İstanbul Minibüsçüler Odası Gebze - Harem Minibüs Hattı Sorunu Çok Önemli

22 Kasım 2023 11:36

22.11.2023 tarihinde sabah saat 07.13'te Kocaeli/Darıca - Alemdar Köprüsü durağından Gebze-Harem hattındaki 34 M 5787 plakalı minibüse bindim. Ön iki koltuğun hemen arkasında ayakta duruyordum. Şoföre 200 TL uzattım ve Maltepe Köprüsü'nde ineceğimi söyledim. Şoför agresif bir tavırla bozuk paranın olup olmadığını sordu ve bu parayı bozamayacağını belirtti. Ben de cevaben sadece o paranın olduğunu, bozuk paramın olmadığını ifade ettim. Şoför, karşılık olarak beni minibüsten indirmemi istedi ve arkadan gelen başka bir minibüse binmemi söyledi. Ben ise, sakinliğimi koruyarak, parayı bozmamasının benim sorunum olmadığını ve sabahın erken saatinde işe yetişmeye çalıştığımı, bozuk para problemi yüzünden neden yol ortasında inip başka bir minibüse binmek zorunda kaldığımı dile getirdim. Şoför, sesini yükselterek, 'Paranı bozdurup sonra minibüse bineceksin. Bu sabah bana verilen beşinci 200 TL ve ben bunu bozmak zorunda değilim. İnin, arkadaki minibüse binin' diyerek beni azarladı. O esnada, bir yolcu elindeki 200 TL'yi iki adet 100 TL olarak bozdu ve bana yardımcı oldu. Şoföre 100 TL uzattığımda, onu da bozabileceğini umarak, o ise hırsla parayı elimden aldı. Bu durumda, sabahın erken saatinde insanların gerginliğini artırmamak için sakin kalmaya çalıştım ve durumu kontrollü bir şekilde yönetmeye çalıştım. Şimdi şunu sormak istiyorum: Sabahın karanlığında, sadece bozuk para problemim olduğu için ve parayı bozamadığı için bir kadını yol ortasında indirmeye ve başka bir minibüse binmeye zorlayan şoför, bu hakkı nereden buluyor? Darıca'dan Maltepe'ye gitmeye çalışırken, bir saat on dakikalık yolculuk süresince mutlaka para akışı olacağı ve bu 200 TL'nin bozulacağı aşikârdır. Bunu bir çözüm olarak da önerdim, ancak yine kabul etmeyip beni indirmekte ısrar etti. Bu nasıl bir insanlık anlayışıdır! Bu nasıl bir vicdansızlıktır! İşin en üzücü yanı, daha önce de minibüse binmiş biri olarak, diğer şoförlerin bu tür durumlarda yolculara rica ederek hemen çözüm bulduğunu ve para bozdurabildiğini biliyorum. Eğer bu kişi, şoförlükten çok insanları mağdur etmeyi önemsiyorsa ve bir kadını sabahın karanlığında minibüsten indirme hakkını kendinde buluyorsa, kesinlikle bu mesleği yapmamalı ve kendi işini kurmalıdır.

16 Ocak 2024 20:15

12 Ocak 2024 06:03