Columbia Akasya mağazasından tarafıma bir doğum günü hediyesi alınmış. Ancak erkek ürünü yerine yanlışlıkla aynı renk kadın ürünü paketlenmiş. Ürün ile birlikte değişim kartı da eklenmişti. Ürünü değiştirmek üzere Columbia Piazza mağazasına gittim ve söz konusu ürünün değişimini yapmak istediğimi bildirdim. Gider gitmez 'değişim mi? ' diyerek birbirlerine baktılar ve 'nereden aldınız? ' diye sordular. Ben de şaşırdım ve 'ne fark eder, bana hediye geldi. Neticede hediye değişim kartı var, ne önemi var? ' dedim.
Onlar sisteme baktı ve o gün böyle bir ürün satılmadığını, listeden o gün satış yapılanlardan birinin ürünü alıp almadığını teyit etmemi istediler. Ben de tekrar şaşırarak ve biraz sinirli bir şekilde 'ne fark eder? ' dedim. Sonra mağaza müdürü olduğunu tahmin ettiğim kişi, 'benden almadıysan değiştirmiyorum' dedi. Ben de yardımcı olmadıkları için şikayet edeceğimi ve Columbia'nın kurumsal kimliğine yakışmayan tavırlarını üst makamlara taşıyacağımı söyledim.
Ardından sesini yükselterek 'ne yaparsan yap' dedi ve beni asabi olmakla suçladı. Daha sonra Maltepe Park Columbia mağazasına giderek aynı başvuruyu yaptım. Orada daha nazik ve kibar bir tavırla mağazalarının franchise usulü çalıştığını ve değişimi sadece Akasya ya da Emaar mağazalarında yapabileceğimi söylediler. Columbia gibi kurumsal bir firmanın böyle bir yöntemle franchise kurması çok amatörce olmuş. Düşünün ki, bu mağazalardan birinden aldığınız hediyeyi Ankara'da birine hediye etmeniz durumunda değişim için İstanbul'a gelmesi gerekecek.
Bana göre, Columbia'nın kurumsal kimliğini kullanan ve o tabelayı asan herhangi bir mağazada ürün değişimlerinin mümkün olması gerekir. Mağazada Columbia yerine 'X outdoor' yazsa bu yöntem belki kabul edilebilir olabilir. Bu şikayeti de firmanın ilgili hatayı düzeltmesi için bir fırsat olarak görüyorum. Ayrıca franchise verdikleri kişileri ve müşteriye karşı tavırlarını da denetlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta ben bir akşamımı bu gereksiz durumdan dolayı boşa harcamış oldum.
Sonraki akşam Akasya mağazasından ürün değişimini yaptım. Oradaki çalışanlar ilgili ve yardımcı olmak için gayretliydi. Fakat, diğer mağazanın değiştirmemesini onlar da normal olarak karşıladı. Stok kontrollerini yapabilmeleri zor olurmuş. Geldiğimiz yapay zeka koşullarında ve stok takip sistemlerinin varlığında böyle bir mazeret mantıklı gelmedi ve kendilerine de Columbia'nın kurumsal kişiliğine yakışmadığını söyledim.