14 Nisan 2022 20:42

Araç Yetkili Servislerine Gelen Şikayetler Artıyor: Şikayetçilerin %79’u çözümden memnun değil!

2022 yılı başladığından beri araç almak kadar, bir araca sahip olmak da zorlaştı. Ekonomik şartlar, kur dengesizliği ve yeni vergiler derken bir de aracınıza periyodik bakım yapmak veya bir hasar durumunda aracınızı tamir ettirmek de eskisine göre oldukça pahalı.

Yine de TÜİK’in Şubat ayındaki verilerine göre Türkiye’de 25 milyondan fazla motorlu taşıt sahibi var ve bu araç sahiplerinin yetkili servislerden hizmet alması gerektiği de kaçınılmaz. Biz de bu yüzden sizin için araç yetkili servislerine gelen şikayetleri incelemek istedik.

2021 yılında araç yetkili servislerine 4.600’den fazla şikayet gelmiş. Bu sayı 2022’nin ilk çeyreğine baktığımızda ise bin’i aşkın ve her gün artmaya da devam ediyor. Ancak Şikayetvar Memnuniyet Anketlerine göre, memnuniyet oranı %20’yi geçmiyor.

Şikayetvar verilerine göre 2022 yılında gelen şikayetlerin en popüler ana başlığı periyodik bakım veya check-up esnasında yaşanan sorunlarla ilgili. İkinci sırada ise yedek parçaların değişimi sürecinde, ayıplı ürün kullanılması sebebiyle gelen şikayetler takip ediyor.

Gelen şikayetlerin %79'u çözülmüyor

Şikayetvar Memnuniyet Anketlerine göre araç yetkili servisleriyle sorun yaşayan şikayetçilerin %79’u, sorun yaşadıkları konunun çözümünden memnun değil veya sorunuyla ilgili hiç çözüm bile bulunmamış. Konuyla ilgili gelen şikayetlerin yüzdelik oranlarıyla ile birlkkte başlıkları ise şu şekilde:

• %14 Periyodik bakım veya check-up
  • %4 Servis ücretlendirmesi
  • %3 Tamir süresi
  • %3 Yol yardım
  • %3 Diğer şikayet başlıkları

Konuyla ilgili sorun yaşayan 6 binden fazla katılımcının verdiği cevaplardan oluşturulan Şikayetvar Beklenti Anketlerine göre ise, şikayetçilerin %23,7’si yaşadıkları sorunla ilgili bir cevap veya açıklama bekliyor. Bunu %18,8’le ise özür bekleyenler takip ediyor.

Araç yetkili servislerinin şikayet oranları ve müşteri memnuniyetleri karşılaştırılırsa ortada çok da iyi bir tablo gözükmediği kesin. Özellikle de ekonomik şartları göz önüne alırsak, yetkili servislerin müşterilerle daha iyi iletişim kurmaları gerektiği de ortada. Siz ne düşünüyorsunuz?

Ek