AXA OYAK Yargıtay Kararlarını Neden Umursamıyor?
yunusemreg
[20 Ekim 2007, 09:00]
4 Ekimde yaptığım kaza sonucunda, hasarın küçük çapta olması dolayısıyla, trafik polisi çağırmayıp diğer sürücü ile kusurun bende olduğunu kabul etmek şartıyla karşılıklı beyana dayan bir tutanak tuttuk. Ancak ne var ki ertesi gün, Axa Oyak bu tutanağı kabul etmeyip, illa da trafik polisi tutanağı isterim diye tutturdu ve arkadan çarptığım sürücünün hasarını ödemeyi dosya açmayarak ve eksper görevlendirmeyerek reddetti.
Oysaki Yargıtay 11'inci hukuk dairesinin çeşitli tarihlerde buna ilişkin vermiş olduğu kararlar mevcuttur (konu ile ilgili tüm detayları hazine müsteşarlığı, sigortacılık genel müdürlüğü'ne yazdığım dilekçemde belirttim). Sonuç olarak, hasara sebep olduğum diğer araç sürücüsünün 236 YTL tutarındaki hasarını kendi cebimden karşılamak zorunda kaldım. Şimdi sorum, Axa Oyak neye dayanarak Yargıtay kararlarını umursamıyor? Trafik poliçe no: 12225560
22.10.2007
yunusemreg
Axa Oyak, komiklik yapmaya devam ediyor!
Ben demişim ki, "axa oyak çağrı merkezi aramızda trafik zaptı olmadığı için, ihbarımı almadı, hasar dosyası açmadı, dolayısıyla eksper görevlendirmedi." (5 Ekim Cuma günkü, çağrı merkezi telefon kayıtları dinlenebilir)
Axa oyak da demiş ki, "bununla ilgili yargıtay kararı yok. Ancak yine de beyana dayanan bir kaza da olsa değerlendirme yapabilmek için, ihbarın bulunması gerekirdi"
Komiklik 1:
Şikayetimde de belirttiğim gibi, trafik polislerince tutulan zabıt olmadığı için, çağrı merkezi çalışanları 2 defa aramama rağmen ihbarımı almadılar!!! (bakınız, o günkü kayıt altındaki telefon görüşmelerine)
Komiklik 2:
Yargıtay Kararı yok demiş. Peki, Yargıtay 11 inci Hukuk Dairesinin, 25.01.1978 gün ve 1979/214-285 sayılı kararında bu durum açıkça aşağıdaki karar metninde anlaşılmıyor mu? “Her ne kadar davacı sigortalının zabıta merciine bildirerek trafik kaza raporu tanzim ettirmesi poliçe arkasındaki 10/c ve g bendleri gereği ise de bu işin yapılması davacının (sigorta ettirenin) tazminat isteme hakkını düşürmez” Bunun dışında yine, Yargıtay 11 inci Hukuk Dairesinin, 13.10.2005 gün ve 2005/9676 sayılı kararında da buna benzer bir durum dile getirilmiştir.
Bu da yetmez ise, Sigorta dünyasının hatrı sayılır üstadlarından, Noyan Doğan ın 14.09.2007 tarihindeki Referans Gazetesinde yazısını okumalarını tavsiye ederim.
Bu durumları nasıl açıklayacağını merak ederek, axa oyak ın gerek çağrı merkezinde çalışan personeline, gerek acentelerine, gerekse de bu cevabı bana yazan elemanına, şiddetle eğitim vermesi gerektiği hususunda düşüncelerimi iletmek isterim.
Gerek görüldüğü takdirde, şirket tarafından bir faks numarası yada e-posta adresi tarafıma verilir ise, Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık Genel Müdürlüğüne, TSRŞB ye, Tüketici Derneklerine ve yazılı basının tüketici köşelerine göndermiş olduğum ayrıntılı mektubumu da şirketin ilgili-yetkili kişilerine gönderebilirim.
22.10.2007
Sigortalının vermiş olduğu 12225560 numaralı Trafik poliçesi, 15/11/2006- 15/11/2006 tarih aralığında geçerli olup, konu poliçede açılmış/ reddedilmiş/ onaylanmış herhangi bir hasar dosyası mevcut değildir. Bir hasar dosyasının işleyişi;
• Hasar ihbarı ve sonrasında dosya açılması
• Aracın ekspertizinin yapılması
• Ekspertiz sonrası, araç onarım onayı
• Onay sonrası, yapılan işlemlerin ilgili servis tarafından ekspere raporlanması
• Tüm evrak ve bilgiler eşliğinde eksperin raporunu hazırlaması
• Eksper raporunun, Bölge Müdürlüğü hasar servisi tarafından incelenmesi
• Bölge Müdürlüğü hasar servisi tarafından dosya hakkında onay/ red kararının verilmesi, şeklindedir.
Trafik hasarlarında Zabıt (kaza tespit tutanağı) olmasa da hasarın mutlaka beyanla ödenmesinin gerektiği yolunda bir Yargıtay kararı mevcut değildir .Hasar değerlendirme sürecinde, olaydaki kusur durumunu gösteren resmi bir belge olması itibariyle, trafik kazası tespit tutanağı aranır. Ancak hasarın ödenebilmesi için trafik kazası tespit tutanağı da mutlak evrak değildir. Dosya içindeki ifadeler, tanıklıklar, olayın oluş şekli vb. durumlar hasar değerlendirmesinde kusur durumu açısından yeterli ve ikna edici bulunuyorsa zabıt şart koşulmamaktadır. Yargıtay 10.Hukuk Dairesinin 2004/614 ile bu yönde kararı mevcuttur. Sigortalımızın, hasar ihbarında bulunmasına takiben, konu hasar süreci başlatılabilecektir. Bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla,