26 Nisan 2024 08:089.464

Türk Hava Yolları'nın güvenlik için yetki verdiği Gözen Security firması, tüm evraklarımın eksiksiz olmasına rağmen 23 Nisan tarihli Havana uçağına beni almadı. 23 Nisan 02:00'deki İstanbul - Havana uçuşu için tam 6 ay önce rezervasyon yaptırdım. Bunun akabinde sigorta, Küba vizesi, Küba gümrük beyan formu, gidiş-dönüş biletleri, ödenmiş otel rezervasyonumu hazırladım. Ancak buna rağmen kontuar önüne gittiğimde Gözen Security firması pasaportumu inceleyerek 10 farklı ülkeye giriş çıkış yaptığımı fakat pasaportta ABD vizesi aradıklarını söyledi. Ancak Türk Hava Yolları'nın resmi duyurularında böyle bir şartın olmadığını biliyordum. Eğer böyle bir şart varsa, o halde Türk Hava Yolları neden hâlâ Güney Amerika'ya uçak bileti satıyor? Veya duyurularında neden 'ABD vizeniz yoksa hiç masraf yapmayın' demiyor? Bu soruları sorduktan sonra ilgili güvenlik görevlilerine uçuş iptali açıklamasına 'Pasaportunda ABD vizesi bulunmadığından' yazılmasını istedim fakat bunu yazamayacaklarını, bunun yerine 'gidiş-dönüş bileti aynı PNR kodu altında değil' açıklaması yazacaklarını söylediler. Oysaki bu bilgi de Türk Hava Yolları'nın resmi duyurusunda yok ve bu bileti tam 6 ay önce almıştım! Aynı zamanda 'eğer Türk Hava Yolları uçağa alma riskini kabul ediyorsa biz de sorun çıkarmayız' ifadesini kullandılar ancak konuştuğum Türk Hava Yolları görevlisi kendilerinde böyle bir yetkinin olmadığını belirtti. Bunun yanı sıra uçuşa alınmayan diğer kişilerin ABD vizelerinin olduğunu, PNR kodlarının da aynı çatı altında olduğunu, buna rağmen uçuşa alınmadıklarını öğrendim. Yani söylenen bahaneler tamamen yalan! Küba Başkonsolosluğu ile görüştüğümde de ülkelerinin böyle bir kısıtlamaya gitmediğini, gelen misafirleri geri göndermediklerini, bu uygulamanın tamamen Türk Hava Yolları'na özel bir durum olduğunu ve Güney Amerika'ya uçuş yapan diğer havayolları ile herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade ettiler.

26 Nisan 2024 09:50 (Şikayetten 1 saat sonra)

Merhaba Erhan Bey, Uçuşunuzla ilgili şikayetinizi/talebinizi içerir şekilde göndermiş olduğunuz bildirim tarafımıza ulaşmış olup, geri bildiriminiz ve ayırmış olduğunuz zaman için teşekkür ederiz. Bildiğiniz üzere uçak biletinize konu taşıma sözleşmesi yolcu olarak sizinle taşıyıcı havayolu şirketi arasında kurulmaktadır. Şirketimiz, taşıyıcı havayolu olarak THY adına, uçuş öncesi güvenlik kontrollerinin sağlanması amacıyla görevlendirilmiş olup, söz konusu kontrolleri tamamen varış yeri ülkesi kuralları ve uygulamaları dahil, uluslararası kurallara göre taşıyıcı havayolu olarak THY’nin belirlediği kural ve talimatlara uygun olarak yapmaktadır. Şirketimizin görevi, yolcuların varış yeri ülkesinden deporte edilmemesi ve hem yolcunun hem de havayolunun mali yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması, dolayısı ile hem yolcunun hem de havayolu şirketinin mağdur olmaması için, havayolu şirketi adına, uluslararası kurallar, varış ülkesindeki kurallar, uygulamalar ve hassasiyetler gözetilerek ön inceleme yapmak ve havayolu şirketine yolcunun yukarıdaki söz konusu gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı hakkında ve varsa olası riskler hakkında bilgi vermektir. Herhangi bir yolcunun uçurulması veya uçurulmamasına ilişkin nihai karar, Şirketimize ait olmayıp, tümü ile havayolu şirketine aittir. Bu nedenle, şikayetinizi/talebinizi, taşıma sözleşmenizde taşıyıcı taraf olan Türk Hava Yolları A.O’nun adresine göndermeniz gerektiğini hatırlatırız. Gerekli geri dönüş, size taşıyıcı havayolu tarafından yapılacaktır. Bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla, Gözen Security Services

Erhan
26 Nisan 2024 10:22

Merhaba, cevabınız için teşekkürler. Fakat bazı konularda sizinle çalışanlarınızın arasında tutarsızlık mevcut. 1) öncelikle Küba başkonsolosluğu ile görüştüm ve kendilerinin böyle bir uygulamaları olmadığını, kimseyi deport etmediklerini, gümrük kapısında ek kontrollere tabi tutulmadığını, diğer havayolları ile gelen yolcuların sorun yaşamadığı beyan edildi. 2) şahsımla ilgili öncelikli riskin pasaportumda ABD veya schengen vizesinin olmaması bahane gösterilirken, neden “o halde açıklamada bunu belirtin” dediğimde “öyle bir açıklama yazamayız, ek güvenlik kontrolleri nedeniyle” yazalım diyorlar? 3) eğer ki nihai karar THY’de ise o zaman güvenlik ekipleriniz “THY supervisorları ile görüşün onlar sizi uçağa almayı kabul ediyorlarsa, bu riski alıyorlarsa, biz de izin veririz” dediklerinde THY ekipleri ile görüştüğümde ise “öyle saçma yönlendirme mi olur? Biz zaten yetkiyi kendilerine verdik, bizim öyle bir yetkimiz yok” diye yanıt veriyorlar? Ayrıca ekipleriniz yanlış yönlendirme yapıyor. ABD ve schengen vizem olmadığı bahane ediliyor ancak ABD ve schengen vizesi olanlar dahi uçağa alınmıyor. Bu yetmediği gibi aylar, yıllar önce rezervasyonu yapılan biletlerin PNR’i aynı kod altında değil diyerek bazı kişileri geri gönderiyorlar. Cezai ücreti ödeyip aynı PNR altında biletleyip döndüklerinde yine uçuşa kabul edilmiyorlar.

Yorumlar(5)

2 Aralık 2025 01:37

Merhaba, sadece THY mi bu kuralı uyguluyor, İstanbul'dan qatar veya Fas havayolları ile gidilirse yine bu güvenlik şirketi uçağa almaz mi

9 Aralık 2024 23:29

Merhaba tazminatı nasıl alabildiniz acaba

21 Mayıs 2024 17:12

Siz gidebildiniz mi acaba bende kolombiyaya gidemedim gittiyseniz nasıl gittiniz söyler misiniz

Uçağa Keyfi Olarak Alınmadık Mağduriyetimiz Giderilsin

28 Mayıs 2025 19:554.282

25.05.2025 tarihli İstanbul – Havana aktarmalı Türk Hava Yolları (TK0195) uçuşumuz sırasında ailemle birlikte ciddi bir ...

3 Yorum