz olsun yardımcı olun, başvurmadığımız kurum kalmadı. Birçok kişi bu konudaki şikayetlerini bildirirken neden hiçbir kurum tarafından yıllardır çözüm getirilmiyor? Ezan ve selaların hoparlörlerle yayınlanmasının dinle hiçbir ilgisi yoktur; çünkü ezan ve selaların hastaları, bebekleri, çocukları, hassas canlıları, iş ve uğraşlarına yoğunlaşması gereken kişileri vs. Her gün rahatsız edecek şekilde yayınlanmasını emreden hiçbir ayet veya hadis yoktur; buna rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kendi uygun gördüğü bu uygulamayı dine mal ederek, bunun (hiçbir ayet ve hadiste hasta insanların her gün kasten, yani rahatsız olduklarını bildirdikleri halde ve keyfi olarak, yani kimseye rahatsızlık vermeden aynı amaca ulaşabilmenin onlarca yolu varken rahatsız edilmesi, birçok canlıya rahatsızlık verecek yayınlar yapılması emredilmediği halde) caiz olduğunu iddia ederek, halkın ahlaki düzeyinin düşmesine sebep olması (halkın bu şekillerde yanlış eğitilmesi sonucu birçok kişi, başkalarına herhangi bir şekilde rahatsızlık ve zarar vermenin yanlış olmadığına inanabilmektedir), hatta insanlara 90db ile rahatsızlık verme hakkına yasal olarak bile sahip olabilmesi neden engellenmemektedir? Devlete bağlı bir kurumun sağlığı için rahatsız edilmeden uyumaya, dinlenmeye, vs. İhtiyacı olan hastalara, bebeklere, çocuklara yıllar boyunca her gün günde defalarca kez rahatsızlık vermesini engelleyebilecek tek bir kurum bile yok mu ülkemizde? Göz göre insanların hayatının böyle mahvedilmesine göz yummak adil midir? Sadece uyuma, dinlenme, acı ve ağrı çekmek zorunda bırakılmama gibi temel ihtiyaçlarımı her gün belirsiz anlarda rahatsız edilmeden karşılamak istemek çok mu? Zaten bir sürü hastalığı olup hayata zor katlanan birinin hayatının bu kadar zorlaştırılması ve buna yardım istediği tüm kurumlar tarafından göz yumulması hangi ahlaki değere uyar? Lütfen artık bir çözüm getirilmesi için yardımcı olur musunuz?

Neşe
Neşe

Abla senin dinle ne sorunun var sen yazar olsana hiç üşenmeden bu kadar yazmışsın

Esra

Merhaba Eda. Benim dinle bir sorunum yok ablacığım. İnsanlara, özellikle de zaten yeterince sıkıntısı olan hastalara, bebeklere, yaşlılara ve benzerlerine kötülük edilmesiyle; yani canlılara acı, sıkıntı, zarar verilmesiyle sorunum var. Zaten 60-100 desibel yükseklikte hoparlör yayını yapılmasının da dinle bir ilgisi yok, çünkü öyle bir dini buyruk yok; bu yalnızca Diyanet İşleri kurumunca başlatılıp kötü etkileri olup olmadığı önemsenmeden sürdürülen bir uygulamadır. Yeteneğim olsaydı yazar olup da toplumun ahlak düzeyinin, insanların başkalarının yaşamlarını kötü etkilemeyi bırakacakları bir düzeye yükselebilmesine katkıda bulunabilmeyi isterdim; ancak çoğu insan başkalarının acılarını ve sıkıntılarını önemsememekte ısrar ettiği için, bu uğurda yazılanların pek anlamı olmuyor ne yazık ki. Şimdilik elimden gelen tek şey; tüm kalbimle, iyiliği yeğleyen, tüm varlıkların iyiliğini önemseyen ve isteyen insanların sayısının en yakın gelecekte kat kat artmasını dilemek ve yaşatılan sıkıntılara katlanmaya çalışmak.

01 Nisan 2024 02:23

Evimin Yanındaki Oto Yıkama İşletmesinin Gece Yarısı Süren Gürültüsü Ve Yasal Düzenleme Eksikliği

04 Eylül 2025 01:21
evimin-yanindaki-oto-yikama-isletmesinin-gece-yarisi-suren-gurultusu-ve-yasal-duzenleme-eksikligi-1.jpg