BYD Auto Byd Seal U DM-i Araç Teslim Gecikmesi

28 Eylül 2024 00:1794.971

Byd markasının Türkiye’de yatırım yapacağına dair duyumlar aldıktan sonra, 26.07.2024 tarihinde yapılan ÖTV düzenlemesiyle %80 olan ÖTV’nin %30’a düşmesiyle birlikte yaklaşık %50’lik bir indirim sağlandığını öğrendim. Bu süreçte, byd Seal u DM-i’nin ilan sitelerinde sıfır kilometre fiyatı 2 milyon 150 bin lira olarak belirlenmişti.

Bu fırsattan yararlanmak amacıyla, 31.07.2024 tarihinde Sakarya’daki bayiniz ile iletişime geçerek, byd Seal u DM-i aracı satın almak için bayinin talep ettiği 1.000.000 TL peşinatı gönderdim. Bana, aracın Eylül başında teslim edileceği bilgisinin verilmesi, sürecin hızla ilerleyeceği umudunu taşıyordum. Ayrıca, aracın tahmini satış fiyatının 1.750.000 TL civarında olacağı öngörülüyordu; bu nedenle araç bedelinin %58’ini peşin olarak yatırmıştım.

Ancak, byd ile süreç hiç de umduğumuz gibi gitmedi. Eylül başı, Eylül ortası ve Eylül sonu derken, şimdi Ekim başında araçların teslim edileceği belirtiliyor. Bu sürekli erteleme durumu, beni ve diğer tüketicileri derin bir belirsizlik içinde bıraktı. Global bir markanın Türkiye’de yatırım yapacak olmasıyla ilgili yapılan yayınların, tüketicileri yanıltarak zarara uğratma riski taşıdığı gerçeği beni rahatsız ediyor.

Gecikmenin arkasında yatan gerçek nedenler, biz tüketicilere yeterince açıklanmıyor. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi, üretim sürecinde mi sorun yaşıyor? Çin’den Türkiye’ye araç getirmek bu kadar uzun sürer mi? Araçların Türkiye’ye geldiğini öğrendiğimde, Derince Limanı’nda 35-40 gündür beklediğini tespit ettim. Bu durum, şirketin gümrük vergilerinden muafiyet almak için stratejik bir plan yaptığına işaret ediyor; yani ithal edilen hibrit modelin %40 gümrük vergisi ödememesi için yatırım teşvik belgesi çıkarılması bekleniyor.

ÖTV + Gümrük vergisi indiriminin ardından araç fiyatının çok düşmesi beklenirken, bu avantajın tüketicilere yansıtılmaması durumu oldukça kaygı verici. Yatırdığım 1.000.000 TL’nin, bu süreçte yaklaşık 85.000 TL faiz kaybına uğramış olması, ciddi bir maddi zarar oluşturmuştur. Türkiye’de yıllardır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ALJ Pazarlama ve Satış a. Ş.'nin byd markasını bu şekilde tüketici gözünde değersiz kılmasını anlamakta güçlük çekiyorum.

Bu süreçte, çok fazla peşin para vermiş olmanın getirdiği kaygı ve hayal kırıklığıyla BYD’ye olan sempatim azalmıştır. Araç teslimatının sürekli ertelendiği bu durumda, yaşanan belirsizlik beni endişelendiriyor.

Yorumlar(24)

Ergun
Ergun
2 Kasım 2024 22:05

Son durum, byd nin 4 Kasım'da yapılacak olan lansman açıklaması 15 Kasım'a ertelenmiştir. Araç teslimatları Kasım ayı sonunda yapılmaya başlanacaktır. Bilgilerinize sunulur.

25 Ekim 2024 10:02

Kimseye bilgi verildimi? Geçtiğimiz hafta beni bayi aradı teşvik imzalanmış resmi gazetede yayınlanmasını bekliyoruz diye ama şimdi bir ses seda yok bekliyoruz sizlerde herhangi bir bilgi var mı?

12 Ekim 2024 15:47

Herhangi bir gelişme var mı acaba yoksa 04.11.2024 tarihini mi bekleyeceğiz?

Halil
Halil
3 Ekim 2024 10:34

Adem bey merhaba Aynı şekilde bizde byd sandıkçı Sakarya bayisine ağustos ayının hemen başında 1 milyon tl kapora yatırdık. Şimdi araç ile ilgili sorular sorunca suçlu oluyoruz. Ancak kapora alınmadan önce temmuz aylarında gün aşırı birkaç kere aranıp bakın sıra çok var hemen kaporayı gönderirseniz mağdur olmazsınız diyen kendileri idi. Şimdi ise bu mağduriyeti söylediğimizde durumun bizden değil bakanlıklarla alınacak olan gümrük teşvik belgesinin imzalanmadığından olduğu söyleniyor. Ancak bu kadar kişinin mağdur edilmesi byd gibi bir firmanın ülkemizde yapacağı yatırımı ve daha sonrasında yaşanacak sıkıntılarda destek olmayacağının ön gösterimini yaşıyoruz.

İbrahim
İbrahim
3 Ekim 2024 08:34

Bu belirsizlik bizler gerçekten çok düşündürüyor, araç tesliminde arıza v. S. Sıkıntıda bu şekilde bizleri mağdur edecekler gibi görünüyor.

Gökhan
Gökhan
2 Ekim 2024 19:31

Kaporayı geri iade istedim. Dün gittim SsangYong Torres evx aldım. Bugün teslim ettiler. Byd beklesin bakalım. 30 Nisanda yatırmıştım kaporayı.

2 Ekim 2024 19:18

Herhangi bir geri bildirim ve/veya tarih öğrenebildiniz mi?

Ozlem
Ozlem
2 Ekim 2024 17:49

Biz de aynı sorunu byd attı 3 ile yaşadık, teknik onayı olmayan araç satılmış ve şu an da da onay alamıyorlar, biz siparişi iptal ediyoruz.

30 Eylül 2024 14:44

Şu şekilde bir açıklama bile yapsalar yeterli olacak ama otomatik mesajdan ve konuşmalardan başka bir şey söylemiyorlar. Teşekkür ederim. İyimi yaptık kötümü bilmiyorum ama byd nin peşine düştük bekliyoruz. Yazık gerçekten şu yaşanan duruma ve mağduriyetlere. Yakışmıyor böyle firmalara piyasaya girmeden sıfır güven kazanıyorlar!

30 Eylül 2024 13:24

Adem Bey süreci o kadar güzel özetlemişiniz ki ortalama sizinle aynı durumdayım bayi çalışanları Global'den alamadıkları bilgileri paylaşamadığı için iyi niyetle yaklaşmaya çalışıyor ama gerçekten süreç can sıkmaya ve can yakmaya başladı. Size iletilen tahmini teslim ve fiyat açıklanma süresi nedir öğrenebilir miyiz?

Araç Teslimatında Fiyat Artışı Ve Sözleşmeye Uyulmaması

Ferhan
Ferhan
28 Temmuz 2025 16:417.231

2025 Temmuz ayı başında BYD Seal 1.5 DM-i model araç için Hizel Otomotiv (BYD Yetkili Bayii) ile iletişime geçtim. Firma...

1 Destek2 Yorum

Teslimat Süresi Ve Fiyat Garantisi Konusunda Yaşadığımız Belirsizlik

27 Haziran 2025 14:1317.710

Samsun BYD Sam Oto'dan 19 Haziran 2025'te BYD Seal U DM-i aracı için anlaştık. Anlaşmadan önce tahmini teslimat süresi h...

3 Destek

Veysi
Veysi
6 Ağustos 2025 13:4128.640

26.06.2025 tarihinde Batman Oğuzcan Otomotiv byd bayisinden byd Seal u DM i model araç için talepte bulundum. 08.07.2025...

3 Yorum

Tümünü Gör
Byd Yedek Parça Sorunu

Byd Yedek Parça Sorunu

Adem
Byd Muhatap Arıyorum, Cevap Alamıyorum!

Byd Muhatap Arıyorum,Cevap Alamıyorum!

Selçuk
Byd Seal U DM-I Sıfır Araç Boyalı Çıktı

Byd Seal U DM-I SıfırAraç Boyalı Çıktı

Hakan
BYD 2025 Trafiğe Çıkışlı Atto 3 Gıcırdama Sorunu!

BYD 2025 TrafiğeÇıkışlı Atto 3 Gıcırdama Sorunu!

Pınar
Byd E-posta Harf Hatasından Dolayı Giriş Yapamama!

Byd E-posta HarfHatasından Dolayı Giriş Yapamama!

Oguzhan
Byd Motor Arızası Işığı Yandı 15 Günde 3 Defa!

Byd Motor ArızasıIşığı Yandı 15 Günde 3 Defa!

Özgür