BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) Vergisi Ödenen Telefon Kayıt Dışı Görünüyor

26 Temmuz 2023 15:18

Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır. Cihazın kayıt ücretini ödemem için beni yönlendirdiği yerden otomatik olarak karşıma gelen 6.091,30 TL ücreti 07.07.2023 tarihinde ödedim. Sistem üzerinden aldığım dekont üzerinde bulunan bilgiler ; Vergi Türü 9151- yolcu ceptel (Yolcu Beraberinde getirilen cihazlara ait kullanılan vergi kodu) IMEI No: 350056593974924 (Vergisi yatırılan Cihaza ait IMEI numarası) Borç : 6.091,30 TL (cihazın kullanılabilmesi için e devlet üzerinden girdiğim pasaport, kimlik, ve cihaz bilgileri girişi sonrası tahakkuk eden yasal vergi tutarı) Yukarıda bahsi geçen konu ile ilgili yaptığım ödeme beraberimde getirdiğim cihazımın kaydı için olup bahsi geçen tutar ödenmiştir. Ödeme sonrası hiçbir şekilde başka bir işlem daha yapılması konusunda uyarı karşıma gelmemiş olup vergi ödemesini yaptıktan sonra cihazımın kayıt işleminin tamamladım. Fakat daha sonra e devlet üzerinden yaptığım işlemi kontrol ettiğimde cihazın kayıtlı olmadığı yönünde uyarıyı gördüm ve bu durumu araştırmak için BTK yı defalarca aramama rağmen ulaşamadım. Kendi imkanlarımla çevremden edindiğim bilgiye göre kayıt işlemimin tamamlanmadığını yeni rakamı ödeyerek eski ödediğin tutarı geri alabilirsin gibi bir şeyler söylediler. Vergisini ödediğim kazanılmış bir hakkımın yok olması, elimden alınması kabul edilir. Bir durum değildir. Kayıt işlemini bir vatandaş olarak eksik veya tamamlamadığımı bilmem mümkün değil bu tamamen teknik bir durum madem sadece para yatırmak yeterli değildi. Neden sistem uyarıda bulunmuyor. Bu vergi hangi amaçla alındı o zaman, neden dekont üzerinde cihazın IMEI numarası ve şahsıma ait kimlik bilgilerim, ve pasaport bilgilerim sorulmuştur ve kayda girilmiştir. Bir vatandaş olarak vergi ödeme yükümlülüğümü yerine getirmiş olmama rağmen cihazım kayıtlı değil ve yeniden kayıt yaptıracak gücüm bulunmamaktadır. Lütfen bu konuda yardımcı olunarak mağduriyetimin giderilmesini saygılarımla arz ederim. 26.07.2023 ek-1 : 07.07.2023 tarihli vergi ödeme alındısı

Kemal
Kemal

Sorunun çözülebilmesi için yapmanız gereken 2 şey var; 1.'si, BTK'ya dekont çıktınız ile beraber gidiyorsunuz, ben İstanbul Ataşehir'deki şubesine gittim, orada zaten aynı durumdan mağdur bir çok insan olduğu için durumu özetleyen bir dilekçe örneği hazırlamışlar (sistemdeki yoğunluk nedeniyle ödeme yapıldıktan sonra kayıt işlemini tamamlayamadım gibi) bu hazır dilekçeye kendi cihaz bilgilerinizi vs ekleyip arkasında dekontu zımbalayarak görevliye teslim ediyorsunuz. Dilekçenin fotoğrafını çekin ve aynı yazıyı e-devletten CİMER'e girerek oradan da eki ile beraber gönderin. Ben bu ikisini yaptıktan yaklaşık 2 hafta sonra telefonum IMEI kayıtlı olarak sisteme tarafıma hiçbir bilgi verilmeden eklendi ve sorun çözüldü.

Aygül

Kemal bey çok teşekkür ederim ilginiz için fakat ben Antalya'da yaşıyorum bildiğim kadarı ile BTK bir ofisi yok burada dilekçe yazıp posta ile gönderebilirim dilekçenin bir örneği var ise elinizde atabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

Popüler Şikayet Konuları

Bu konuyla ilgili çözüm önerileri ve ipuçlarını inceleyin.
BTK IMEI Kayıt Sorunu

Yüksel
13 Temmuz 2023 12:25
btk-bilgi-teknolojileri-ve-iletisim-kurumu-lutfen-ugramis-oldugumuz-bu-haksizligi-giderin-1.pdf

10 Temmuz 2023 00:34

Yusuf