Resul sonuçtan hiç memnun değil

09 Şubat 2024 21:17

2022 Nisan'ında ödediğim ücret karşılığında Mayıs'ta başladığım eğitim programını Aralık'ta tamamlayıp, 2 aylık staj sürecini de bitirdim. Eğitim, internet üzerinde ücretsiz olarak bulunabilecek içeriklere sahip olup, webinarlarda bahsedilenin aksine yalnızca temel seviyede bir eğitimdir. Derslerde anlatılanları anlayabilmek için ek kaynakları araştırmak gerekmektedir.

Eğitim ve istihdam süreci, reklamlarda ve atölye çalışmalarında belirtilenden oldukça farklı ilerlemektedir. Atölye çalışmalarında haftada bir gün etüt yapıldığı ifade edilse de, eğitim boyunca sadece birkaç kez etüt gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, sözleşmede yer almasına rağmen mentörlük desteği sağlanmamıştır ki bu, yaşanan olumsuzluklardan sadece birkaçıdır.

Bilgisayar veya mühendislik dışı bir alandan mezun olduğum için başvurularıma geri dönüş alamadım. Sözleşmede yazılı olan ve eğitim sonrası kurum tarafından sağlanması gereken en az dört iş teklifi de bana ulaşmadı. Hatta, özgeçmişimi güncellemem gerektiği konusunda ilk telefon 9 ay sonra yapıldı.

Yani 9 ay boyunca özgeçmişim bile kontrol edilmemiş ve kendi başıma iş bulmam beklenmiş. Sürecin sonlarına doğru, zaman kazanma ve oyalama amaçlı başka bir dil öğrenirsem iş teklifleri alabileceğim söylenmiştir. Eğitim aldığım dil üzerine iş araştırdığım ve yeni bir dil öğrenmeye zamanım olmadığı için bu teklifi reddettim.

Daha sonra kendi yazılım birimlerinde bir iş teklifi sunuldu ve zoraki yapılan mülakat esnasında eğitimin temel seviyede olduğu, işlerin yoğun ve stresli olduğu, kendini geliştiremeyenlerle yolların ayrıldığı gibi konular dile getirilerek sanki işe alınmamak için mülakat yapılmış gibi bir izlenim verildi.

Sonucu bir-iki gün içinde öğreneceğim söylendi fakat bir ay sonra ben sorduğumda sonucu öğrenebildim. İstihdam konusunda yapılan tek şey, özgeçmişimi normalde de başvurabileceğim firmalara göndermek ve onlardan yanıt beklemek oldu. Eğer süreç bu şekilde ilerleyecekse, neden kendim iş bulamayayım?

Sitelerinde, reklamlarda ve webinarlarda bahsedilen istihdam garantisi, eğer sadece benim çabalarımla sağlanacaksa, neden bu garanti veriliyor ve piyasadaki en yüksek ücretli eğitime neden katılıyorum? Sözleşme şartlarına uymamalarına rağmen ücretimi talep ettiğimde, yönlendirmelerimin devam ettiği ve boş yere masraf yapıldığı söylendi.

Ancak yasal sürenin son gününde, güncel ücretimin çok altında bir miktar ödeme yapılarak kursiyere verilen önem bir kez daha gösterildi. Paramın bir kısmını geri alabildim ama 18 ayımı kaybettim.

28 Şubat 2024 12:28 (Şikayetten 18 gün sonra)
02 Nisan 2024 18:01

1/4 “…bize talep gelen firmaların isterleri doğrultusunda uygun olan pozisyonlara yönlendirmelerimiz devam etmektedir.” Bu cümle ile aslında istihdam konusundaki politikanızı net bir şekilde itiraf etmişsiniz. Yani aday size gelen firma taleplerine uygun değilse “yönlendirme” diyerek abarttığınız, aslında adayın kendisinin de başvurabileceği işlere CV filtreleyip gönderme işini yapmıyorsunuz. Aldığım eğitimin, öğrenme kapasitemin, motivasyonumun “yönlendirilebilmem” için hiçbir değeri yoksa, sadece CV’me göre yönlendirileceksem neden sizden bu eğitimi sizden alayım. Verdiğiniz eğitim yazılım geliştirme birim müdürünüzün de mülakatta dediği gibi temel seviye bir eğitim, ve siz dahi sizden eğitim almış bir kişiyi kapasite ve yeteneklerine göre işe “yönlendirmiyorsunuz”. Hatta kendi teklif ettiğiniz iş için bile verdiğiniz eğitimden ziyade “kendi isterlerinize” uygun olmadığım için reddediyorsunuz. Web sitenizde, atölyelerde, çeşitli platformlarda vurgulayarak belirttiğiniz sözde “istihdam garantisi” de aslında istihdam garantisi olmayıp kendi haline bıraktığınız adayın sektör içi ya da dışı bir şekilde kendi iş bulmasıyla nihayetlenmediği durumda zorla yaptığınız ücret iadesinden ya da kredi ödemesinden ibaret ise neden çok daha fazla ödeyerek sizden bu eğitimi alayım ki? Eğitimin eksiksiz tamamlandığından bahsetmişsiniz ama mesela grubumuzun React eğitiminin eksik kaldığından bahsetmemişsiniz. Talep halinde etüt olduğundan bahsetmişsiniz ama atölyelerde bunun talep halinde olduğunu söylemediğinizden, talep edildiğinde 1 hafta 10 gün sonraya etüt koyulduğundan dolayı konular ilerlediği için verimsiz olduğundan ya da başka gruplarla ortak etüt yapıldığı için istenen faydayı sağlayamadığından dolayı talep etmediğimizden bahsetmemişsiniz. Eğitim içeriği ya da eğitmenlerle ilgili olumsuz yorum olmadığından bahsetmişsiniz ama eğitmenimizin çok hızlı anlattığı için ankette bildirdiğimiz bu durum sonucunda sonraki birkaç günlük süreçte dersin insicamını aksatacak kadar yavaş anlattığı için sonraki anketlerde bu durumdan bahsetmediğimizi, grubumuz nezdinde eğitimde kaçırdığımız noktaları sonradan kayıttan izleyerek tamamladığımızdan bahsetmemişsiniz.

02 Nisan 2024 18:02

2/4 Mezunların %95’inden fazlasının istihdam edildiğinden bahsetmişsiniz ama bunların %99’undan fazlasının kendi başvurdukları işlere girdiklerinden bahsetmemişsiniz. Sözleşmedeki taahhüdünüz gereği işe yerleşememiş adayların ücret iadesi ya da kredi ödemelerini yaptığınızdan bahsetmişsiniz ama sözleşme süresinin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen iade yapmadığınızdan, iademi alabilmek için ihtar çekmek zorunda kaldığımdan, buna rağmen yasal sürenin son gününde iade yaparak gösterdiğiniz iyi niyetinizden (! ) ve bu tutarın güncel kurs ücretinin çeyreğinden daha azına tekabül ettiğinden bahsetmemişsiniz. Sözleşme süresi dolduğu halde geleceklerini ipotek altına alarak umut sattığınız, sözde iş garantisi vaat ettiğiniz kişilerin iş bulamadıkları sürede sizden “yönlendirme” yapılacak ümidiyle, kredileri ödensin diye seslerini çıkartamadığından bahsetmemişsiniz. Sözleşmedeki taahhüdünüzü yerine getirdiğinizden bahsetmişsiniz ama web sayfanızda da halen yazan ve sözleşmede yer alan mentörlük uygulamasını sözleşmenin aksine herhangi bir yazılı bildirimde bulunmadan kaldırarak sözleşmeyi ihlal ettiğinizden bahsetmemişsiniz. İş arayışı devam eden adayları yönlendirmelerinizin devam ettiğinden bahsetmişsiniz ama tarafıma sözleşmenizde taahhüt ettiğiniz “asgari 4 adet iş görüşmesi” ni dahi sağlayamadığınızı ve bununla alakalı “yönlendirmelerimin devam etmesi” dışında herhangi bir şey yapmadığınızdan bahsetmemişsiniz. Yukarıda da belirttiğiniz gibi “talep gelen firmaların isterlerine” uygun bir aday olmadığım için, sözleşme süresinde 4 iş görüşmesi ayarlayamamış kurumunuzun, bundan sonraki süreçte çıkabilecek uygun iş fırsatları için iletişime geçeceğini beklemek yumurtada kıl bitmesini beklemek olur. Kursiyerin bir şekilde sözleşme şartlarının aksi hareketinde kursiyer aleyhine cezai şart uygulayan kurumunuzun, istihdam edilmeme dışındaki sözleşme şartlarını ihlal ettiğinde herhangi bir cezai yükümlülüğe girmediğinden bahsetmemişsiniz. Kaldı ki geri ödediğiniz iade ya da kredi tutarı da enflasyondan dolayı devede kulak kaldığından çok da cezai bir yükümlülük sayılmaz.

02 Nisan 2024 18:04

3/4 Kendi sözde iş teklifinize yaşım dolayısıyla olumsuz döndüğünü görüşmemizde belirtmiştiniz, ama iş teklifi yapılırken yaşım bilinmiyor muydu, 2 ay boyunca yaşımı mı hesaplamaya çalıştığınız için farklı gerekçelerle oyalayarak dönüş yapmadığınızı belirtmemişsiniz. Yaş sebebiyle sizin dahi tercih etmediğiniz, sözleşmede verdiğiniz taahhüdü yerine getirmediğiniz adayı eğitime niye kabul ettiğinize verdiğiniz “eğitim hakkı” cevabı sadece kendinizi inandırıp ikna ettiği gibi, bu “eğitim hakkı” Full-Stack Developer eğitimi için 35 yaş üstü veya sayısal dışında mezuniyeti olan yahut üniversite okumayan adaylar için neden geçerli değil belirtmemişsiniz. Webinarlarda üstünde durduğunuz, görüşmemizde de anlattığınız ve benim kayıt olduğum dönemden beri süregelen mitolojik bir efsaneye dönüştüğü için inandırıcı olmayan “yakın tarihte bir mezunun afaki ücretle yurt dışı teklifi kabul etmeme” durumundan bahsettiniz ama, doğru olsa bile binlerce mezun içinden 1-2 münferit hadiseyi sanki bütün mezunlar benzer maaş ve pozisyon skalasında çalışıyor algısı oluşturmak için anlattığınızdan bahsetmemişsiniz. Hatta 26 yıllık sektörün lideri (! ) konumundaki bir firmanın önce sözde iş teklifi yapıp,1-2 gün içinde dönüş yapılır deyip, 2 ay oyalayıp halen istihdam edilmediğimde zoraki olarak “yaş” bahanesi ile olumsuz dönüp, “bir tanıdık/yakınınızın yanında gerekirse düşük ücretle bir müddet çalışın” telkininizden webinarlarda, atölyelerde bahsedemeyeceğiniz gibi burada da bahsetmemişsiniz. Kariyer danışmanının da oyalama taktiği olarak PHP öğrenme hususunu görüp arttırarak Phyton eğitimi teklif ettiniz ama alacağım eğitimlerin, öğreneceğim dillerin CV’mde yer kaplamak dışında istihdam edilmeme katkı sağlayıp sağlamayacağından, ya da yaşımı küçültmeye yarayıp yaramayacağından bahsetmemişsiniz. Aldığım eğitimin bana kattıklarından bahsettiniz ama bu eğitime rağmen işe giremediğimden, eğitiminizin ve sertifikanızın, kurmaca ya da seçmece webinarlarınızda bahsedilenin aksine aslında hiçbir işe yaramadığından bahsetmemişsiniz. Ve çarpıtılmış verilerle ve algı yönetimiyle bu kişilerin paralarını ve daha da önemlisi hayatlarının geri ödeyemeyeceğiniz 18 ayını (ç) almak umut tacirliği değilse nedir? Müşteri memnuniyeti (! ) sağlama kisvesi altında kendi imajınızı ve oluşturduğunuz algının devam etmesi için harcadığınız çabayı sözleşmeye uymaya harcasaydınız bu kadar takla atmanıza gerek kalmazdı.

02 Nisan 2024 18:05

4/4 Özet olarak; Mentörlük-kaldırıldı ama aramızda kalsın, Kariyer danışmanlığı- c# öğrendin ama olmazsa bir de PHP öğren, hatta Phyton veriyim abime, müessesenin ikramı, İstihdam garantisi- duymamış olayım, yok öyle bir şey hem paranı verdik ya geri, Yönlendirme- firma isteri her şeydir eğitim hiçbir şey, Anketler-aman tadımız kaçmasın ali rıza bey, Eğitim- son teknoloji bilin, çaktırmayın, eleştirmeyin, eleştirmeyi teklif dahi etmeyin, 4 iş görüşmesi- millete dağıtırken seni unutmuşuz, bir dahaki sefere artık, Staj-NAYLON, … Bilge Adam denince her defasında aklıma bu geliyor: Temel bir gün parmağını camla keser. Telaşlanarak civarda yeni kurulan aile hekimliğine gider. İçeri girince karşısına iki kapı çıkar. Birinde hastalıklar diğerinde yaralanmalar yazmaktadır. Hemen yaralanmalar yazılı kapıdan girer. İlerlerken önüne iki kapı daha gelir. Birinde kanamalı diğerinde kanamasız yazmaktadır. Hemen kanamalı yazılı kapıdan girer. Biraz daha ilerleyince yine iki kapı görür. Birinde hayati önemde olan diğerinde hayati önemde olmayan yazmaktadır. Hemen hayati önemde olmayan yazılı kapıdan girer ve kendini bir anda sokakta bulur. Eve gidince hanımı Fadime, Temel'e sorar : ─ Uyyy Temel! Sana iyi baktular mu? Temel de cevap verir : ─ Hiç bakmadular ama organizasyon harika.

Eda
Eda

Noktasından virgülüne o kadar doğru ki. Şu an baktığımda daha iyi anlıyorum, YouTube'da bile bulunabilecek ders içeriklerini temel seviyede göstererek yazılımcı yetiştirebileceğini sanıyorlar, hiçbir faydasını görmediğim bir hizmet için üç yıl borç ödemek. Tek bir iş görüşmesi ayarlanmadı. Ben de sonuna kadar gideceğim avukatımla birlikte

Merve
Merve

Çok üzücü bir durum gerçekten çok geçmiş olsun. Sizi o kadar iyi anlıyorum ki... Mutlaka bir kulp buluyorlar. Bana da öyle senaryolar yazdılar ki en sonunda ücretsiz staj bile yaptırdılar! Hak hukuk dillerine pelesenk olmuş ama kendileri uygulamaya gelince o kadar uzaklar ki! Nerede derslerde siyaset yapan hocalar nerede insanları mağdur eden şirket düzeni...

Mehmet sonuçtan hiç memnun değil

Smartpro Bilgisayar Akademisi Yazılım Kursunda Verilmeyen Eğitim ve İletişim Sorunları

23 Haziran 2025 18:04
Gizem sonuçtan hiç memnun değil

24 Temmuz 2023 18:53
Burhan sonuçtan memnun değil