Oğuz sonuçtan hiç memnun değil

İBB, İETT Otobüs Sorunu (Aylardır)

Oğuz
29 Ağustos 2023 09:40

Aylardır ilk kalkış durağı Kozyatağı olan 19E hattından ve bu hattın organizasyonunu yapan kim varsa hepsinden şikayetçiyim. İBB, İETT ve ÖHO'leri; kim varsa soruşturulmalı. Ben genelde hafta içi 08:10, 08:20, 08:30 araçlarına biniyorum. Sorunda şu ki: bazen 1 ya da 2, hatta nadir de olsa 3 sefer iptal ediliyor. Hal böyle olunca da insanlar birikmeye başlıyor, abartısız söylüyorum 50-75m kuyruk oluşuyor tek sıra, ip gibi. Neyse ki insanlarımız düzenli sıra yapıyor. Ama 2-3 araçlık insanı 1 araca sığdıramazsınız! İnsanı şartlarda yolculuk etmek, zamanında işe gitmek istiyoruz, düzgün ve kaliteli hizmet istiyoruz. Araçlara düzenli bakım yapılmalı ki arızalanmasın. Araçlar eskiyse yeni otobüsler alınmalı. Yedekte otobüs olmalı, iptal olanın yerine girebilmeli. Şoför eksikse şoför alınmalı, eğitimi eksikse eğitim verilmeli. Gerekiyorsa seferler arttırılsın. İstatistik tutun bir ortalama çıkacaktır hafta içi sabahleyin kaç kişi kullanıyor diye, yapay zeka kullanın. Modelleme yapın. Teknolojiyi kullanın ki fazla insan olan yere ek sefer koyabilin, ya da az yoğun yerdeki otobüs seferlerini azaltırsınız. Verimlilik böyle artar. İBB den ve İETT den çözüm istiyoruz, 16 milyon İstanbul'lu için konuşuyorum. Lafla değil, icraatınızı görelim. Arka planda bu iptal edilen otobüs seferlerinin sebebi belli, başka yerde bir araç arızalanıyor muhtemelen, onun yerine 19E'nin bir seferini oraya kaydırıyorsunuz. E orasını kurtaracağız diye bizim kullandığımız sefer niye alınıyor/iptal ediliyor? Öncelikle düzenli bakımlar ve yanı sıra "yedek otobüsler" bu yüzden önemli! Genel bir sorun bu, tüm İstanbul için trafik modellemesi, yolcu yoğunlukları tutulmalı, istatistik çıkartılmalı, derin öğrenme algoritmaları ile yapay zeka desteği alınmalı. Verimlilik arttırılmalı. Yedek otobüs bile olsa yine verimli kullanılmalı. Acilen bu geliştirmeler yapılmalı! Kozyatağı durağındaki yığılmayı videodan görebilirsiniz.

Ozan
14 Şubat 2024 17:36