TMMOB'nin Sözde Asansör Denetimleri!

Hidayet
04 Eylül 2024 23:15

İstanbul Kadıköy Caddebostan semtindeki 5 (beş) yıllık 10 katlı bir binanın (Hamam Sok. H*** Apt No: ***) yöneticisiyim. Binada 2 adet Kone marka son model asansörümüz bulunmaktadır. Finlandiya malı bu asansörlerde, acil durumlar ve güvenlik için alarm dahil her türlü teknik donanım mevcuttur. Ayrıca her ay Kone firması ile yıllık sözleşmemiz çerçevesinde asansör başına beş bin küsur tl bakım ücreti ödeyip aylık servisleri firma tarafından muntazaman yapılmaktadır.
Bir yıl önce (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası yetkilisi mutat kontrolü yaptığında (geçen sene 3432 TL ödemiştik) asansörlere sim kart ile çalışan yaklaşık 50 bin TL'lik ithal bir cihaz (KRM) takılmasının yönetmelik gereği zorunlu olduğunu bildirip yeşil etiketimizi maviye dönüştürmüştü. Söz konusu parçayı hemen Kone firmasından alıp taktırdık. Cihaza takılacak sim kartı da, telefon firmasından yeni hat açtırarak bugün (4 Eylül 2024) gelen TMMOB yetkilisine verdik. Ancak ilgili, 2-3 dakikalık ziyaretinde bu sim kartın şahıs adına değil apartman adına iki adet olması gerektiğini bildirip mavi etiketi çıkartarak 4 aylık süre tanıyan sarı etiketi asansörlere yapıştırdı. Şimdi telefon firmasından yeni bir masraf ile bir hat daha açtırılacak, sim kartlar alınacak ve 4 ay içinde yeniden gelecek TMMOB yetkilisine verilecek! Tabii TMMOB'ye yeniden sonu sıfırlarla biten miktarda harç ödeyip sonra da asansörlere yeşil etiket takıldı diye sevineceğiz! Eğer yeni bir sorun yaratılmaz ise...
Yüz binlerce bina bulunan İstanbul'un yapı stoğu ve buralarda kullanılan asansörlerin durumu ortadadır. Çoğunluğu eski ve perişan bu binalardaki asansörlere böyle sofistike bir cihazın nasıl monte edileceğini, sim kart takılacağını ez cümle bunların böyle Zorlu bir sınavdan geçip yeşil etiketi nasıl aldığı veya alabileceğini anlamak gerçekten mümkün değildir?
TMMOB'nin, yönetmeliklerden kaynaklanan yetkilerini maalesef iyi niyetten uzak şekilde kullandığını ve yukarıdaki örnekte olduğu gibi, son model asansörlerin denetimini adeta ek gelir kapısı haline getirdiğini düşünüyorum.

TMMOB Her Yıl Aldığı Yüksek Meblağda Asansör Kontrol Ücreti Haksızlığı

Hello
11 Eylül 2024 11:31

Makine Mühendisleri Odası Binamızın Düzenli Kontrolü Yapılan Asansörüne Kırmızı Etiket Verilmesi

24 Haziran 2025 14:10

Makina Mühendisleri Odası Mmo Haksız Gelir