Prof. Dr. Devran Tan İle İlgili Olumsuz Deneyim

24 Ağustos 2024 21:14

Bundan tam 2 yıl önce Devran Hanım İle ilgili yaşadığım bir deneyimi paylaşmak istiyorum. Eşim Bipolar Bozukluk Hastası, Devran Hanımı eşimle gittiğimiz bir sempozyumda tanımıştık, iyi bir psikiyatrist arayışındaydık. Özel kliniğini araştırıp kendisiyle bir sürece başladık, eşim yaklaşık 2-3 yıllık takipli hastasıydı. Hangi ilaçları alacağını ve dozunu her gittiğinde Devran hanım düzenliyordu. Eşim uzun yıllar stabil dönemdeydi zaten herhangi bir sorun yaşamıyorduk. Eşim l. İsimli ilacını maksimum dozda kullanıyordu. Bir süre sonra sebebini tam olarak bilmediğimiz bir şekilde ilacın yüksek dozda alınmasından ötürü zehirlenme yaşadığını öğrendik. Bu bilgiyi bir eğitim araştırma hastanesinde öğrendik ve ilgili kurumdaki doktor ilacı kesmeden doz düşürmesi gerektiğini söyleyerek taburcu etti eşimi. Ancak Devran Hanım'ın takipli hastası olduğu için bu durumu bildirdik ve kendisi direkt ilacı kesme kararı aldı. Bu hastalıkla yaşayanlar bilirler ki Bipolar bozukluk tanısı almış kişilerin l. İsimli ilacı düzenli kullanması çok önemlidir. İlacın kullanımı kesilince eşimde değişimler başladı, hastalığı konusunda çok bilinçli olması sebebiyle 3 kez randevu alarak Devran Hanıma gitti ve durumu aktardı. Aldığı cevap ise "herhangi bir mani belirtisi göremiyorum, gayet iyisin" oldu. Daha sonrasında biz de doktorumuza güvenmeyi tercih ederek ilaçsız devam ettik ama manik atak şiddetini arttırmıştı. Eşim çok kötü durumdaydı, işine ve hayatına devam edemiyordu. Bizzat doktoruyla iletişime geçerek yardımcı olmasını ve bize nasıl bir yol izlememiz gerektiğiyle ilgili bilgi vermesini istedim ancak herhangi bir yönlendirmede bulunmadı. Kendisinden ailesi olarak randevu almak istedik ve ailesini görüşmeye kabul etmeyeceğini söyledi. Freni patlamış kamyon gibi hayatına devam eden hastasını ayaktan, evden takip edebileceğini söyledi ve tabii ki sonuç öyle olmadı. Ben dahil bütün ailesiyle ilişkisi çıkmaza girmişti, hepimizle bağını koparmış durumdaydı. İntiharın eşinde olan eşimi tam 1 ay uğraşarak zor bela hastaneye yatırdık. 25 gün yatılı tedavi aldıktan sonra taburcu edildi. Devran Hanım bir kez bile ne eşimi, ne ailesi olarak bizleri arayıp durumunu sormadı. 3 yıl takip ettiği hastasının akıbetini hiç merak etmedi. Çünkü bizler onun gözünde sadece bir müşteriydik ve yaşadığımız bu deneyimin acı travmalarını hala içimizde taşıyoruz.

Yorumlar (7)

Ece
Ece

Benim için de hiç iyi bir deneyim olmadı bana verdiği antidepresan çok kötü yan etkileri yaptı iki hafta o kadar kötü yan etkileri yaptı sonra ilacı değiştireyim dedi sonrasında bir kere bile arayıp sormadı 9 bin tl alıp bu mu dur hasta takibi arayıp sormadı bile bu ilaç iyi geldi mi nasılsınız diye empati de hiç yok

Psikiyatrist doktorlar hastasına verdiği tedaviyi uygulamayan, kan değerlerini takip etmeyen, ilaçlarını bırakan kişileri hastası olarak bile görmek istemez. Hele de başka bir doktora gidip de kendisinin uyguladığı tedaviyi değiştirirseniz bu bir hakaret bile sayılabilir. Sorununuzun detayını bilmiyorum ama özel konularınızı bu gibi herhangi bir maddi delile dayanmadan herkesin geneline açmayı etik bulmuyorum. Yazdıklarınızın hiçbirini yaşamadım ya da kesinlikle yaşatmadı bana. Bipolar yaşam derneğinin kurucu üyelerinden olan bir akademisyenin sizinle ne alıp veremediği olabilir kii. Devran hanım ettiği hipokrat yemine sadık, gördüğüm en idealist doktordur. Umarım bu yazınızı düzeltirsiniz

Dilara

Maddi delile dayanmadan derken? Elimde tüm delillerim mevcuttur. Kandaki ilaç düzeyine 15 günde bir ya da ayda 1 baktırıyorduk. Sonuçları da kendisi görüyordu. Tedavisine ve verdiği ilaç tedavisine müdahale eden hiçbir hekim olmadı ki eşim yoğun bakıma yatırılmak üzereydi. Yaptırdığımız tüm tetkikler ve süreçle ilgili tüm yazışmalarım maillerim hala mevcut. Kendisinin bir laboratuvarı olmadığına göre elbette ki bir takım işlemleri dışarıda yaptırmamız gerekiyordu. Sizin iddia ettiğiniz gibi tedavisine uymayan bir hasta profili yok kesinlikle. Her randevusuna düzenli giden ve ilaç tedavisine uyumlu bir hastaydı kendisi. Tedavi süreciyle ilgili de değil problemimiz tekrar okursanız eğer krize müdahale biçiminden söz ediyorum. Ve hayır yazımı düzeltmeyi düşünmüyorum bu bizim kişisel deneyimimizdi ben de tecrübelerimi paylaşmak istedim. L. İsimli ilacı kesen Devran Hanım'dı zaten başka bir hekim ya da hastanın kendisi değil. Sizinle ya da hekimle kişisel bir problemim yok, asıl benim ne alıp veremediğim olabilir?

Prof. Dr. Devran Tan hayatımda gördüğüm çok ender doktorlardan biridir. Maddiyatımın iyi olmadığını bir şekilde öğrenmiş olduğundan her muayeneye ödeyebileceğim miktarla giderdim ki bu çok cüzi bir rakamdı. Bir kere bile olsun bana gelme artık demedi. Bilakis randevuya gelmediğim için arkadaşımı kız kardeşimi arayıp ne durumda olduğumu takip eden bir doktordu. Zaten onunla konuşurken sizin ağzınızdan çıkan her şey elindeki not kağıtlarına yazılır ve yazılar doktor tarafından hep takip edilir. Bence siz ilacın serum kan düzeyini ölçtürmek zorunda olduğunuz halde ölçtürmemişsiniz. Ve ilaç zehirlenmesi gelişmiş.

Dilara

Hepsine düzenli baktırdık emin olun, zehirlendiğini anladığımızda hepimiz şok geçirdik bu yüzden zaten. Ayrıca "siz takip etmemişsiniz bence" vs diyerek nereye varmaya çalıştığınızı anlamadım? Doktorunuzdan memnunsanız ne ala, sizin memnun kalmanız herkesin memnun kalacağı anlamına gelmez. Eşimin de en az sizin kadar bu hastalıkla ilgili deneyimi ve bilinci var zaten. Tanımadığınız insanlar hakkında keskin yargılarda bulunmamanızı tavsiye ederim.

Yazılanlarda bir tutarsızlık gördüğüm için bir yorum yapmak istedim. 37 yıldır Bipolar duygudurum bozukluğu hastasıyım. Hayatım boyunca muayene ve tedavi olarak başarılı bulduğum tek doktordur kendileri. Maddi imkansızlıktan dolayı pandemi döneminden sonra muayene olamadım ama aynı ilaçları kullanarak stabil kalabiliyorum. Bipolar bozuklukta farkındanlık çok önemlidir. X dediğiniz ilaçlar bipoların bel kemiği olan ilaçlardır ve bu ilaçların dozları kişiye özeldir. Doktor size o ilacı verir ve siz 15 - 30 gün aralıklarla kan serum değeri için kan tahlili yaptırırsınız. Doktorunuza bu değeri söylemek zorundasınız. Eğer 1 2 ay test yaptırmayıp hala en yüksek dozda o ilacı kullanırsanız zehirlenirsiniz. Bu zaten prospektüsünde yazar. Farkındalığı olan her Bipolar hasta bazı özel ilaçların kandaki değerlerini hep doktorun istediği seviyede tutmak zorundadır. Eğer siz gerekli olan zorunluluk olan bu kan testini yaptırmazsanız zehirlenebilirsiniz.

Dilara

Yazılanlarda herhangi bir tutarsızlık yok bu sizin düşünceniz, tekrar tekrar okuyun belki o zaman ne demek istediğimi anlarsınız. Neticede burası bir hayır kurumu değil beyefendi maddiyatla konunun hiç ilgisi yok ama yine de siz bilirsiniz.

Havva sonuçtan hiç memnun değil

Psikiyatrist Dr. Mustafa Reyhancan Yanlış Tanı Ve İhmal Edilen Hasta Deneyimi

06 Nisan 2025 10:31
Zöhre sonuçtan hiç memnun değil

Uzm. Dr. Reha Soylu Yetersiz İletişim Ve Beklenmedik Tedavi Kesintisi

24 Ekim 2024 10:44