
Fotoğraf makinesi hemen herkesin ilgisini çeken ve yapmaktan keyif aldığı bir hobi. Günümüzde artık fotoğraf makinelerinin özellikleri ve kabiliyetleri çok yüksek bir hale geldi. Yüksek kalitede fotoğraf çekebileceğiniz gibi çok kaliteli videolarda çekebiliyorsunuz. Birçok kişi bir fotoğraf makinesi alarak ufak bir geziye çıkarak gördüklerini ölümsüz bir anıya dönüştürmek ister.
Fotoğraf makinelerini günlük çekimlerinizde kullanabileceğiniz gibi profesyonel amaçlarla da kullanabilirsiniz. Video yeteneklerinin de çok geliştiğini ve bu sebeple içerik üreticilerinin de digital fotoğraf makinelerini video amacı ile kullandıklarını da belirtelim. Hatta fotoğraf makinelerinin birçok profesyonel reklam çekimlerinde kocaman kameraların yerini aldığını bile söylemek mümkün. Yani kısacası fotoğraf makinesi seçerken karşınızda çok fazla seçenek var.
Fotoğraf makinesi almaya karar verdiniz ancak hangisini alacaksınız? Fotoğraf makinesinde hangi özellikler olmalı? Hangi fotoğraf makinesi sizin için en uygun? Bu yazımızda fotoğraf makineleri ile ilgili bilmeniz gereken her detayı anlattık.
Fotoğraf makinesi çeşitleri
Kompakt makineler
Eğer evde veya seyahate çıktığınızda güzel fotoğraflar çekmek ve fotoğraf çekerken ayar yapmak ile çok uğraşmak istemiyorsanız size çok güzel haberlerimiz var. Şu an piyasada bir çok markanın DSLR makinelere yakın kalitede fotoğraf ve video çekebilen kompakt makinaları bulunuyor. Kompakt makinelerin objektif ve lensleri değişmediği için bu tarz bir makine satın alırken ihtiyaçlarınıza tamamen hitap eden bir makine seçmeniz çok önemli. Zoom, çözünürlük gibi sonradan değiştiremeyeceğiniz sabit özelliklerini seçerken önceden belirlemelisiniz. Bas ve çek mantığı ile çalışan kompakt makineleri genelde yanında fotoğraf çekmek isteyen gezginlerin tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Artıları;
- Taşıması diğer makinelere göre daha kolay
- Fiyat olarak uygun olması
- DSLR makinelere yakın kalitede fotoğraf ve video çekebilmesi
- Sürekli lens değiştirme zahmetinin olmaması.
Eksileri;
- Profesyonel bir çekim yapmak istediğinizde yetersiz kalması
- Sensör boyutlarının küçük olması
- Lens değiştiremediğiniz için istediğiniz fotoğraf ve videoları çekememek
- Ayar yaparken bir takım kısıtlamaları olması.
DSLR Fotoğraf Makineleri
DSLR (Digital Single Reflex Camera) kameralar, bir çok profesyonelin kullandığı ve elinde gördüğümüzde “Vayyy makineye bak” dediğimiz büyük kaslı ve ihtişamlı makinelerdir. Bunun yanında gerçekten fotoğraf çekme tutkusuna sahipseniz, çektiğiniz fotoğrafı işlemek ve bununla ilgili hobiden öte para kazanma gibi bir amacınız varsa tercih etmeniz gereken makineler DSLR fotoğraf makinelerdir. DSLR makineler lensten giren ışık ve görüntünün bir ayna vasıtası ile vizöre gönderildiği ve deklanşöre bastığınızda bu aynanın kalkarak görüntünün sensöre iletilmesi ve bu sayede fotoğraf çekilmesini sağlayan bir sistemle çalışıyor. Saniyede onlarca fotoğraf çekebildiğini düşünürsek bu işlemi ne kadar hızlı yaptığını anlayabilirsiniz.
DSLR makineler fotoğraf ve video çekimi ile ilgili bütün ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek yeterliliktedir. Bunun yanında ekstra mikrofon, flaş vb aparatları da takabilmeniz için çok sayıda soketleri bulunur. Üzerinde bulunan çok sayıda çekim modu ve manuel olarak ayarlayabileceğiniz modları ve değiştirilebilir lensleri sayesinde çekim konusunda çok fazla seçeneğiniz bulunuyor. DSLR makineleri kullanabilmek için biraz fotoğraf çekme bilginizin bulunması gerektiğini belirtelim. Hangi lensleri hangi amaçlarla kullanmanız gerektiğini ve çekim amacınızı iyi belirlemeniz ve buna uygun lens temin etmeniz gerekiyor. Bu makinelerde her markanın uyumlu olduğu lensler bulunuyor. E-mount, F-mount, Z mount, EF mount, A mount, M mount, gibi uyumluluğu belirleyen lensler bulunuyor. Bunun yanında markaların da kendi makinelerine uyumlu olan lenslerini kullanmanız gerekiyor.
Artıları;
- İstediğiniz kalitede fotoğraf ve video çekebilme imkanı
- Değiştirilebilir lensleri ile çeşitlilik sunması
- Çekim ayarlarını kendi istediğiniz gibi yapabilmeniz
Eksileri
- Büyük ebatlı olması ve lens taşımanız gerektiği için çanta ihtiyacınız olması.
- Fiyatlarının yüksek olması
- Kullanımının zahmetli olması
Aynasız DSLR fotoğraf Makineleri
DSLR makinelerinin biraz büyük olmaları sebebi ile üreticilerin bulduğu ve son yıllarda oldukça tutulan modeller olan aynasız DSLR fotoğraf makineleri bir SLR makine kadar büyük değil ancak değiştirilebilir lenslere sahip olması ile oldukça kullanışlı hale getirildi. Aynasız fotoğraf makineleri DSLR makinelerinin içinde vizöre görüntüyü gönderen 45 derecelik aynanın kaldırılması ile daha ince ve hafif bir yapıya kavuşturuldu. İlk çıktığı zamanlarda sensöz boyutları SLR makinelere göre daha küçüktü ancak şu an bu durum değişti. Şimdilerde Full Frame sensörlere sahip makineler piyasada yerini almış durumda. DSLR makineler kadar büyük sensörlere sahipler ve lens ve sensör arasındaki mesafenin kısalması sebebi ile de daha net görüntüler yakalayabilmenizi sağlıyorlar. Lens konusunda Fuji-Film, Sony gibi markalar, kendi aynasız modelleri için ürettikleri lens çeşitliliği ile profesyonel kullanıcıların da dikkatini çekmeyi başardı.
Artıları;
- Boyutlarının küçük olması ve hafif olmaları
- Lens değişikliği yapılabiliyor olması
- Netleme ve Focus özelliğinin oldukça hızlı olması
Eksileri
- Küçük olması sebebi ile bazı modeller elinize tam oturmayabilir
- Tuş takımları küçük olduğundan ayar yaparken zorlanabilirsiniz
- Bataryalarının küçük olması sebebi ile yedek batarya ile kullanmalısınız.
Aynasız mı DSLR fotoğraf makinesi mi?
Her iksinin de birbirinden artı ve eksi özellikleri bulunuyor ancak benim elimde dolu dolu dursun diyenlerden ve lens, makine ve diğer aparatları taşımaya çok üşenmiyorsanız bir DSLR sizi memnun edecektir. Ancak daha küçük bir makine ile de işimi görürüm ve boşuna hamallık yapamam diyorsanız aynasız makineleri tercih etmelisiniz. Fotoğrafçı iseniz daha uzun pil ömrü için DSLR tercih edebilirsiniz ancak iş video çekimine gelince pil tüketimi konusunda DSLR makinelerde sizi tatmin etmeyebilir. Yine de bu konuda en son sözü bütçeniz ve buna bağlı ihtiyaçlarınız söyleyecektir. Çok kaliteli ve full frame aynasız makineler de bulunuyor ancak bu durumda bütçenizi arttırmanız gerekiyor.
Analog Fotoğraf Makineleri
Digital fotoğraf makineleri yokken bütün fotoğraf makineleri analog olarak çalışıyordu. Filmli makineler olarak ta bildiğimiz bu makineler görüntünün lensten geçerek karanlık odada bulunan film rulosu üzerine düşmesi ile oluşan fotoğrafı yine karanlık odada bir kağıt üzerine banyo yapılarak basılması mantığı ile çalışıyor. Eğer biraz nostalji diyenlerdenseniz tercih etmeniz gereken bir model. Eski ve zahmetli bir sistem olması nedeniyle gerçekten fotoğraf çekmekten keyif alıyor olmanız gerekiyor. Son dönemlerde analog fotoğrafçılık ile ilgilenenlerin sayısı oldukça artmış vaziyette. Analog makineler elbette digital fotoğraf makineleri kadar kaliteli çekimler yapamıyor ancak nostaljik kareler elde etmek isteyen ve fotoğraf çekmeyi bir hobi olarak yapanların tercih edebileceği bir model olarak hala kullanılmaya devam ediliyorlar.
Digital fotoğraf Makinesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İhtiyacınızı Belirleyin
Daha çok fotoğraf mı çekmek istiyorsunuz yoksa video çekmek gibi bir planınız mı var? Profesyonel olarak fotoğraf çekmeye karar verdi iseniz daha çok hangi tarzda fotoğraflar çekmek istiyorsunuz bunu da çok iyi belirlemelisiniz. Sokak fotoğrafçılığı yaparken kullandığınız makineler ile doğa fotoğrafçılığı yapacağınız makineler farklı olacaktır. Düğün fotoğrafçılığı veya doğum fotoğrafçılığı yapacaksanız yine farklı tarzda makine ve lensleri tercih etmeniz gerekiyor. Eğer çok fazla bir bütçeniz yok ve sadece tatillerde anılar biriktirmek gibi bir amacınız var ise kompakt makinelerden yana tercihinizi kullanmalısınız. Vlog ve benzeri videolar çekmek istiyorsanız ve fotoğrafçılık konusunda kaliteli içerikler yapmak istiyorsanız bir DSLR veya aynasız bir fotoğraf makinesine yönelmenizi tavsiye ediyoruz. Yapmak istediğiniz veya bir fotoğraf makinesinden beklentinizi belirlerken onu ne kadar konfigüre edebileceğinizi de düşünerek hareket edin. İlerleyen zamanlarda değişik şeyler yapmak istediğinizde farklı lensler de kullanabilmek için lensleri değiştirilebilir modeller tercih etmelisiniz.
Çektiğiniz fotoğraf ve videoların işlenmesi de bu noktada ihtiyacınız olan başka bir konu. Fotoğraf ve video işleme araçlarını kullanarak çektiğiniz fotoğraf ve videolarınızı düzenleyebilir ve ortaya harika işler çıkarabilirsiniz. Bunun için elbette iyi bir bilgisayara sahip olmalısınız.
Ayrıca video ve fotoğraf düzenleyebileceğiniz diz üstü bilgisayarlar içi ilginizi çekebilir; En iyi diz üstü bilgisayar tavsiye ve satın alma rehberi 2023
Ayrıca ilginizi çekebilir; En iyi masa üstü bilgisayar tavsiye ve satın alma rehberi
Fotoğraf Makinesi Fiyatları
Bir fotoğraf makinesi satın alırken öncelikli düşünmemiz gereken şey bütçemiz elbette. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey elinizdeki bütçe ile alabileceğiniz en iyi makineyi seçmeye gayret edin. Ne ihtiyacınızdan fazlasını ne de işinizi görmeyecek kalitesiz bir ürün almayın. Bu noktada ikinci el fotoğraf makinesi almayı düşünebilirsiniz. İkinci el fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili yazımızın sonundaki tavsiyelerimizi de okumayı unutmayın.
Sensör Boyutları
Daha kaliteli çekimler elde etmek için fotoğraf makinesinde bulunan sensör boyutu çok önemli. Sensör kelime olarak algılayıcı anlamına geliyor. Makine içine ne kadar ışık alır ve sensöre ne kadar ışık düşerse o kadar kaliteli ve detaylı fotoğraflar elde ederiz. Fotoğraf makinesinde sensör, lensin takıldığı yerin hemen arkasında kare olarak ta görebileceğiniz parlak bir plakadır. Full-Frame terimini fotoğrafçılık ile ilgilenen hemen herkes duymuştur. İşte tam olarak burada sensör boyutunun önem devreye giriyor. Full frame (tam çerçeve) sensörler 36X25mm boyutlarına sahip olmakla birlikte Crop sensörlerde bu miktar 1,5 kat kadar küçülerek ortalama 16X24 mm boyutlarına kadar küçülüyor. Tabi bu oran ufak farklılıklar ile markadan markaya değişebiliyor. Crop sensörler APS-C sensörler olarak ta isimlendiriliyorlar. Eğer gerçekten Full-Frame bir makineye ihtiyaç duyuyor iseniz tercihinizi bu şekilde yapabilirsiniz.
Megapixel Büyüklüğü
Günümüzde özellikle akıllı cep telefonu piyasasında megapikseller havada uçuşuyor. Hangisi en yüksek ise en iyisiymiş gibi lanse ediliyor. Ancak gerçek aslında bu şekilde değil. Fotoğraf makinesi piyasasına baktığımız zaman megapikseller cep telefonlarında olduğu kadar yüksek değil ancak daha gerçekçi. Fotoğraflar piksel dediğimiz çok küçük boyutlu noktalardan oluşuyor. Her 1 milyon piksele Mp deniyor. Yani 10MP bir makinede 10 milyon piksel bulunuyor. Ancak unutulmamalıdır ki MP oranı; daha keskin bir görüntü alabileceğiniz ile ilgili bir konu değil fotoğrafın ne kadar büyütüleceği anlamına gelir. Yani çektiğiniz fotoğrafı duvar posterine bastırmayacaksanız içinde bu kadar piksel barındıran bir makineye ihtiyacınız yok demektir.
Dinamik Aralıklarına Dikkat Edin (HDR)
Artık fotoğraf makinelerinde kaliteyi belirleyen en önemli özelliklerden birisi de fotoğraf makinesinin dinamik aralığının ne kadar geniş olduğudur. Dinamik aralık kısaca sensörün tek karede en siyah ve en beyaz renk arasında kalan bütün renk, kontrast ve ışık verisini saklayabilme kapasitesidir. Bir fotoğraf karesi içerisinde bulunan en parlak ve en koyu alanları bir arada barındırma kapasitesine dinamik aralık demek yanlış olmaz. HDR olarak ta bildiğimiz bu özellik daha net anlaşılır ve keskin fotoğraflar elde etmemize olanak sağlar. Hatta bu noktada bit değeri yüksek videolar çekebilmemize de olanak sağlayan bu özelliğin bulunmasına dikkat edin.
Dinamik aralık ile ilgili verilebilecek en güzel örneklerden birisi de gökyüzü ve bir ağaç gölgesinin aynı karede bulunan bir foto veya bir mağara girişi ile mağaranın içerisinin bulunduğu bir fotoğraf karesini örnek verebiliriz. Bu durumlarda yüksek parlaklığa sahip bir alan ile karanlık bir bölgenin eşit miktarda görünebilir olmasını sağlar. Fotoğrafçıların RAW formatında fotoğraf çekerek bilgisayarda işlemelerinin sebebi de budur.
Makinede bulunan +Ev ve -Ev terimleri stop manasına gelir ve yeni nesil makinelerde bu stop değerlerinin oldukça yükselmiş durumda. (+) ve (–) yönde ilerleyen pozlama değerleri size çok daha geniş renk ve parlaklık değerleri sunar. Pozlama değerleri yüksek cihazlar seçmenizde fayda olacaktır.
Video Çekim Formatları
Eğer hem fotoğraf çekmek hem de Video çekmek istiyorsanız video tarafını da düşünmelisiniz. Benim makinem 4K, 6K hatta 8K çekiyor diye hava atmaktan ziyade çekeceğiniz videonun formatının ne olduğu çok önemli. Bugün çektiğiniz 1080p video bile günümüz şartlarında oldukça yeterli. Ancak geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız 4K çekme yeteneğine sahip bir makine almanızı tavsiye ediyoruz. Video çekerken dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik ise fps değerleridir. Tabi bunda da abartıya kaçmamak gerekiyor zira 25fps üzerinde çekilen bir görüntüyü insanın gözünün algılaması çok mümkün değil. Ancak Slow motion (ağır çekim) görüntüler çekmek istiyorsanız fps değerlerinin daha yukarılara çıkması gerekiyor. Yine fps oranlarının ayarlanabilir olması kafanızdaki videoları çekebilmenize olanak sağlayacaktır.
Lens Seçimi
Lens seçimi de en az fotoğraf makinesi seçimi kadar önemli bir konu. Aldığınız DSLR makinesine uygun bir lens seçmeniz gerekiyor zira her marka farklı farklı girişlere sahip. Ancak sadece lens üretimi yapan ve markalara farklı farklı modeller üreten firmalarda bulunuyor. Ayrıca bunun yanında farklı modelleri çeşitli adaptörler ile farklı marka fotoğraf makineleri ile kullanabiliyorsunuz ancak yine de aynı marka fotoğraf makineleri ile aynı marka lenslerin uyumluluğu çok daha iyi olacaktır. Lensler mm cinsinden değerler ile üretiliyorlar. Bunun yanında odak aralığı farklı bir sürü model bulunuyor.
Lenslerde bulunan “mm” ve “f “ ne anlama geliyor?
Fotoğrafçılık konusunda çok fazla terim ve bilinmesi gereken konu var. Uzun uzun bu konulardan bahsetmeyeceğiz ancak temel olarak lenslerin üzerinde yazan değerlerin ne manaya geldiğini belirtmekte fayda var. Lensler üzerinde yazan 16mm-18mm-35mm-108mm gibi değerler lenslerin görüş açısını belirler. Bu mm oranı azaldıkça görüş açısı genişler. Örneğin 10.5mm balık gözü objektifler ile 180 derecelik fotolar çekebilirsiniz. 14mm lik bir lens ile biraz daha dar bir alanı görebilirsiniz. Bu rakam yükseldikçe lensin zoom yapabilme yeteneği artar ve daha dar bir alanı çekebilmenize olanak sağlar. Örnek vermek gerekirse 16-105mm bir objektifle 16mm de en geniş alanı çekerken 105 mm’ye kadar zoom yaparak çektiğiniz kareyi daha da küçültebilirsiniz.
F (alan derinliği) değeri ise nesnelerin net çıkacakları alanla fotoğraf makinesinin uzaklığını belirten bir değerdir. F değeri 1.4-2-2.8-4-5.6-22 gibi rakamlarla ifade edilir. Diyafram açıklığının boyutlarını ifade eden bu değerler küçüldükçe diyafram aralığı artar. Özetle en küçük diyafram aralığı 1.4f te diyafram en açık halinde bulunur. Her diyafram bütün değerleri barındırmaz. Üzerinde yazan değerler minimum ve maksimum açılığının değerini belirtir. F değerini değiştirdikçe sensöre giren ışık miktarının değişmesi anlamına geliyor. Çektiğiniz nesnenin daha net çıkmasını ve arka plandan izole etmek istediğiniz durumlarda alan derinliğinin geniş aralıklarda olmasına dikkat edin.
Lens seçiminde şu daha iyidir bu daha iyidir gibi bir şey yoktur. Her farklı değerdeki lens farklı amaca hizmet ediyor. Portre çekimi, manzara fotoğrafı, doğa ve hayvan fotoğrafçılığı, makro çekimler gibi farklı çekimler için farklı lensler kullanmanız gerekiyor. O sebeple yapacağınız işin tipine göre seçimler yapmalısınız.
Aksesuar Seçimi ve Depolama Seçenekleri
Bir DSLR makine aldığınızda yanında lens, flash, batarya gibi ekstra aksesuarlar takmanız gerekebilir. Satın aldığınız makine ile aklınızdaki fotoğraf ve videoları çekebilmek için istediğiniz aksesuarları takabileceğiniz bir makine tercih etmelisiniz. Ayrıca fotoğraf makineniz ile düzenlemek istediğinizde yüksek kalitede RAW formatında fotoğraflar ve videoları depolamak için yüksek hızlı yazıp okuma yapabilen hafıza kartlarını destekleyen makinaları satın almalısınız. Hafıza kartlarının da Class 10 dediğimiz hızlı yazılabilen kartlardan olması çok önemli. Bu sayede çok hızlı bir şekilde HD formattaki videolarınızı takılmadan kaydedebilirsiniz. Fotoğraf makinesi çantası da taşıma açısından çok önemli. Eğer bir DSLR sahibi iseniz lensleri ile beraber taşımanın ne demek olduğunu iyi biliyor olmalısınız. Bilmiyorsanız da aklınızda bulunsun ihtiyacınızı karşılayabilecek bir çanta edinmenizde yarar var
ISO performansı
Fotoğraf makinelerinde ISO değeri sensörünün ışığa karşı duyarlılığı anlamına gelir. ISO ayarı da tıpkı pozlama, perde hızı ve diyafram açıklığı gibi ayarlanabilir bir diğer özellik. Her makinanın bir baz ISO değeri bulunur ve genel de 100 ISO ile başlar ve 32.000 gibi değerlere çıkar çok daha profesyonel makinalarda bunun da üzerine çıkabilmektedir. ISO düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerin daha aydınlık çıkması için kullanılan bir çözüm. Ancak ISO yükseldikçe sensörün hassaslaşması ile birlikte fotoğrafın pürüssüzlüğünü düşürerek fotoğrafta bir miktar kumlanma (Gren) olabilir. Peki kumlanmanın önüne geçmek için ne yapabilirsiniz? Çok basit yüksek ISO değerlerinde iyi performans gösteren makineleri tercih etmek. Burada eğer düşük ışık koşullarında daha çok çekim yapacaksanız ISO konusunda iyi performans gösteren makineleri tercih edin.
Diğer Özellikler
Fotoğrafçılık konusu çok detaylı bir konu ve eğer yeni başladıysanız çokça araştırmanız ve çokça deneme yapmalısınız. Yukarıda yazdığımız özellikle dışında ise şunlara dikkat ederek fotoğraf makinesi satın alabilirsiniz.
- Eğer bir DSLR makine satın alacaksanız makinenin üzerinde otomatik ve manuel netleme düğmesinin olmasına dikkat edin
- Bir HDMI ve USB girişi olması halinde makinenizi direkt bilgisayara veya televizyona bağlayabilirsiniz.
- Fotoğraf makinesinin Wİ-Fİ desteğinin olması aktarım yapabilmenizi kolaylaştırabilir.
- Makinenizin AF (Otomatik Focus) noktalarının fazla olması daha hızlı netleme yapmasını sağlayacaktır.
- Titreme engelleyici özelliği bulunan makineler video çekimi yaparken veya gece çekimi yaparken daha stabil ve titreşimsiz görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır.
- Makinenin arkasında bulunan izleme ekranının dokunmatik olmasını tercih ediyorsanız bu yönde tercihinizi yapabilirsiniz.
Fotoğraf Makinesi Kullanıcı Yorum ve Deneyimleri
Fotoğraf makinesi satın almadan önce kulanıcıların yorumlarını ve yorumlardan ziyade çektikleri fotoğrafları araştırabilirsiniz. Bunun için fotoğrafçılık forumlarından araştırmalar yapabilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekebilir; Fotoğraf makinesi kullanıcı şikayetleri
Ayrıca incelemek isteyebilirsiniz; Canon fotoğraf makinesi şikayetleri, Nikon fotoğraf makinesi şikayetleri, Sony fotoğraf makinesi şikayetleri, Fuji Film kullanıcı şikayetleri, Panasonic fotoğraf makinesi kullancı şikayetleri, Olympus kullanıcı şikayetleri, İnstax fotoğraf makinesi kulanıcı şikayetleri, Kodak fotoğraf makinesi kullanıcı şikayetleri
İkinci El Fotoğraf Makinesi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir.
- Öncelikle satın almayı planladığınız kişinin profilini internette araştırabilirsiniz. Bu sayede kişinin eğer bu makine ile ilgili yaşadığı bir sorun varsa ve bunu fotoğrafçılık sitelerinde paylaşmışsa bunu oradan görebilirsiniz.
- Makinayı satın almadan önce makinenin dış bölümlerini fiziki olarak kontrol edin. Darbe alıp almadığına bakın. Sert darbe almış bir makinenin içindeki parçalarında sarsıntıdan dolayı hasar oluşmuş olabilir.
- Üzerinde bulunan ayar, flaş ve deklanşör tuşları dahil bütün tuşların çalışıp çalışmadığına bakın.
- Makine üzerinde eğer mikrofon ve usb girişleri varsa bunları test edebileceğiniz ekstra cihazları yanınızda götürmenizde fayda var. İleride kullanmaya kalktığınızda bozuk çıktığında canınız sıkılabilir.
- Makinayı elinize aldığınızda batarya kapağını, batarya pinlerini, ve hafıza kart yuvasına kartın rahat girip çıkmadığını kontrol edin. Bataryanın da orijinal olup olmadığına bakın.
- Fotoğraf makinesi satın alırken yanınızda mutlaka bir diz üstü bilgisayar götürün. Satın almayı planladığınız fotoğraf makinesi ile deneme çekimleri yaparak netlik vb ayarları ile bir miktar çekim yaparak bunları bilgisayarınızda inceleyin. İleride moraliniz bozulacağına biraz zahmete katlanarak yerinde gerekli testleri yapın.
- Fotoğraf makinesinde bulunan lens yuvası ve kontakların temiz olup olmadığına ve lensin sıkıca oturup oturmadığına bakın. Eğer imkanınız varsa farklı bir lens götürerek makinenizin çekim kabiliyetini bir de kendi kullandığınız lensle deneyin.
- Sensör ve ayna temizliğini anlayabilmek için lensi makineden ayırın ve sadece gövde ile vizörden gözünüzle olabildiğince parlak bir alana bakın. Bu beyaz bölgede sensör üzerinde bulunan toz, kir veya hasar gözükecektir.
- Lenste fiziksel bir hasar olup olmadığına bakın. Lensin bağlantı noktasında eğilme olup olmadığını kontrol edin.
- Makinenin odaklama ile ilgili problemini en net anlamak için çapraz olarak 3 adet nesneyi koyarak ortadaki nesneye odaklanarak çekin ve diğer nesnelerin fotoğraftan ne kadar izole edildiğine bakın. Bu sayede odaklama problemi olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Makinenizin shutter sayısı yani üretildiğinden beri kaç kere fotoğraf çekildiği bilgisi de önemli bir konu. Canon, Nikon, Sonyi Pentax, Panasonic, Fuji-Film gibi makineler her makinesi için 150-200 bin civarı shutter ömrü veriyorlar ancak bundan çok daha uzun makinasını kullanan kişiler de mevcut. Ancak siz yine de firmaların tavsiyelerine uyun ve shutter sayısı çok yüksek olmayan makineleri tercih edin.
- Fotoğraf makinenizde hot pixel dediğimiz ölü piksel bulunup bulunmadığını kontrol etmek içinse objektifi kapatıp uzun bir pozlama ile fotoğraf çekip bilgisayara aktarın. Siyah çıkan ekranda ölü pikselleri görebilirsiniz.
En İyi Fotoğraf Makineleri tavsiye Listesi 2023
Nikon D3100 18-55mm VR Kit 14.2 MP 3” LCD DSLR Dijital Fotoğraf Makinesi
En iyi fotoğraf makinesi listemizin birinci sırasında fotoğrafçılığa başlamak için olukça yeterli bir model olan Nikon D3100 18-55mm VR Kit 14.2 MP 3” LCD DSLR Dijital Fotoğraf Makinesi bulunuyor.14.2 Mp çözünürlük oranı ve 23X15 CMOS sensörü ile keskin fotoğraflar elde edebilirsiniz. Full HD video çekebilen makine RAW formatında da fotoğraflar çekebiliyor. Detaylı özelliklerini inceleyebilir ve başlangıç için tercih edebilirsiniz.
Canon Eos 1200D 18-55 mm DC Profesyonel Dijital Fotoğraf Makinesi
En iyi fotoğraf makinesi tavsiye listemizin ikinci sırasında yine bir DSLR makine olan Canon Eos 1200D 18-55 mm DC Profesyonel Dijital Fotoğraf Makinesi var. Bu da diğer büyük marka olan Canon markasının başlangıç DSLR makinelerinden birisi. 18 megapiksel CMOS Sensörü, 460.000 noktalı 7,5 cm (3.0 inç) ekran, 9 noktalı AF Sistemi, 3 kare/saniyeye kadar sürekli çekim, Full HD Video gibi özellikleri ile ihtiyaçlarınızı karşılayacak.
Fujifilm X-T200 Koyu Gümüş + XC 15-45 mm
En iyi fotoğraf makinesi tavsiye listemizde sırada bir aynasız DSLR makine bulunuyor. Fuji film XT-3, XT-4 modelleri ile aynasız fotoğraf makinesi pazarında oldukça tutulan modeller ürettiler. Ancak daha uygun fiyatlı bir makine isteyenler için XT-200 modeli kesinlikle tercih edilebilir bir model. Özellikle Vlog çekenler için bir paket halinde satılan ürün video konusunda çok iyi iş çıkarıyor. APS-C sensörü ile 24Mp boyutunda bir çözünürlük sunuyor ve 200 ile 12800 aralığındaki ISO değeri ile düşük ışıkta oldukça iyi sonuçlar veriyor. 4K 30fps videolar çekebiliyor, ve bunu 180 derece dönen ekranı ile doğru bi biçimde ayaralayabiliyorsunuz.
Sony A6400 18-135Mm Aynasız DSLR Fotoğraf Makinesi
En iyi fotoğraf makinesi listemizde sırada SONY markasının aynasız serisinden a6400 modeli bulunuyor. Aynasız DSLR fotoğraf makinesi konusunda Sony çok iyi bir çıkış yaptı ve a6000 serisi ile başlayan bu kalite serinin diğer modelleri ile bunu devam ettirdi. Vlogger tayfasının sıklıkla tercih ettiği bu model ile 4K videolar çekebiliyorsunuz. Özellikle bu modelde 465 noktadan focus yapabilme yeteneği ile çok hızlı odaklama yapabilen Sony a6400 küçük boyutu ile de oldukça kompakt bir yapısı var. Bunun yanında Sony aynasız serilerine E-Mount lens çeşitliliği de eklenince karşımıza oldukça tercih edilebilir bir makine çıkıyor.
Sony DSC-RX100 MV (RX100M5) 21 Mp. 9x Dijital Fotoğraf Makinesi
En iyi fotoğraf makinesi tavsiye listesi listemizde sırada yine Sony markasına ait Sony DSC-RX100 MV (RX100M5) 21 Mp. 9x Dijital Fotoğraf Makinesi bulunuyor. Kompakt bir makine olmasına rağmen bir profesyonel makine ile yapabileceklerinizi büyük ölçüde yapabilmeyi vaadediyor. 9X optik zoom yapabileceğiniz bir objektif ile gelen makine 315 Oto Focus noktası ile belki de piyasada bulunan en hızlı netleme yapan makinelerden biri. 960 fps yavaş çekim yapabileceğiniz ve 4K videolar çekebilmek mümkün. Tam dönebilen ekranı ile video çekmek çok kolay.