GARANTİ BANKASI'na Karşı Açtığım Davayı Kazandım
atha
[24 Mart 2008, 09:00]
Garanti Bankası, kanunlara aykırı olmasına rağmen, hesap işletim ücreti ve kredi kartı yıllık aidatı alıyor. Uzun zamandır Garanti Bankası'yla çalışıyorum. Hem hesabım var, hem de kredi kartımdan yıllık, 80 YTL haksız yere para alıyorlar. Haklı müşteri hattını aradığımda, haksız çıkıyorum.Bunu ödemek zorunda olduğumu söylüyorlar.Ve genel olarak şöyle diyorlar:
"T.C. Merkez Bankası'nın 2006/1 sayılı “mevduat ve kredi faiz oranları ve katılma hesapları kar ve zarara katılma oranları ile kredi işlemlerinde faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler hakkında tebliğ'in 4'üncü maddesinde “bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir. ” denmek suretiyle bankalar, müşterilerinden alacakları masrafları belirlemede serbest kılınmışlardır.
Tabi bu cevap beni tatmin etmedi. Aldıkları bu paralarda haksız olduklarını inanıyorum. Bağlı bulunduğum ilçedeki kaymakamlığın, tüketici hakem heyetine dava açtım. Dava 4 ay sürdü.Ben sadece dilekçe verirken gittim.Ondan sonra hakem heyeti ile banka arasında dava görüşüldü.Baktım ekstreme 30 YTL iade edilmiş.Hakem heyetini gidip kararımı da aldım.Şimdide hesap işletim ücreti için dava açtım.O da 1 haftaya kadar sonuçlanıyormuş.
Sayın Garanti Bankası yetkilileri; madem haklı olduğunuzu söylüyorsunuz, neden o zaman hakem heyetlerinde açılan davalarda hep kaybediyorsunuz? Yüce Türk yargısı biz banka mudilerini haklı buluyor.Bu paraların haksız alındığına kanaat getiriyor.Lütfen artık bu haksız yere alınan paralardan vazgeçin.&
12.04.2008
atha
Sayın Garanti Bankası Yetkilileri:
Bankanız vadesiz mevduat hesaplarından param durduğu müddetçe banka hiç bedel ödemeden yararlanmaktadır. Ayrıca banka çek tahsilatı, havale, EFT ve benzeri her türlü hizmetten zaten banka tarafından belirlenmiş ücretler tarafımdan tahsil edilmektedir. Ayrıca İnternet şubesinden yapılan tüm hizmetlerden de bankaca belirlenen bedeller hesabımdan tahsil edilmektedir. Bankadaki hesaplarımda para bulundurduğum ve bu paramı kullandığı için hiçbir bedel ödemeyen banka birde hiçbir hukuki dayanağı olmayan hesap işletim ücreti tahsil etmektedir
Şikayetime vermiş olduğunuz cevapta
''Bankamizla imzalamis oldugunuz Bankacilik Hizmetleri Sozlesmesinin 3.2 numarali maddesi aynen su sekildedir. “3.2. Banka isbu sozlesme konusu islemler ve hizmetlerle ilgili olarak islem aninda yururlukte bulunan oranlarda ve tutarlarda komisyon talep etmeye, belli bir mevduatin altindaki hesaplar icin Bankanin tek tarafli olarak belirleyip, musteriye hethangi bir ihbarda bulunmaksizin degistirebilecegi miktarda “Hesap İsletim Ucreti” almaya ve bunlari musterinin Banka nezdindeki res’en tahsile yetkildir.” demişsiniz fakat;
4077 sayılı tüketici yasasının 6. maddesi sözleşmedeki haksız şartları düzenlemektedir. Bu maddeye göre; "satıcı veya sağlayıcının tüketici ile müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir” denilmektedir.
Bu madde sözleşmelerinde üyelik ücreti veya hesap işletim ücreti miktarı belirtilen tüketicilere sözleşmede haksız şartlar oluşması nedeniyle, sözleşmelerin matbu olması ve tüketicilerin içeriğine müdahale edememiş olmaları nedenleriyle itiraz etme hakkı vermektedir. Ayrıca bankanızın yasal bir dayanak olmamasına rağmen hesap işletim ücretlerini hesaplardan kestikleri de görülmektedir. Yine 24. maddeye göre hiçbir surette kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacağına göre bankanız bir başka suç daha işlemektedirler.
Kaldıki hesap işletim ücretlerini şikayetvar.com adresinden takip ettiğim diğer madurların yazılarından ve kendi hesabımdan çekilmiş olan tarihlere baktığımda pazar günleri çekildiğini gördüm. Neden ben ve diğer mudilerinizin hesabından özellikle pazar günü bu paraları çekiyorsunuz? Pazar günü bankalar kapalı olmasına rağmen otomatik işlem merkezi tarafından pazar günü çekildiği görülüyor.
Haklı müşteri hattı ile yaptığım görüşmede "hesabın bankamizda arsivleme raporlama gibi maliyetleri bulunmakdır bundan dolayı 25 YTL alındığı söylendi ve bu paraları ödemek istemiyorsanız bankamıza para yatırmayın sizde denildi" Herşeyin elektronik ortama taşındığı 2000 y.y. da bankanız neyin raporlama masrafını almaya çalışıyor herşey bilgisayarlar ortamında saklanıyor. Ayrıca eğer bu parayı iade edmezseniz bende ilgili müşteri temsizlcinizin önerisine uyarak hesabımı kapatmayı düşünüyorum çünkü bu parayı almayan başka bankaların olduğunu biliyorum....
02.04.2008
Sayın Halil Balçık 'ın şikayeti hakkında ,
Her bir vadesiz hesabin bankamizda acma, kapama, isletme ve arsivleme gibi maliyetleri bulunmaktadir. Bu maliyetlerin bir kisminin karsilanabilmesi amaciyla ocak ve temmuz aylarinda yilda iki kez hesap isletim ucreti alinmaktadir.
2007 yili 2. yariyili icin Bireysel Bankacilik Musterilerimizin vadesiz YTL hesaplarindan 25 YTL, doviz cinsinden acilmis vadesiz hesaplarindan da 4 Euro karsiligi doviz olarak tahsil edilir. Bu uygulama tum bankacilik sektorunde uygulanan bir uygulama olup, Bankacilik Hizmetleri Sozlesmesi kapsaminda alinmaktadir.
Bankamizin hesap isletim ucretinden istisna tuttugu hesaplar asagidaki hesaplar olup, hesabiniz istisna kapsamina girmemektedir.
Maas Odemesi yapilan musterilerimizin sadece maas hesabinin bagli oldugu vadesiz hesaplarindan,
Maas Odemesi yapan firmalarin maas odemesi yaptiklari hesaplardan,
Duzenli Odemesi bulunan musterilerimizin sadece odemelerinin bagli oldugu hesaplarindan,
İki veya daha fazla Otomatik Fatura Odemesi bulunan musterilerimizin faturalarinin bagli oldugu ana hesaplardan (30 Eylul - 31 Aralik 2007 tarihleri arasında en az bir otomatik fatura odemesi yapilmis ve ilgili hesapta iki adet urun halen acik ise),
Musterinin birden fazla Tek Hesabinin olmasi durumunda en yuksek pozitif bakiyeli vadesiz hesaba bagli olan disindaki diger Tek Hesaplarinin bagli oldugu vadesiz hesaplardan (Sadece 1 Tek Hesap’tan tahsilat yapilmaktadir),